Egyik lapszámunkban foglalkoztunk azzal a ténnyel, miszerint évente háztartásonként kb. 40 kilogramm ételt dobunk a kukába. Ez az adat igencsak megdöbbentő, nem véletlenül kezdtük el boncolgatni, hogyan is spórolhatnánk a konyhában vagy az egész háztartásban. Olvasóinktól is számos trükk javaslata érkezett, és persze mi is, a szerkesztőség tagjai is szétnéztünk a saját konyhánkban, és elkezdtünk vadul ötletelni.

Mi mindenre jó a száraz kenyér?

Az első, ami sokunknak feltűnt, hogy a legtöbbször a megmaradt kenyér landol a kukában. Sokszor azért, mert már vettünk frisset és így a másnaposra már senki nem fanyalodik. A kalács fele is napokig képes árválkodni a kosárban, és az is előfordul, hogy egyszerűen nem kívánjuk a sajtos kiflit… vagyis: rengeteg kenyeret dobunk a kukába, holott ezerféleképpen hasznosíthatnánk.

Tippek száraz kenyér hasznosítására:

A legegyszerűbb:  zsemlemorzsa

Ha már tényleg kőkeményre száradt a kenyér, akkor a legegyszerűbb, ha zsemlemorzsát készítünk belőle. Ehhez csak egy késes robotgépre lesz szükség. Bármilyen kenyérből készíthetünk zsemlemorzsát, összekeverhetünk fehér, barna vagy rozskenyeret is. A késes robotgépbe tördeljük bele kisebb darabokban a megszáradt kenyeret és így őröljük finom állagúvá. Nem kell teljesen porszerűnek lennie, a durva zsemlemorzsa csak ropogósabb lesz. Vigyázat, ha túl nagy darabokat dobunk a gépbe, nem biztos, hogy elbírnak velük a kések. Egy üvegben a zsemlemorzsa jó ideig eláll. A házilag készített panírba burkolt húsok vagy zöldségek külseje sokkal ropogósabb, mint a bolti.

Fóliás  melegszendvics

Ha kóvályogna a kenyérkosárban pár darab szikkadt zsemle vagy kifli, amelyeket önmagukban már nem szívesen ennének meg, kukkantsanak be a hűtőbe. Ha akad némi maradék felvágott, sonka vagy kolbászvég, akkor semmi nincs veszve. De egy kis vaj, snidling vagy egy-két tojás is megteszi. vágja félbe a zsemlét vagy a kiflit. Enyhén kenje meg vajjal vagy margarinnal. Helyezze rá a maradék felvágottat, tegyen bele egy kis sajtot, ha van otthon, paprikát, paradicsomot vagy egyszerűen csak vöröshagymát. Csomagolja fóliába és tegye a sütőbe. Süsse 1015 percen keresztül 180 fokon. A fóliából kicsomagolva, forró finomság kerülhet az asztalra vacsoraként.

Krémlevesek  tetejére

A krémlevesek már önmagukban gazdaságos levesek. Egyféle zöldség, kevés víz vagy húslevesalaplé kell hozzá, ha diétázunk, sűríthetjük egyszerűen főtt burgonyával, de ha megengedhetjük magunknak a luxust, akkor kevés zsírszegény tejszínnel is sűríthetők a levesek. És a krémlevesekhez remek feltét készülhet száraz kenyérből. Ha a kenyér már fél lábbal a kukában van, vágjuk szeletekre, kenjük meg a tetejét olívaolajjal, szórjunk rá reszelt sajtot és toljuk a sütőbe. olvasszuk rajta 180 fokon szép ropogósra a sajtot és máris kész a levesfeltét.

Hamis francia  pirítós

Ha már száraz a kenyér, varázsoljuk ropogóssá egy serpenyő segítségével. Kenjük meg belül vajjal vagy margarinnal, helyezzünk rá egy vékony szelet sonkát és sajtot vagy bármilyen felvágottat, de elkészíthetjük simán vajjal és sajttal vagy olívaolajjal és fokhagymával. Borítsuk össze a két kenyeret, majd a külsejét is kenjük meg vajjal vagy margarinnal. Forrósítsunk fel egy serpenyőt mindenféle zsiradék nélkül. Amikor már forró, tegyük bele a kenyeret és süssük barnára, ropogósra mindkét oldalát. Egy lapát segítségével sütés közben kicsit nyomkodjuk le, így biztosan nem fog szétesni a kenyér a forgatás során.

Ezek is érdekelhetnek

Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!

Ajánlataink