Dübörög a grillszezon! Kertekben, erkélyeken füstölnek a grillek, különféle pácolt húsok illatoznak a rácsokon, vaslapokon. A napközbeni forróságban kitikkadt, kiéhezett népség estére farkaséhesen kering a finomságok körül, lecsapva a legjobb falatokra. A grillezés alapvetően egészséges, de néhány apróságon azért könnyen elcsúszhatunk.

Egészség a grillen

Grillezni többnyire este szoktunk, illetve akkor érdemes. A napközbeni forróságban nem túl jó ötlet a forró sütő mellett állni. Másrészt, nagy forróságban a szervezet inkább hideg italokra, gyümölcsökre vágyik, nem pedig meleg ételre. Estére azonban, a hőség csökkenésével egyenes arányban jön meg az étvágy is. Elő a sütővel és a húsokkal, jöhet a vacsora. Ha azonban nem szeretne az ilyen kiadós grillezések eredményeképpen beleszorulni a fürdőruhába, tartson szem előtt néhány apróságot.

Válasszunk  húst  helyesen

A zsírosabb húsok, mint például a sertéstarja, akkor is zsírosak maradnak, ha grillen sütjük meg őket. Szintén rengeteg kalóriát tartalmaznak a csirkeszárnyak és a combok, különösen akkor, ha a bőrét rajta hagyjuk. Márpedig rajta hagyjuk, különben semmi értelme. A bőrös sertéshús igazán ínycsiklandó ropogósra sütve, de szintén túl sok benne a kalória. Ha nem szeretnénk felesleges zsírpárnákat, válasszuk a soványabb húsokat. A fehérjében gazdag, ám kalóriában szegény húsok – mint a csirke- vagy a pulykamell – gyorsan elkészülnek akár grillen vagy vaslapon is, nem száradnak ki. Választhatunk halat is, ami kalóriában szegény, de gazdag ómega 3 és ómega 6 zsírsavban, amelyek jó hatással vannak a szívre és az érrendszerre.

Pácok

Hiába választunk okosan húst, ha később több száz kalóriával toldjuk meg a pácolás során.
Sokan esnek abba a hibába, hogy eláztatják olajjal a hússzeleteket. Teljesen felesleges. Másrészt az üveges szószok, az előre elkészített gyorspácok rengeteg cukrot és sót tartalmaznak, nem beszélve az adalékanyagokról. A fűszerkeverékek túl sok sót rejtenek, ami vizet von ki a húsból, ezáltal könnyebben kiszárad. Az üveges szószok inkább cukorban gazdagok, ezek a rejtett cukrok pedig sok felesleges kalóriát jelenthetnek. Pácolni  csak okosan a nyár nem csak a grillezés, de a fűszernövények csúcsidőszaka is.

Akár cserépben, a legkisebb erkélyen is nevelhetünk friss fűszernövényeket. a rozmaring, bazsalikom, oregánó, majoránna, kakukkfű különféle változatai egész nyáron változatos és pikáns lehetőségeket kínálnak húsok, saláták, mártások ízesítésére. Nevelhetünk koktélparadicsomot vagy csilipaprikát is. Sütés  egészségesen süthetjük a húsokat nyílt lángon, vaslapon, grillrácson vagy tálcán. Ebben az esetben ügyeljünk a rendszeres forgatásra. annak érdekében, hogy ne száradjon ki a hús, kenegessük a maradék páccal. Igyekezzünk minél kevesebb olajat használni a sütéshez. Ha valóban egészségesen szeretnénk grillezni, használjunk alufóliát vagy sütőpapírt.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink