A salátákról nagy általánosságban elmondható, hogy egészségesek. Csak azon múlik, hogy miből készülnek. Mert saláta a zöld saláta is, és saláta a majonézes burgonya is. Ez utóbbitól azonban aligha fogunk lefogyni.

Jó és rossz döntések - Mi legyen a salátában?

Salátát enni jó. Jó, ha egy könnyű ebédre vagy vacsorára vágyunk, remek választás, ha diétázni szeretnénk, de ha nem ügyelünk a rejtett összetevőkre, akkor nem biztos, hogy a jó irányba mozdul a mérleg nyelve. Akár magunk készítjük, akár rendeljük vagy étteremben esszük, mindig legyünk tisztában azzal, hogy pontosan mi is került a tányérunkra.

Fehérje

A fehérje elengedhetetlen, ha salátát fogyasztunk. a zöldségek mellett ugyanis a fehérje az, ami által a saláta laktatóvá válhat. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű a fehérje. Sokszor ugyanis a húsféléket túl sok zsírban vagy bő olajban sütik ki, ezáltal magas lesz a saláta zsírtartalma. Gyakran panírozott hússzeletekkel vagy szalonnával ízesítik a salátákat, ami szintén nem előnyös. Jó választás lehet a grillezett csirke- vagy pulykamell, a tofu, egy-két tojás, valamilyen hal vagy tonhal. Vegetáriánusok hüvelyesekkel vagy gombával helyettesíthetik a húsféléket.

Zöld saláta

Jégsaláta, zöld saláta. a leg gyakoribb salátaalap. nem rossz választás, de érdemes kiegészíteni valamilyen sötét színű salátafélével. Ilyen a madárbegysaláta, a rukkola, a kelkáposzta vagy a bébi spenót. Ezeknek a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és a tápanyagtartalmuk, rostban és vízben gazdagok, így nagyon jól laktatnak, telítenek.

Sajt

Leginkább az éttermekben kapható vagy a rendelt saláták esetében szokott gondot okozni a sajt mennyisége. A legtöbb helyen nagy adag sajttal próbálják kompenzálni a hiányos húsmennyiséget. Ezáltal azonban nem csak zsírban, de kalóriában is gazdaggá teszik a salátát. amennyiben nem szívesen mond le a sajtról, akkor se tegyen 4-5 dekagrammnál vagy egykét teáskanálnyi mennyiségnél többet a salátára. Ez esetben is válassza a zsírszegény sajtokat, mint a feta, a mozzarella vagy a cheddar.

Zöldséghalom

Igyekezzen minél színesebb salátát készíteni. A nyers zöldségek rostban és vízben gazdagok, alaposan meg kell rágni őket, úgy könnyebben emészthetők. Használjon sárgarépát, paradicsomot, kaliforniai paprikát, kígyóuborkát. Csak az olyan magas keményítőtartalmú zöldségekkel legyen óvatos, mint a burgonya vagy a kukorica. Ezek ugyanis viszonylag sok kalóriát tartalmaznak.

Gyümölcsök

Ne feledkezzen meg a gyümölcsökről sem. Ha a salátába egy kis gyümölcsöt csempész, azzal kielégítheti az édes ízek iránti sóvárgását. a gyümölcs pluszpikantériát ad a salátának a zöldségek és a hús mellett. Apróra vágott alma, körte vagy ananász bármilyen zöldség- és húsféléhez illeszkedik. Ha nem lenne kéznél friss gyümölcs, egy kis maroknyi aszalt gyümölccsel is megbolondíthatja a salátáját.

Ropogós feltétek

Bizony, a sós pálcikák, pirítósszeletek, krutonok nem csak rejtett zsírokat, de rejtett sót és bőséges kalóriamennyiséget is tartalmazhatnak. Ha egy saláta a megfelelő módon van összeállítva, akkor ilyesféle feltétekre nincsen szükség. Ha mégis rágcsálna mellé valami szénhidrátot, fogyasszon tejes kiőrlésű lapkenyeret vagy pirítson meg 2 szelet teljes kiőrlésű, lehetőleg magvas kenyeret.

Öntetek

Egy rosszul megválasztott öntettel teljesen tönkre lehet tenni egy salátát. Sajnos a legtöbb öntet túl zsíros és kalóriában gazdag. Ha étteremben fogyaszt salátát, soha ne engedje leönteni, kérje külön az öntetet. Tartózkodjon a zsíros, tejszínes vagy tejfölös öntetektől. Mindig kérdezze meg, miből keverték ki a dresszinget. Soha ne tegyen két evőkanálnyi mennyiségnél több szószt a salátára.

Kerülje az előre csomagolt öntetet vagy legalább győződjön meg arról, hogy zsírszegény-e. Ha saját kezűleg készíti a salátát, öntet gyanánt használjon optimális mennyiségű olívaolajat, joghurtot, citromot vagy balzsamecetet.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink