A mezítlábas időszakban gyakori problémák – mint például a száraz sarok, a vízhólyagok, a lábizzadás – hirtelen előtérbe kerülnek, és azonnali megoldásért kiáltanak. Segítünk, hogy a lába szép és egészséges legyen idén nyáron is.

Könnyed lépésekkel a nyárba

Probléma: vízhólyagok

Vízhólyagok dörzsöléstől és folytonos nyomástól alakulnak ki. Már attól is megjelenhet egy fájdalmas hólyag, ha rosszul illeszkedő, kényelmetlen cipőt visel néhány órán át. Ha már kialakult a vízhólyag, a legjobb, ha érintetlenül hagyja. Ne piszkálja, ne lyukassza ki, hiszen a hólyag tulajdonképpen a szervezet önvédelmi intézkedése: kipárnázza, megvédi a sebet a további nyomástól. 5-7 nap alatt a vízhólyagok maguktól elmúlnak.

Hogyan előzheti meg?

Hosszabb gyalogútra, táncolni, bulizni ne vegyen fel új cipőt. Kaphatók a cipőbe és a bőrre is helyezhető zselés tapaszok, amelyek segítenek megakadályozni a hólyagok kialakulását.

Probléma: napégés és sérülések

Sokan nem gondolnak arra, hogy a láb is leéghet a tűző napon. A lábfej bőre nagyon érzékeny, így fokozottan védeni kell a káros UV-sugaraktól. A papucsokban, szandálokban a láb védtelen: gyakoriak az üvegdarabok vagy kövek okozta sérülések, amelyek nemcsak fájdalmasak, de veszélyesek is lehetnek.

Hogyan előzheti meg?

A természetben mindig viseljen a lábát védő könnyű, jól szellőző cipőt. A lábát – különösen a lábfejét – kenje be magas faktorszámú napkrémmel akkor is, ha csak az utcán sétál.

Probléma: lábizzadás

Nyáron is sokaknak okoz gondot a lábizzadás és a vele járó kellemetlen szag. Az ember talpának minden négyzetcentiméterén kb. 400 izzadságmirigy található. Az izzadság önmagában szagtalan, a kellemetlen illatért az izzadságban megtelepedő baktériumok a felelősek.

Hogyan előzheti meg?

A nyári cipőket is rendszeresen kezelje cipőfrissítő és fertőtlenítő sprayjel. A lábát naponta többször is mossa meg és használjon lábizzadásgátló hintőport, sprayt. A teafaolaj remek baktériumölő, fertőtlenítő.

Probléma: száraz, berepedezett sarkak

A bőrfelületre irányuló ismételt nyomás hatására a sarkon bőrkeményedés alakul ki: a bőrsejtek termelődése felgyorsul, és elhalt hámsejtekből álló, kemény bőrréteg jön létre. A megvastagodott, élettelen bőr merev lesz, és ezáltal könnyen bereped. Ez esztétikailag nagyon zavaró, és ha eléri az élő idegeket is tartalmazó réteget, fájdalmas lehet.

Hogyan előzheti meg?

Hetente távolítsa el a sarkáról az elhalt bőrsejteket. Áztassa be a lábát meleg vízbe, és habkővel finoman dörzsölje át a sarkait. Ezután kenje be jó alaposan tápláló, hidratáló krémmel.

Probléma: fáradt láb

A nyári lábbelik nagy része – különösen a népszerű flipflop papucs – nem nyújt semmilyen strukturális támogatást a lábnak, ez pedig könnyen fáradáshoz, kellemetlen fájdalom kialakulásához vezethet.

Hogyan előzheti meg?

Ne viseljen egész nap kényelmetlen papucsot! Ha csak teheti, járjon mezítláb. Fáradt lábainak jót tesz a felpolcolás és a rendszeresen végzett testmozgás is.

Probléma: körmök elszíneződése

A körmök sárgás elszíneződését okozhatja a színes körömlakk, de gombás fertőzés is. Utóbbi nem csak esztétikai probléma: a körömgombát el kell távolítani. Gyakori a feketés elszíneződés is. Ez nem más, mint véraláfutás, amelyet a kényelmetlen, nem megfelelő cipő okozhatott.

Hogyan előzheti meg?

A körömgombát leginkább a higiénés szabályok betartásával kerülheti el. A színes körömlakk alá mindig kenjen alapozólakkot, így megakadályozhatja a körmök elszíneződését.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink