Szeretne mindennap antioxidánsokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztani? Töltse fel a kamráját és a hűtőjét az alábbi szuper élelmiszerekkel, és nem kell többet aggódnia az egészséges táplálkozás miatt.

9 egészségvédő étel-ital

Joghurt

A joghurt remek kalciumforrás, de igazi egészségvédő ereje a benne található hasznos baktériumoknak – probiotikumoknak – köszönhető. Megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását a bélben, csökkenti a gyulladásos bélbetegségeket, fekélyeket, húgyúti fertőzéseket és a hüvelyi gombás fertőzéseket.
Mennyit fogyasszon? Naponta 1 csészényit.

Olívaolaj

Az egyik legegészségesebb zsír: szívbarát telítetlenzsírsav-tartalma magas, gazdag polifenolokban és antioxidánsokban. segít a szív és az érrendszer egészségének megőrzésében, a rák és az idegrendszeri megbetegedések megelőzésében.
Mennyit fogyasszon? Mindennap 1 evőkanállal (15 ml)

Fokhagyma

A fokhagyma rengeteg biológiailag aktív anyagot – vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet – tartalmaz. javítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikus, vírusellenes hatású, segíti az emésztést és védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben. Csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben növeli a jó koleszterin (HDL) arányát.
Mennyit fogyasszon? Legalább napi 1 gerezdet.

Brokkoli

Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és fehérjékben. A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás. A brokkoliban található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Jótékonyan hat az ízületi gyulladásra, csökkenti a vérnyomást, rákmegelőző hatású.
Mennyit fogyasszon? Naponta ½ csészényit főzve vagy párolva.

Áfonya

Az áfonya jótékony hatása magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető, ez utóbbiak közül is elsősorban az úgynevezett antociánoknak. Az antociánok fontos szerepet töltenek be a káros szabad gyökök semlegesítésében, erősítik a szövetek építőkövének, a kollagénnek a termelődését. Segítik az erek tágítását (csökkentve a vérnyomást), gátolják a vérrögképződést. A rendszeres áfonyafogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, jótékonyan hat az emésztésre, a memória működésére. Megakadályozza a húgyúti fertőzéseket és bőrszépítő hatása sem elhanyagolható.
Mennyit fogyasszon? Napi ½ csészényit.

Fahéj

Az egyik legismertebb gyógyító fűszer. Csökkenti a vércukorszintet, a káros koleszterin szintjét, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír. segíti az emésztést, magas fenoltartalma révén védi a sejteket. Hangulatjavító és kiváló afrodiziákum.
Mennyit fogyasszon? Naponta ¼ teáskanálnyit.

Bab

Magas rosttartalma segítségével csökkenti az összkoleszterin szintjét, védve a szív és az érrendszer egészségét. Segít a vércukorszint stabilizálásában, mérsékli a vastag- és végbélrák veszélyét, segíti a méregtelenítést.
Mennyit fogyasszon? ¾ csészényit naponta.

Tea

Az egyik leggazdagabb antioxidáns-forrás. Hatékonyan véd a szívbetegségek, a stroke és a rák ellen. Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét, megakadályozza a vérrögök képződését, javítja a vérerek működését.
Mennyit fogyasszon? 2-5 csészével naponta.

Zab

Jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, fehérjéket. Erősíti az idegrendszert, segít megőrizni a csontok, a fogak és az erek épségét, egészségét. Oldható és nem oldható rostok egyaránt találhatók benne. Az előbbiek segítik az optimális koleszterinszint kialakítását, az utóbbiak felgyorsítják a táplálék mozgását azáltal, hogy a béltraktusban magukba szívják a vizet. A rostok segítenek a vércukorszint stabilizálásában, a vastagbélrák és az elhízás megelőzésében.
Mennyit fogyasszon? A cél 10 gramm oldható rost bevitele naponta. A főtt zab 2-3 grammot tartalmaz adagonként.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink