Ki ne érezne időnként csillapíthatatlan vágyat finom csokoládé, krémes fagylalt vagy akár sós chips, esetleg egy nagy adag sült hús iránt? A különféle ízek utáni sóvárgás jelzés, hogy valamiben hiányt szenved a szervezet, azaz a probléma elsősorban a nem megfelelő táplálkozásban keresendő.

Bűnös sóvárgás?

A sóvárgás pszichológiája

Az ételek utáni vágyakozásnak több oka lehet. Az egyik leggyakoribb az, hogy az illető fejében túl eleven kép jelenik meg arról a bizonyos ételről. A megoldás azonban nem bonyolult: egyszerűen más vizuális feladattal kell elterelni a figyelmet, és ez a sóvárgás intenzitásának csökkenéséhez vezet. A másik, szintén sokat emlegetett ok az érzelmi állapottal köti össze a sóvárgást. E szerint az elmélet szerint vannak olyan élelmiszercsoportok, amelyek iránti vágy megmutatja, hogy az adott pillanatban milyen érzelmi állapotban van az ember. Ha ropogósra vágyik, az a stressz vagy frusztráció jele lehet, a krémes ételek féltékenységről, zavartságról árulkodnak, a szénhidrátban gazdag ételek utáni vágyakozás stresszel, feszültséggel, félelemmel társítható, míg csokoládéra áhítozni magányosságra utal, a fűszeres ételekről álmodozók pedig egy kis izgalomra vágynak.

MIRE VÁGYNAK A HÖLGYEK?

1. Édességre

Az ok többnyire az, hogy az étrend túl sok egyszerű szénhidrátot tartalmaz, amelyek ugyan gyorsan csillapítják az éhséget, feltöltve a testet (rövid távra) energiával, de a gyorsan zuhanó vércukorszint megint csak sóvárgást eredményez. Ha ilyenkor újra süteményt, cukorkát vagy más finomított édességet fogyaszt, csak tovább ront a helyzeten. Törekedjen a vércukorszint egyensúlyban tartására, és ha rágcsálni szeretne, válasszon egészséges nassolnivalót. A reggeli kihagyása fokozza a sóvárgást, ezért mindennap reggelizzen, és persze nem mindegy, hogy mit: figyeljen arra, hogy a reggelije egészséges, minőségi ételeket tartalmazzon.

2. Csokoládéra

A csokoládééhség utalhat arra, hogy a szervezetben kevés a magnézium. Természetesen kizárólag csokoládéval nem lehet pótolni ezt a fontos tápanyagot, ezért fogyasszon sok napraforgómagot, diót, mandulát, teljes kiőrlésű gabonaféléket. A csoki a nők életében elsősorban energiaforrás és hangulatjavító, serkenti az agyműködést, élénkít és gyulladáscsökkentő hatású – de csak az étcsokoládéról mondható el mindez. A kakaóbabban ugyanis rengeteg antioxidáns található, főként flavonoidok és más polifenolok, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gyulladásos folyamatokra, ám a tejcsokoládéban lévő tej gátolja a polifenolok felszívódását. A jótékony hatáshoz heti 2-3 alkalommal egy kis kocka, legalább 75 százalék kakaót tartalmazó csoki elfogyasztása ajánlott, e mennyiség fölött a kedvező hatás eltűnik.

3. Sós ételekre

A sós ételek iránti vágy a stresszhormon ingadozását jelezheti, de utalhat a pajzsmirigyműködés zavarára is. Ha csillapíthatatlan vágyat érez egy adag chips vagy pattogatott kukorica után, próbálkozzon mélylégzéssel vagy meditációval. A különféle stresszoldó technikák ugyanis akár 25 százalékkal is csökkenthetik a stresszhormonok termelődését, jelentősen mérsékelve a kényszeres evés gyakoriságát. A mellékvesekéreg hormonjainak döntő szerepük van a nehéz fizikai és pszichés megterhelések leküzdésében, ezért fogyasszon sok leveles zöldséget, amelyek gazdagok a mellékvese működését támogató ásványi anyagokban.

4. Vörös húsra

A vörös hús utáni vágy általában vashiányt jelent. Változtasson az étrendjén, és egyen több babot és hüvelyes zöldséget, aszalt szilvát, fügét és egyéb szárított gyümölcsöt, amelynek magas a vastartalma. Az aszalt gyümölcsöket csak mértékkel fogyassza magas cukortartalmuk és savképző hatásuk miatt. A húsfogyasztás ne haladja meg a teljes napi étrend 15 százalékát. A C-vitamin segít a vas felszívódásában, ezért figyeljen a kellő mennyiségű C-vitamin bevitelére is.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink