Az elmúlt években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről és a sejtvédő, antioxidáns hatású zöldségekről, gyümölcsökről. De vajon tudja-e, hogy mik azok az antioxidánsok, és hogyan keletkeznek a szabad gyökök? Antioxidáns-kisokos mindenkinek.

Sejtvédelem minden nap

Mik az antioxidánsok?

Az antioxidánsok olyan kémiai anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják a sejtkárosodást. Az antioxidáns valójában nem egy anyag, hanem egy viselkedési mód. Minden olyan vegyület, amely át tud adni elektronokat, gátolva a szabad gyökök keletkezését – antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Természetes antioxidánsok a gyümölcsök és a zöldségek. Több ezer antioxidáns vegyület létezik. A legáltalánosabb antioxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, a karotinoidok (béta-karotin, lutein, likopin), flavonoidok (bioflavonoidok) és a szelén.

Mik azok a szabad gyökök?

A szervezetben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, azaz olyan molekulák, amelyek a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ezek megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinek, zsírok, elektront szerezhetnek maguknak. Ha a „sejtrablás” sikerül, az a sérült sejtek károsodásához vezet. A legtöbb sérülést a testben található enzimek helyreállítják, de ahol ez nem sikerül, ott működési zavarok lépnek fel. A sejtekben bekövetkező oxidációs folyamatról úgy gondolják, hogy kapcsolatba hozhatók az öregedéssel, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kialakulásával, a szürke hályog kifejlődésével.

A csapda

Nagyon kevés a tudományos bizonyíték arra, hogy az antioxidánsok csodaszerek, és megvédik a szervezetet minden káros hatástól. sőt egyes tanulmányok kimutatták, hogy az extra béta-karotin fogyasztás valójában növeli a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál. Több véletlenszerű kísérlet igazolta, hogy azok a rákos betegek, akik kiegészítő kezelésként antioxidáns hatású termékeket fogyasztottak, valójában nem produkáltak jobb eredményeket.

A legfrissebb kutatások megcáfolni látszanak azt a gondolatot, miszerint minden szabad gyök eredendően káros az egészségre. A szervezetnek ugyanis szüksége van bizonyos mennyiségű „hírhedt” vegyületre, amelyek megölik a rákos sejteket és a baktériumokat. Megfigyelések szerint az antioxidáns hatású kiegészítők fogyasztása nem zavarja a hasznos szabad gyökök viselkedését. Bár nem tudjuk pontosan, hogy az antioxidánsok hogyan befolyásolják a betegségek kialakulását, az egészséges táplálkozás, az antioxidánsban gazdag gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása biztosan előnyös.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink