A meleg napok és a balzsamos éjszakák nem csak az önfeledt szórakozásról szólnak. A leégés és a szúnyogcsípések sok kellemetlen percet okoznak gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Nyaralás előtt érdemes mindenre felkészülni: egészítse ki az egészségügyi doboz tartalmát, hogy igazán zavartalan legyen a pihenés.

Nyári veszélyek ellen…

Napszemüveg

Míg a bőr UV-sugarak elleni védelméről sok szó esik, addig a szem védelméről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig az UV-sugarak a szemet is károsíthatják. A szembe érkező sugarak legnagyobb részét a szaruhártya nyeli el. Nagyon magas UV-sugárzás esetén gyulladás alakulhat ki, amely igen fájdalmas. A kötőhártya és a szemlencse is maradandó károsodást szenvedhet, ha a sugárzás hosszabb távon éri, és a retina sérülése is előfordulhat, ami visszafordíthatatlan. A sugárzás hatására nő a makula degeneráció, a szürke hályog, sőt a szem rákos megbetegedésének kockázata.

Hasonlóan a bőrhöz, a szemet ért károsodás is halmozódik, ezért a szem védelmére már gyerekkorban is gondolni kell. Hogy a sérüléseket elkerüljük, megfelelő minőségű napszemüvegre van szükség. Válasszon olyan napszemüveget, amely a sugárzás 100 százalékát kiszűri. Az UV 400 felirat azt jelenti, hogy a lencse anyaga 400 nm alatt minden sugárzást kiszűr. Ugyanezt jelenti a 100% UV protection felirat is. A szemüveglencse színe nem jelöli az UV-szűrő képességet. A sötét színű, gyenge minőségű szemüvegek azért veszélyesek, mert a sötét szín miatt a pupilla kitágul, és így még több UV-sugárzás jut a szembe.

Fényvédő krém

A bőr védelmének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Bőrtípustól függően általában 15-30 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, de ez nagyban függ az UV-sugárzás mértékétől is. A fényvédő faktor (SPF = Sun Protection Factor) azt mutatja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. Ha például ön 20 percet tud, és 20-as faktorszámú készítményt választ, akkor 8 × 20 perc az az idő, amennyit a napon tölthet a krémmel bekenve. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UV-A sugarakkal szembeni védelemről nem. A napkrémeket minden úszás után újra vigye fel a bőrére.

Rovarriasztó

Nyaraláskor kötelező olyan sprayt vagy krémet csomagolni a „túlélődobozba”, amely távol tartja a szúnyogokat, bolhákat és kullancsokat. A drogériákban, gyógyszertárakban rengeteg szúnyogriasztó közül választhat, de otthon is készíthet natúr, környezetkímélő változatot. A homeopátiás szerek között is akad olyan, amely távol tartja a szúnyogokat és egyéb rovarokat.

Kalcium

Az allergiások mindig maguknál hordják a gyógyszereiket, ám előfordulhat, hogy olyanoknál is allergiás roham jelentkezik, akik nem is tudják, hogy allergiások. Különösen gyakran fordul elő ilyen, ha idegen országban új ízeket kóstolunk. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a gyorsan ható, kíméletes kalcium, illetve az annak hatását jótékonyan kiegészítő magnézium és C-vitamin.

Vizespalack

Nyaralás alatt – tengerparton, strandon, de a hegyekben, városi kirándulásokon is – fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. A nyári melegben, a hőmérséklet emelkedésével megnő a szervezet folyadékigénye. Annak érdekében, hogy a szervezet vízháztartását egyensúlyban tartsuk, akár 2-3 liter folyadékra is szükségünk lehet.

Ragtapasz, hámosító krém

Horzsolások, zúzódások és kisebb égési sérülések szinte naponta előfordulnak kisgyermekes családokban – nincs ez másképp a nyaralás alatt sem. Az elsősegélykészlet fontos tartozékai a kötszerek, pólyák, fertőtlenítőszerek mellett a sebgyógyítást gyorsító, gyulladáscsökkentő, hámosító krémek, illetve a gyerekek által kedvelt színes, vidám ragtapaszok.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink