A szem nemcsak a lélek tükre, egészségi állapotunkról is sokat elárul. A szemmel kapcsolatos betegségek mellett sok mindenre fény derülhet egy szemvizsgálaton, hiszen a szemünk az egyetlen hely a testünkön, ahol vágás nélkül is jól láthatók az idegek, artériák és erek. A szemben felfedezhető betegségek nagy eséllyel a test többi részében is megtalálhatók, érdemes hát évente egyszer felkeresni a szemészorvost akkor is, ha a látásunkkal nincs gond.

Árulkodó szem

Szem körüli sárga foltok, átmeneti látásvesztés

MIRE UTAL? Magas koleszterinszintre, érelmeszesedésre. A szemhéjon vagy a szaruhártyán megjelenő sárga foltok valójában apró zsírcsomócskák, lerakódások. Az artériában lerakódott koleszterindarabkák a vérárammal eljuthatnak a szemig, befészkelve magukat a retina aprócska artériájába. Ultrahangos vizsgálattal ezek a sárgás torlaszok kimutathatók.

Gyűrűk a szaruhártyán

MIRE UTAL? Wilson-kórra. Ez egy igen ritka, örökletes betegség, aminek következtében a máj nem képes a felesleges rezet az epével eltávolítani, és az felhalmozódik a különböző szövetekben: először a májban, majd a központi idegrendszerben, a szemben és egyéb szervekben is. A Kayser-Fleischer-gyűrűt a szaruhártyában lerakódott réz hozza létre. Ez az elváltozás látászavart nem okoz.

Dülledt szem

MIRE UTAL? Pajzsmirigyproblémákra. A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, hormonjai szabályozzák egyebek között a növekedést és az anyagcserét. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, számos tünet jelentkezhet. Ilyen a csodálkozó tekintet: a pajzsmirigy hormon abnormális szintje megduzzasztja a szemkörnyéki szöveteket, és úgy tűnik, mintha a szem kidülledne. A nem megfelelő szemhéjzárás miatt gyakori a kínzó szemszárazság.

Véres szem

MIRE UTAL? Magasvérnyomás-betegségre. A szemfehérjén megjelenő makacs vörös foltok magas vérnyomást jelezhetnek. A szemfehérjét sok apró véredény táplálja. Magas vérnyomás következtében a vérerek kitágulnak, kirepednek, a vér összegyűlik a szemfehérjén. Sokszor azonban nincs nyilvánvaló oka a szemfehérje alatti rész vérzésének.

Vérzés a szemfenéken

MIRE UTAL? Cukorbetegségre. A cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozásokat az orvosi nyelv retinopathiának nevezi. A betegség a szemfenéki keringés károsodása révén alakul ki. Az elváltozásokat a szemész szemfenéktükrözés során állapíthatja meg. A nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség következtében a vércukorszint tartósan magas, ami tönkreteheti az ereket az egész szervezetben, így a retinán futó hajszálereket is. Az erek fala lassan elveszti rugalmasságát, merev lesz és kórosan kitágul. Az érfalban repedés alakul ki, melyen keresztül a vér az ideghártya szöveteibe jut. Enyhe formája kezelést nem igényel, de szoros megfigyelést igen.

Sárga szem

MIRE UTAL? Májbetegségre. A máj megbetegedései, mint például a hepatitis vagy a cirrhosis okozhatja a szemfehérje sárgás elszíneződését. A szín az epefesték összetételének köszönhető, ami a hemoglobin (az oxigént szállító molekula a vörösvérsejtekben) lebomlása során jön létre. Valójában a kötőhártya sárgul be.

Ernyedt szemhéj

MIRE UTAL? Autoimmun betegségre. Szerencsére legtöbbször az ernyedt szemhéj egyszerű- en az öregedés jele. Előfordul azonban, hogy a myasthenia gravis (MG) néven ismert autoimmun betegség áll a tünet hátterében. Autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli, és elpusztításukra törekszik. MG esetében csökken az izomsejteken lévő acetilkolin receptorok száma, aminek következtében az izom-összehúzódás kiváltása nehezítetté válik, izomgyengeség lép fel.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink