Hosszú munkanap után, éhesen, kimerülten már csak arra vágyunk, hogy valaki elénk tegye a gőzölgő, ízletes vacsorát. Legtöbbször azonban ránk marad a feladat, hogy összedobjunk valami finomat, táplálót. Ha nem szeretne sokat bajlódni a főzéssel, fogadja meg a tanácsainkat: gyorsabban kész lesz, és még a mikrót sem kell bevetnie.

Legyen időtakarékos a konyhában!

1. Dolgozzon egész csirkével!

Ahelyett, hogy csak a melle húsát venné meg, válasszon a boltban egész csirkét! Nem csak olcsóbb és környezetkímélőbb (sok csomagolópapírtól és műanyagtól óvja meg a természetet) megoldás ez, de napokra előre megoldja a vacsora kérdését. Készítsen minden este más fogást. Hétfőn legyen sült csirkecomb a menü, kedden jöhet a párolt csirkemellszelet, szerdán pedig a húsleves.

2. Hagyja a munkát másra!

Nem ördögtől való, ha néhanapján előkészített, felaprított zöldségeket vásárol. Ha előre tudja, hogy egy örökkévalóságig tart majd a hámozás, aprítás, vegyen nyugodtan zacskós, előre felszeletelt, tisztított zöldséget – akár fagyasztottat is, amit pillanatok alatt megpárolhat. Kiválóan kiegészíti a percek alatt elkészülő bulgurt vagy kuszkuszt, és máris kész a laktató köret.

3. Használjon csak egy – vagy minél kevesebb – serpenyőt!

Minél kevesebb edényt használ, annál kisebb lesz a rendetlenség a konyhában. Például a serpenyőben, amiben a húst sütötte le hirtelen, könnyen piríthat zöldségeket a körethez. Nem csak a mosogatáson spórol, de az ételeknek is jobb íze lehet, ha előtte mondjuk egy kis hagymát futtatott meg a serpenyőben. és nyugodtan főzhet tojást például a korábban tésztafőzésre használt edényben.

4. Gondolkodjon előre!

Még ha csak a maradékból dob össze gyorsan valami könnyűt, az igazi szakács akkor is, mindig előre gondolkodik. Használja ki az üres perceket. gondolja végig, a főzés melyik lépése tart majd a legtovább, és kezdje azzal. melegítse például előre a rizs főzővizét és csak utána kezdjen a többi előkészítésébe.

5. Olvassa végig a recepteket!

Gondolja csak át, hányszor kezdett bele úgy a főzésbe, hogy csak a recept első pár sorát olvasta el. ugye, hogy sokszor – sejtjük, hiszen mi is többször esünk ebbe a hibába. szánjon pár percet a recept elolvasására, elejétől a végéig. Fusson át rajta akár többször is, gondolja át a munkafolyamatot és azt, hogy mire lesz szüksége. Így előkészítheti a hozzávalókat, a szükséges edényeket, tálakat, és nem a sütés kellős közepén fog majd kapkodni. Így talán kevesebb lesz az odakozmált étel is… Ráadásul nem kell időt pazarolnia főzés közben a receptre – hiszen ott lesz a fejében az egész – és csak a készülő ételre tud koncentrálni.

6. Élesítse meg a késeket!

Bár elvileg minden háziasszony tudja, hogy éles késsel jó dolgozni, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a vágóeszközeinket. Pedig egy jó állapotban lévő kés csodákra képes, nem beszélve arról, hogy időt sem vesztegetünk a hozzávalók életlen késsel való reszelgetésével. Nem kell hozzá hatalmas köszörű, hogy élesítsük a késünket, a videomegosztó csatornákon találunk apró trükköket, amelyekkel percek alatt éles lesz az összes eszközünk.

7. Használja ki a fagyasztót!

A fagyasztó a séf legjobb barátja. A levesektől a szószokon át a készételekig bármit lefagyaszthat. bizony, még a friss zöldségeket, gyümölcsöket vagy akár a fűszereket is (utóbbiakat akár jégkockatartóban is tárolhatja, egy kis olívaolajjal vagy vízzel lefagyasztva). Hétvégén, ha több ideje van, főzzön le több, nagyobb adag ételt, és kiporciózva tegye a mélyhűtőbe (szigorúan kihűlt állapotban!), így hétköznap reggel vagy este elég lesz csak előkapni őket. még ha nagy vacsorára készül is, bármikor előveheti a fagyasztott hozzávalókat, hogy gyorsítsa a főzés folyamatát. Arról nem is beszélve, milyen finom smoothie-kat készíthet fagyasztott gyümölcsből semmi perc alatt.

6 luxus hajápoló a konyhából – keverje ki házilag!

Jolly jokerek a konyhából

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink