Nemcsak az számít, hogy mit eszik, hanem az is, hogy mit mivel eszik! Az egészséges életmódban jártasak azt már tudják, hogy például a sós rágcsálnivalók vagy a szénsavas üdítők bizony gyomorégést, puffadást és görcsöket okozhatnak. De vannak olyan klasszikus ételkombinációk is, amelyek szintén gyomorbántalmakhoz vezetnek. A kellemetlen tüneteken túl ráadásul a rosszul párosított élelmiszerek esetében számolnunk kell az emésztés akadályozásával, az anyagcsere lassulásával, felesleges zsírok és méreganyagok lerakódásával. Így hát, ha arra kerül a sor, hogy párokba rendezze az ételeket a tányérján, alkosson gyomor- és testsúlybarát párocskákat.

3 rossz ételpár – Nem csak puffaszt, hizlal is

Tejtermék és keményítő

Sajnos pont ilyen a sajtos pizza vagy a krémsajtos bagett vagy zsemle. A tejtermékeket elég nehezen emészti meg a szervezet, a feldolgozásuk hosszú ideig tart. Ha ehhez valamilyen keményítő is párosul, mint például rizs, kenyérféleség vagy a keményítőben gazdag burgonya, akkor ez még inkább kitolja a tejtermékek emésztési idejét. Amennyiben a keményítőtartalmú ételek túl sokáig maradnak a gyomorban – márpedig a tejtermékekkel való együtt fogyasztása a keményítő emésztését is akadályozza –, akkor az erjedni kezd. Ez pedig gyomorfájáshoz, puffadáshoz és gázok képződéséhez vezethet.

A MEGOLDÁS?

Ha már tejterméket fogyaszt, ne egyen mellé keményítőt tartalmazó ételt. Válasszon rostban gazdag, kicsit kesernyésebb ízű salátaféleséget, mint a rukkola, az endívia vagy a kelkáposzta. Ezek serkentik az epeműködést és segítenek hatékonyabban, gyorsabban feldolgozni a zsírban gazdag tejterméket.

Gyümölcs és fehérje vagy keményítő

A gyümölcsök egyszerű gyümölcscukrot tartalmaznak, amelyet a szervezet rövid idő alatt és nagyon könnyen feldolgoz. Így a gyümölcscukor alapesetben kevés ideig tartózkodik a gyomorban. Ám ha a gyümölcsöt fehérjével, például sajttal vagy tojással fogyasztjuk, ill. bármilyen keményítővel kombinálva, akár egy kiadós ebéd utáni desszertként, akkor az alapfelállás borulni látszik. A fehérje és a keményítő hatására a szervezet nem képes gyorsan és könnyedén feldolgozni a gyümölcscukrot, így az a rossz párosítás hatására tovább marad a gyomorban, és egy idő után gázokat képez, puffadást okoz. De a legrosszabb, hogy a rossz párosítás miatt a gyomor túl sok savat termel.

A MEGOLDÁS?

A gyümölcsöket minden esetben a legjobb önmagukban enni. Fogyassza őket éhgyomorra, így hasznosulnak a legjobban a gyümölcsökben lévő vitaminok. Ha reggel nem alma vagy körte után vágyakozna, akkor a nap további részében mindig teljen el a gyümölcs és bármely más étel fogyasztása között legalább egy óra, hogy a gyomor egy kicsit megkönnyebbüljön, megtisztuljon és felkészüljön a gyümölcsök emésztésére.

Fehérje és fehérje

Hiába hisszük azt, hogy annál jobb, minél több fehérjét fogyasztunk, hiszen ez laktat, telít és építi az izmokat, azért a proteinhalmokkal is lőhetünk bakot. Ha például csirkét eszünk, mellette kerüljük a hüvelyesek vagy a tejtermékek fogyasztását. A fehérje az az ételtípus, amelynek emésztése a szervezet részéről a legtöbb energiát igényli. Ha tehát a fehérjét fehérjével kombináljuk, komoly kihívás elé állítjuk az emésztőrendszerünket. Az emésztés akadozni fog, lelassul, lehet, hogy jóllakottnak, de ezzel együtt fáradtnak, bódultnak, álmosnak is érezhetjük magunkat és búcsút inthetünk az energiakészletünk nagy részének.

A MEGOLDÁS?

A fehérje mindenképpen jó választás, de csak a megfelelő mennyiségben. Étkezéseink csak egy egységnyi fehérjét tartalmazzanak, amely lehet egy szép darab sovány hús vagy hal. Mellé pedig válasszunk alacsony fehérje- és keményítőtartalmú zöldségeket. Egy adag nyers saláta vagy párolt zöldség, esetleg egy szelet pirítós máris sokkal jobb párosítás, mint a hüvelyes-fehérje kombináció. A lényeg, hogy a mindennapi fogásaink változatos összetételűek legyenek és tartalmazzák az összes fontosabb tápanyagot.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink