Puffadás, gyomorégés, gázok, görcsök. Sokszor még a hétköznapokon is sűrűn küzdünk ezekkel a kellemetlen tünetekkel, hát még ünnepek alatt, amikor mindennap kötelességünknek érezzük, hogy degeszre együk magunkat. Ha már nem tudunk ellenállni a finom falatoknak, legalább enyhítsük a bajt. Ha puffaszt a töltött káposzta, ég a gyomor a sok cukros süteménytől és szuszogunk a halászlétől, bízzuk magunkat néhány jól bevált, természetes gyógymódra. Először is nyugtassuk meg a pocakot, majd alaposan fontoljuk meg, mit eszünk legközelebb. A kutyaharapást szőrével elv most nem fog működni. Böngéssze át a legtutibb és a lehető legrosszabb ételek listáját, ha gyomorbántalmakról van szó.

Émelyeg? Puffad? Gondolja meg, mit eszik!

ROSSZ!
Brokkoli, káposzta, kelkáposzta

A káposztafélék, a kelek, a karfiolfélék mind egy raffnóz nevű cukorfélét tartalmaznak, amelyet a szervezet nem tud megemészteni, és amely olyan baktériumot szabadít fel a bélben, amely erjedésnek indul, gázokat termel és erősen felfúj, puffaszt. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen el kellene hagynunk a kelt és a káposztaféléket az étrendünkből. Amikor a gyomrunk puffad, feszül és rendetlenkedik, akkor kerüljük vagy jelentősen csökkentsük a káposztafélék fogyasztását. Amikor már nincsenek panaszaink, akkor is főzzük vagy pároljuk meg ezeket a kicsit puffasztó finomságokat. A főzés lágyítja a rostokat, és ha nem főzzük túl az ételt, akkor megőrizhetjük tápanyagtartalmát. A főzés során ráadásul a zöldségek picit összemennek, kisebb lesz a térfogatuk és könnyebben emészthetővé válnak.

ROSSZ!
Hüvelyesek

Köztudott, hogy a hüvelyesek puffasztanak, bélgázokat okoznak. Ennek az az oka, hogy magas fehérje- és rosttartalmuk mellett bizonyos mennyiségű cukrot is tartalmaznak, amely nem tud a belekben felszívódni. ez generálja a puff adást és a gázokat. Megoldás lehet, ha a fogyasztásuk során összekeverjük a hüvelyeseket teljes kiőrlésű gabonával, például barna rizzsel vagy quinoával. Így könnyebben feldolgozhatóvá válnak a szervezet számára.

ROSSZ!
Tejtermékek

Ha a gyomra eleve kicsit feszül, puffad, émelyeg, nem biztos, hogy éppen tejtermékkel kellene megnyugtatnia. Különösen akkor nem, ha fennáll egy kismértékű laktóz-intolerancia esélye is. A puffadt, megviselt gyomor nehezebben birkózik meg a laktózzal, a tejcukorral, így a tejtermékek csak tovább fokozzák a kellemetlen tüneteket.

ROSSZ!
Alma

Gondolta volna? Ugyan szívesen dobálózunk a „napi egy alma az orvost távol tartja” mondással, de nem biztos, hogy helyesen. Az almának alapvetően magas a rosttartalma, de, mint a legtöbb gyümölcsnek, magas a szorbit-, fruktóz- és cukortartalma is. Ezek pedig felszívódási problémákat és puffadást okoznak. Különösen igaz ez, ha éhgyomorra fogyasztjuk. Ha érzékeny a gyomrunk, válasszunk picit savanykásabb almát, hogy minél kevesebb cukorral terheljük a szervezetet. Ha szükséges, rágcsáljunk el mellé egy kis diót vagy sajtot, hogy csökkentsük az elsavasodás mértékét.

TUTI!
Uborka

Bizony, a kígyóuborka-szeletek nem csak a szem alatti karikákat és puffadást tüntetik el! Az uborka remek vízhajtó, egyszerre hidratál, enyhíti a haspuffadást, és görcsoldó hatása is van. Sőt a népi gyógyászatban gyulladásgátló hatást is tulajdonítanak neki, így fogyasztásával a szervezet szinte felfrissül, megkönnyebbül és egészségesebbé válik.

TUTI!
Banán

A káliumban gazdag banán csökkenti a szervezetben a nátriumszintet, így szabályozza a víz visszatartásának mértékét, csökkentve a puffadást. Sőt mivel a banán képes megszüntetni a székrekedést, a székrekedés okozta puffadás is megszűnik. Amennyiben gyomorpanaszaink vannak, majszoljunk el egy banánt és igyunk meg egy nagy pohár vizet.

TUTI!
Spárga

A spárga az egyik legjobb puffadásgátló növény. Tisztítja a vesét, méregteleníti a szervezetet és tompítja a vizelet szagát. Természetes vízhajtó hatása van, legyen szó akár sárga, akár zöld spárgáról. Prebiotikumot tartalmaz, amely segíti a jó baktériumok elszaporodását a bélrendszerben, ez segít fenntartani az emésztés egészséges egyensúlyát és csökkenti a gázok képződését.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink