Tüsszögés, szemviszketés, orrdugulás, bőrirritáció – csak néhány kellemetlen tünet, amelytől a pollenallergiások szenvednek. Kezelés nélkül a tünetek mindaddig fennállnak, amíg az allergén növény – leggyakrabban a parlagfű és az üröm – virágzik. Gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek, de emellett a természet is kínál segítséget.

Allergiás? GYÓGYULJON TERMÉSZETESEN!

Bromelain

Az ananász hatóanyaga, egy fehérjebontó enzim, amely főleg gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásáról ismert. Hatékonysága azzal magyarázható, hogy gátolja egyes prosztaglandinok kialakulását. Oldja a nyákot, enyhíti az orrdugulást, ezért enyhítheti a szénanátha következtében fellépő gyulladást és duzzanatot. A nyers ananász nemcsak bromelaintartalma miatt fontos: értékes vitamin- és ásványianyag-forrás. Rostban gazdag, sok béta-karotint, C-, B1-, B6-, B12-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, szelént tartalmaz, aminek köszönhetően erősíti és védi az immunrendszert.

Stresszoldó technikák

A stressz súlyosbíthatja az allergiás tüneteket. A stressz egyfajta folyamatos feszültség, amely az egész szervezetet ért negatív ingerek hatására alakul ki. A test sokféle módon reagálhat a stresszre, például allergiás reakcióval is. Az allergia nem más, mint az immunrendszer válaszreakciója olyan anyagokkal szemben, amelyeket a szervezet veszélyesnek ítél. Stressz hatására a szervezet kortizol- és adrenalintermelése megnő, a hisztaminszint emelkedik, ez pedig tovább erősíti az allergiás tüneteket. Autogén tréninggel, meditációval erősítheti a test természetes, öngyógyító folyamatait. A relaxációs technika elsajátításával, a test tudatos megfigyelésével csökkentheti a stresszt, ezáltal pedig az allergiás tüneteket.

Reishi gomba

Az egyik legnépszerűbb gyógygomba, amely számos betegség ellen alkalmazható. A benne található összetevőknek – poliszacharidoknak, triterpének és szerves germániumnak – köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkentve az allergiás reakciókat. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Akupunktúra

Az akupunktúra a szervezet saját védelmi rendszerét aktivizálja azáltal, hogy a vegetatív idegrendszerből vált ki válaszreakciókat. A finom tűszúrásoknak köszönhetően helyreáll a szervezet természetes egyensúlya, energetikai rendszere, javul a keringés. Ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek, legalább tíz kezelésre van szükség. A kezeléssorozat után, a pollenszezon idején elegendő havi egy emlékeztető kezelés.

Gyógynövények

A hisztamin hatását csökkentheti ánizs-, gyömbér- vagy borsmentateával. A máriatövis a benne lévő tanninnak és keserűanyagoknak köszönhetően enyhíti a pollenallergia kínzó tüneteit.

Sós vizes orrspray

Az orrfolyás, orrviszketés, nehézlégzés ellen hatásos a sós vizes orröblítés, amelynek során eltávolíthatók az orrüregből a pollenek. Otthon is elkészítheti az orrsprayt, így nem kell a tartósítószerek nyálkahártyát károsító hatásával számolnia. Oldjon fel egygrammnyi Himalája-sót egy deciliter forralt és lehűtött vízben, majd ezzel öblítse ki az orrát. Ez az oldat kíméletesen tisztít és nedvesen tartja a nyálkahártyát.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink