A szem a lélek tükre... de a testé is! Magas vérnyomás, allergia, meszesedés és még sok minden másra is rámutathat

Miről árulkodik a szem?

Ezüst-  vagy  rézszínű artériák – Magas vérnyomás

A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amelynek alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. Így fordulhat elő, hogy egyéb tüneteket még nem okoz, de a szemész a szemfenékvizsgálat során már korai stádiumban felismeri a magas vérnyomásbetegséget. Tartósan magas vérnyomás esetén az erek fala átalakul: meszesedik, az izmok és az erek körüli kötőszövet megvastagszik. A verőereken megjelenik a bronz és ezüst árnyalat.

Anyajegy a szem belső rétegén – Melanoma

A szem rákos megbetegedései közül a pigmentált sejtekből kiinduló melanoma malignum a leggyakoribb. A szivárvány-hártyából kiinduló daganat szabad szemmel is jól látható: sötétbarna színű, egyenetlen felszínű bőrelváltozás. előfordul, hogy a szembogár is szabálytalan alakúvá válik. Tüneteket a tumor maga és az azt kísérő ideghártya-leválás okoz: torz látás alakul ki, az egyenesvonalak görbülnek, hullámzónak látszanak, a tárgyak a valós méretüknél kisebbnek vagy nagyobbnak tűnnek, a látásélesség csökken.

Gyűrűk  a szaruhártyán – Wilson-kór

Ez a ritka örökletes rendellenesség a réz felhalmozódását okozhatja a szövetekben, például a szemfehérje belső oldalán (és nem az íriszen, ahogy látszik). Ez önmagában ártalmatlan, de a Wilson-kórt kezelni kell.

Sárga szem  – Májbetegségek (Hepatitis, cirózis)

A sárgás elszíneződést az epefesték összetétele okozza, amely a hemoglobin, azaz az oxigént szállító molekulák lebomlása során jön létre. Valójában a szem kötőhártyája sárgul ilyenkor.

Hólyagok  a szemgolyón – CSR (Központi savós retinopátia)

Többnyire túlzott mentális vagy érzelmi stressz áll a panaszok hátterében. Leginkább a férfiak betegsége, de egyre több nőnél diagnosztizálnak CSR-t. A leggyakoribb tünet a homályos látás vagy hogy a beteg hullámos vonalakat lát.

Gyulladt  szem – Autoimmun betegség

 Az állandó gyulladás a szervezetben – beleértve a szemet is – utalhat valamilyen autoimmun betegségre. Autoimmun betegség akkor alakul ki, ha a szervezet valamiért nem ismeri fel saját struktúráját, és immunválaszt indít saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva (például szisztémás lupus, sokízületi gyulladás). A fő tünetek mellett szinte mindig jelentkezik a szemszárazság, idegentestérzés a szemben.

„Szivárgó erek” – Cukorbetegség

A retinán hajszálerek futnak, amelyek sérülékenyek: a tartósan magas vércukorszint tönkreteheti ezeket az ereket. először megduzzadnak és meggyengülnek, néhány elzáródik, és nem enged át elegendő vért. később új vérerek képződnek, amelyek nagyon gyengék, könnyen megrepednek, és ezáltal vért engednek a szem üvegtestébe. A beteg úszó foltokat vagy teljes sötétséget lát. Az évek során aztán a megduzzadt és gyenge vérerek heges szöveteket alkotnak, elmozdítva a retinát a szem hátsó részéből.

Duzzadt  szem – Allergia

A levegőben terjedő allergének, mint a pollen, a por, az állati szőr gyakran irritálják a szemet. Beindul a szervezet védekezési mechanizmusa, és a folyamat duzzadt szemfelszíni ereket, vörös, viszkető, könnyező szemet eredményez.

Sárgás foltok,  csomók  a szemhéjon – Érelmeszesedés

Ha nem érzékenyek, nem fájnak, akkor ez nem más, mint lerakódott zsír. Az artériafal elmeszesedik, megkeményedik, ebből később kis koleszterin darabkák szakadnak le, és a vérárammal eljutnak a szemig, ahol befészkelik magukat a retina kicsi artériáiba.

Dülledt  szem – Pajzsmirigy túlműködés

Lehet családi örökség, de ha egy átlátszó fehér réteg is megfigyelhető a szivárványhártya és a szem felső része között, akkor szinte biztos, hogy a pajzsmirigy hormon magas szintje duzzasztja meg a szemkörnyéki szöveteket és ezért tűnik úgy, mintha a szem kidülledne.
 

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink