Rendszeresen jár edzőterembe, és mégsem sikerül fogynia? Talán furcsán hangzik, de az aktív mozgás önmagában nem garantálja a fogyást. Egyrészt ahhoz, hogy megszabaduljon a pluszkilóktól, az étkezésre is figyelnie kell, másrészt sajnos sok tévhit él az emberekben arról, milyen a megfelelő edzés. Jó tanácsok, hogy tényleg hatékony legyen a mozgás.

Segítség! Nem tudok fogyni!

Ne becsülje túl az edzés hatását!

Előfordult már, hogy miután lefutotta az előírt távot, végigcsinálta az aznapra tervezett edzést, úgy érezte, megérdemeli, hogy bűnözhessen, azaz hogy gyakorlatilag bármit megegyen, amit megkíván? Az igazság az, hogy hihetetlenül könnyű „visszaenni” a nagy nehezen elégetett kalóriákat. Egyórás edzés során egy átlagos nő 550 kalóriát éget el. Ha ezután beül a barátnőjével a kávézóba és elfogyaszt 3 deciliter turmixot egy kis zabkeksszel, máris több mint 300 kalóriát vitt be a szervezetébe – azaz többet, mint az edzés során elégetett kalóriák felét!

Ne csak az edzésre összpontosítson!

Még ha az edzés során nem is éget el túl sok kalóriát, a mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy fogyjon. Amellett, hogy javul az erőnléte és erősödnek az izmai, a rendszeres mozgás csökkenti a stresszt, javítja az alvás minőségét – e két utóbbi tényező pedig jelentősen befolyásolja az anyagcsere működését. Tanulmányok bebizonyították, hogy azok, akik öt óránál kevesebbet alszanak naponta, hajlamosabbak az elhízásra, és az is kiderült, hogy akik érzékenyebbek a stresszre, nehezebben tudnak megszabadulni a felesleges kilóktól.

Figyeljen az étkezésre!

Minél többet mozog, annál inkább az evés körül forognak a gondolatai? Ez nem véletlen. Edzés után könnyű szinte észrevétlenül nassolni: néhány keksz, müzliszelet, gyümölcs, esetleg a vércukor miatt egy kis csoki, és máris borult az egészséges étkezési terv.

Minden mozgás jótékony hatású: sétáljon, játsszon sokat!

Ne sajnálja, ha a hétvégén nem jut el az edzőterembe. A családi kirándulások, játékok alkalmával, akár ugyanannyi kalóriát elégethet, mint egy edzés alatt – de annál biztosan többet, mintha csak a tévé előtt ülne. Remek családi program lehet a kerékpározás, a tollaslabdázás, a labdázás, a frizbizés, de még a sétálás is.

Tartson pihenőnapot!

Különösen kezdő sportolóknál fontos, hogy minden edzés után tartsanak egy pihenőnapot. A szervezetnek ugyanis szüksége van regenerálódásra, akár izomtömeg-növelés a mozgás célja, vagy szálkásítás, zsírégetés, illetve fogyás. ha túlvállalja magát, azzal nem a lelkesedését bizonyítja. A túl sok edzés könnyen sérüléshez, fásultsághoz, emésztési zavarhoz, álmatlansághoz vezet.

Edzésnapokon (is) reggelizzen!

Minél kevesebbet eszünk, annál többet fogyunk – nos, ez az, ami nem igaz. A kiegyensúlyozott étkezés (megfelelő mennyiségű szénhidrát, zsír és fehérje) a zsírégetést is pozitívan befolyásolja, míg ha keveset és rendszertelenül eszik, épp ellenkező hatást ér el. A reggeli különösen fontos, hiszen éjszaka az anyagcsere lelassul. A reggeli étkezés beindítja, felpörgeti az anyagcserét, és hatással van a nap többi étkezésére is.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink