A jó idő beköszöntével előkerülnek a papucsok és a szandálok. Ilyenkor jobban figyelünk lábunk egészségére, és észrevesszük azokat az elváltozásokat is, amelyekkel télen nem foglalkoztunk. A kor előrehaladtával lábunk egyre érzékenyebbé válik, ezért érdemes már az apró, jelentéktelennek tűnő problémákat is komolyan venni.

Ha fáj a láb

Bőrkeményedés,  tyúkszem

A láb túlterhelt, erősen igénybe vett részein a bőr megvastagszik. Ez tulajdonképpen nem más, mint a szervezet védekezése: az elhalt hámsejtekből összeállt „páncél” védekezik az ismétlődő nyomás, dörzsölés ellen. Ilyen megvastagodott bőrréteg nemcsak a felszínen fordul elő, hanem a bőr alatt is. Az elhalt bőrréteg kúp alakban összetömörül a tyúkszem közepén, és nyomja a bőr alatti idegvégződéseket – fájdalmat okozva.

A talpon megjelenő bőrkeményedések egyébként nem fájnak, csak ha a vastag bőrréteg kiszárad és bereped. a tyúkszemnek két típusa ismert: a kemény, amely elsősorban a talpon vagy a begörbülő lábujjak felett keletkezik, illetve a lábujjak közötti lágy tyúkszem. Az előbbit a láb statikai problémái okozzák és a nem megfelelő lábbelik, az utóbbit egyértelműen a nem megfelelő cipők viselése.

Megelőzés: Mindennap kenje be a talp durva bőrterületeit hidratáló krémmel, így megakadályozható a bőrkeményedés kialakulása. amikor csak teheti, viseljen papucsot vagy legyen mezítláb. Figyeljen, hogy a cipője mindig kényelmes legyen. lehet, hogy divatos a magas sarok, de jobb az ilyen lábbeliket csak ritka alkalmakkor viselni. Nagyon fontos, hogy minden mozgásformához megfelelő lábbelit válasszon.

Kezelés: Ha nem súlyos a helyzet, tapasszal, krémekkel kezelheti a tyúkszemet. Ha azonban fájdalmas és érzékeny az érintett terület, célszerű pedikűröshöz fordulni. A bőrkeményedést megpróbálhatja habkővel eltávolítani, de ehhez türelmesnek kell lennie, hiszen alkalmanként csak kevés elhalt hámsejtet szabad eltüntetni.

Kalapácsujj

A kalapácsujj gyakori elváltozás. általában a második lábujjon alakul ki. a harántboltozat süllyedése miatt az ujjak összezsugorodnak, V alakú csúcs képződik, amelyen aztán gyakori a tyúkszem vagy bőrkeményedés. A rossz méretű, szoros lábbelik, a klasszikus körömcipők is okozhatnak kalapácsujjat, illetve gyakori olyanoknál, akiknek túl hosszú a lábujjuk.

Megelőzés: A legfontosabb a megfelelő méretű cipő viselése, illetve a kalapácsujj kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető talpbetét alkalmazásával.

Kezelés: Ha már kialakult a kalapácsujj, csak a műtét segíthet.

Bütyök

A bütyök egy duzzanat a lábfej belső részén, a nagyujj ízületénél. gyakran piros és érzékeny a bőr a kialakult gyulladástól, és szintén gyakori panasz a zsibbadás, amit a nagylábujj idegére nehezedő nyomás okoz. Előidézheti lúdtalp vagy a feszes, hegyes orrú, magas sarkú cipő, ízületi gyulladás.

Megelőzés: A bütyök az esetek döntő többségében megelőzhető lenne. Fontos, hogy olyan cipőt viseljen, amely szabad mozgást enged a lábujjnak és támasztja a lábívet. A jól megválasztott mozgásforma is segíthet meggátolni a bütyök kialakulását: futás helyett ússzon vagy gyalogoljon, hogy a lábfej elülső részét tehermentesítse.

Kezelés: Korai stádiumban a langyos vizes áztatás enyhíti a panaszokat, de idővel elkerülhetetlen a műtét.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink