Fogyókúrázni nem könnyű – ezzel mindenki tisztában van, aki életében legalább egyszer megpróbált már leadni néhány kilót. Ha csak a súlyát szeretné szinten tartani, felesleges is kínoznia magát. Elegendő naponta 100 kalóriával kevesebbet fogyasztania ahhoz, hogy megőrizze versenysúlyát. Ahhoz, hogy a bevitt kalóriát ilyen kis mértékben csökkentse, nincs szükség drasztikus lépésekre.

Tartsa meg a súlyát!

Egy kis odafigyelés

Első lépésként érdemes alaposan áttanulmányoznia az élelmiszerek címkéit. Ami zsírszegény, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cukortartalma is alacsony.
Írjon étkezési naplót. Ha leírja, hogy mit evett, mikor és mennyit, azonnal egyértelmű lesz, honnan tud kalóriát elvenni.
Egyen naponta többször. Ezzel nemcsak a súlyára ügyel, hanem a vércukorszintjét is könnyebben szinten tarthatja, elkerülve a vércukor ingadozása miatti falásrohamokat.
Kerülje a készen kapható gazdag, krémes szószokat, mártásokat. Ezeket az energiában gazdag ételeket váltsa fel igazán könnyű és egészséges ételekkel, például zöldségekkel.

Újragondolt reggelik

A reggeli elhagyása nem jó ötlet a kalóriabevitel csökkentésére. Akik nem reggeliznek, a nap folyamán lényegesen több kalóriát juttatnak a szervezetükbe, mint azok, akik jóllakottan indulnak neki a napnak.
Már a reggelihez is egyen sok zöldséget, salátát. A különféle zöldségekből finom, kalóriaszegény krémeket, mártogatósokat készíthet.
Ellenőrizze a reggelire fogyasztott gabonafélék, müzlik cukortartalmát. A legtöbb sajnos rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz. A legjobb, ha natúr pelyheket választ.
Olaj helyett kevés vízzel süssön, tapadásmentes serpenyőben.
A reggeli banán helyett, ami átlagosan 150 kalóriát tartalmaz, egyen egy almát. Egy közepes méretű alma 50 kalória.
A turmixolt gyümölcsök a rostokat is tartalmazzák, így segítik az emésztést.
A tejtermékek közül jó választás a natúr joghurt és a kefir, valamint a zsírszegény sajtok közül is válogathat.
A reggeli pirítós készüljön teljes kiőrlésű kenyérből.

Kalóriastop kávézáskor

Igya a kávéját sovány tejjel. A teljes tej akár dupla mennyiségű kalóriát is tartalmazhat.
Felejtse el a cukrot. Próbálja édesítőszerek nélkül inni a kávét.
A kávé ízéhez remekül illik a fahéj és a szerecsendió. Ezekkel a fűszerekkel csökkentheti az édes íz utáni vágyát. 
A kávézás után legfeljebb szénsavmentes vizet igyon, a narancslé igazi kalóriabomba.

Trükkök ebédnél

A salátákat ne ízesítse öntetekkel, olajokkal. Használjon balzsamecetet.
A krémlevesekbe kruton helyett aprítson sárgarépát vagy zellert.
A zöldségeket ne süsse, inkább párolja.
Biztosan önnel is előfordult már, hogy a munkahelyén feltorlódtak a feladatok, ezért az íróasztalánál fogyasztotta el az ebédjét. Ilyenkor ügyeljen arra, hogy legalább arra az 5-10 percre, amíg a szendvicsét megeszi, függessze fel a munkavégzést. Ha nem az étkezésre koncentrál, nem rágja meg jól az ételeket, ami aztán könnyen emésztőrendszeri panaszokat okozhat. ráadásul munka közben a mennyiséget sem tudja kontrollálni, és szinte biztosan többet eszik, mint amennyit tervezett.

Ötletek vacsorához

A vacsorát tálalja kisebb méretű tányérba.
Ügyeljen az arányokra: a tányér negyedét foglalja el a hús, felét zöldségek.
Ha pizzát eszik, válasszon vékony tésztájút!
Egyen lassan, így csökken a vágy, hogy újra megpakolja a tányérját.
A csirkehúsról távolítsa el a bőrt – így felére csökkentheti az elfogyasztott zsír mennyiségét.     Mindig vágja le a húsokról a zsíros részeket.
A szószok helyett használjon fűszereket.
Étteremben válasszon előételt és főételt. sokkal jobb választás, mint a főétel és a desszert, hiszen ez utóbbi lényegesen több kalóriát tartalmaz az előételeknél.
Alkoholmentes italok helyett igyon vizet. Kevesebb a kalóriatartalma, és nem kell szenvednie másnap fejfájástól.
Ha tészta a vacsora, maximalizálja az adagot teniszlabda nagyságúra. 
A parmezán jellegű sajtok helyett válasszon mozzarellát vagy cheddar sajtot.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink