Szívdobogás, izzadás, egekbe szökő pulzus – ismerős tünetek azoknak, akik gyakran szoronganak. Élete során mindenki kerül olyan helyzetbe, amely félelmet vált ki, ám vannak olyanok, akik számára a rettegés konkrét tárgyhoz, helyzethez, tulajdonsághoz köthető, és jelentősen megnehezíti a mindennapi életet.

A rettegés maga! Top 10 fóbia, ami a legtöbbeket érinti

1. Félelem az állatoktól

Az emberek 50 százaléka retteg valamilyen állattól. Az állatoktól való félelmek közül legismertebb a pókok, a hüllők, a kutyák, a macskák, illetve a madarak okozta fóbia. Érdekes, hogy a valóban veszélyes állatoktól, mint a méhek vagy a darazsak, jóval kevésbé félnek az emberek, míg a pókoknál jelentősen felértékelődik a kockázat. Mivel Közép-Európában alig akad emberre veszélyes pók, szakértők azt feltételezik, hogy a pókiszony alapja a társadalom kulturális hatása.

 

2. Félelem a magasságtól

Az akrofóbia, azaz elterjedt nevén tériszony, abnormális félelem a magasságtól. Nem kell csupán hegycsúcsra vagy kilátóra, extrém magas helyekre gondolni: riadalmat okozhat egy szimpla lépcsőmászás vagy a létrára való felkapaszkodás is. Gyakori, hogy az illetőre akkor tör rá a félelem, ha már fent van valahol a magasban. Ilyenkor megmerevedik, nem tud mozdulni.

 

3. Rettegés szűk, zárt helyeken

A klausztrofóbia a bezártságtól való félelem. Leginkább szűk és sötét helyen okoz szorongást, mint például alagutakban, barlangokban, liftekben. A félelem olyan erős lehet, hogy gyakran fulladásos roham tör a klausztrofóbiában szenvedőre.

 

4. Félelem a repüléstől

Az aerofóbiában szenvedők félnek a repüléstől, a repülőre való felszállástól. Általában valamilyen repüléssel kapcsolatos rossz emlék váltja ki az extrém félelmet. Megfelelő terápiával a traumás élmény feldolgozható, s a félelem kezelhető lesz.

repülés, félelem, fóbia

Fotó: Shutterstock

5. Nyílt víztől való félelem

Az emberek 26 százaléka nem szereti a nyílt vizet, sőt: egyenesen retteg tőle. A nyílt víz kiszámíthatatlan, számos veszélyt tartogat. A hideg víz, az erős áramlatok, a sodrás, az örvény könnyen okoz pánikot még úszni tudó embereknél is.

 

6. Nyílt tértől, tömegtől való félelem

Az agorafóbia nevét a görög tér, piac elnevezésből kapta. Az ilyen fóbiában szenvedők úgy érzik, hogy egyes nyilvános helyekről nem tudnak szabadulni, csapdába estek, a tömeg nem ereszti őket. Gyakran gondolják azt, hogy a félelem annyira megbénítja őket, hogy képtelenek lesznek kimenekülni bizonyos helyzetekből. ez a fóbia kétszer annyi nőt érint, mint férfit. Kezelés nélkül a betegek nagy része egy idő után a lakásából sem mer kilépni.

 

7. Rettegés a rákos betegségtől

A carcinofóbiások halálos félelemben élnek: bármilyen egészségügyi tünet esetén azonnal azt gondolják, hogy rákos elváltozás van a szervezetükben. Nem csak a tünetek alapján hiszik azt, hogy betegek, de attól is rettegnek, hogy mástól elkapják a rákos betegséget.

 

8. Mennydörgéstől, villámlástól való félelem

A viharoktól sokan félnek. Különösen a gyermekek és a nők azok, akik legszívesebben a lakás mélyén vészelnék át a nagyobb viharokat. Ez azonban még nem fóbia! Akik extrém módon félnek a villámlástól és mennydörgéstől, azok befogják a fülüket, és képesek a szekrénybe vagy a pincébe menekülni a zajok és fények elől.

 

9. Félelem a hányástól

Sokan rettegnek a hányástól, hányingertől. Az ilyen típusú extrém félelemnek alapja valamilyen korai traumás esemény, és kiválthatja pusztán az emlékezés is.

 

10. Félelem a kórháztól, orvosi kezelésektől

Az egészségügyhöz egy sor fóbia kapcsolható. Gyakori a sérülés, a vér, az injekciós tű vagy a fehér köpeny látványa okozta fóbia, de sokan rettegnek a műtétektől vagy a fogorvostól is. Ezek a fóbiák gyakran járnak ájulással, mert extrém méretű vérnyomásingadozás következik be a rettegő személy szervezetében.

 

RETTEGÉS AZ EDZŐTEREMTŐL: GYŐZD LE!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink