Lassan tisztázni kell azt a tévhitet is, hogy gyümölcsökből korlátlanul fogyaszthatunk. napi 6 adag az ajánlott mennyiség, kis túlzással ez önmagában fedezi a napi energiaszükséglet nagyját. A szénhidráttartalomról nem is szólva. Aki fogyni akar vagy szénhidrátanyagcsere-gondokkal küzd, annak bizony nagyon kell figyelnie a gyümölcsfélékre is.

Gyümölcsből mennyit?

Mivel a világméretű elhízás megfékezésére egyre inkább a finomított szénhidrátokban erősen csökkentett étrend a megoldás, nem lehet egyetérteni azokkal az ajánlásokkal, hogy napi hat adag gyümölcsöt tartalmazzon az étrendünk. Egy átlagos almában mintegy 10-12 gramm szénhidrát van, ha csak ebből ennénk naponta hatot, az már a napi szénhidrátszükséglet fele. szőlő esetében 60 deka elfogyasztásával ez már napi 100 gramm, és ha cseresznyével számolunk, hasonló értéket kapunk.

Aki lassan és kényelmesen szeretne fogyni, annak nagyjából 150 gramm szénhidrátot tartalmazó diétát kell tartania. A kismamákat terhességi cukorbetegség esetén ennél szigorúbb, akár 130 grammos diétára is beállíthatják. A paleohívők ennél még radikálisabb, 60-80 grammos étrendet tartanak. lehet ezen vitatkozni, de mindenkinek magának kell megtapasztalnia, hogy mikor érzi jobban magát, ha „kiüti” magát a cukros, lisztes ételekkel, vagy ha csökkenti ezeket.

Hogyan válogassunk a gyümölcsökből?

Nem kérdés, hogy a gyümölcsökben sok fontos és hasznos vitamin és tápanyag van. De magas cukortartalmuk miatt meg kell válogatnunk őket, és korlátozni, mérni a menynyiséget. Egyes diéták a kezdeti szakaszban nem is engedik a gyümölcs fogyasztását. ilyen az Atkins-, a Dukan- és a south beach-diéta. A mellékelt táblázatból kiderül, hogy azért elég nagy a választék az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsökből is. Ha ezeket illesztjük a diétánkba, akkor nagyot nem tévedünk, és sokkal jobbat teszünk, mintha édességet nassolnánk.

Mégis, mennyit ehetünk?

Ezt mindig ki kell számolni. Ha 150 gramm szénhidrátot fogyasztunk egy nap, akkor azért több fér bele. Ezt a mennyiséget célszerű elosztani 3 nagyobb és 2 kisebb étkezésre. Délben toleráljuk legjobban a szénhidrátokat, tehát ott mehet a legtöbb, mintegy 50 gramm, a többi étkezés 25-25 gramm lehet ebben az esetben. A gabonafélék, a teljes őrlésű kenyerek nagyjából 70 grammot tartalmaznak 10 dekánként, így azért mindjárt látszik, hogy ha eszünk két teljes őrlésű kiflit reggelire és vacsorára, akkor már jól kell sáfárkodni a maradék 80 grammal.

Ebbe még bele kell számolni a tejtermékeket és a zöldségeket is. Magyarul: egy szigorúbb kezdeti szakaszban elégedjünk meg ebéd után egy adag gyümölccsel. Lehet ez egy szelet dinnye vagy egy barack, egy dobozka málna. Aki többet edz, az persze ehet belőlük többet is, de akkor is célszerű számolni a mennyiséget, nehogy abba a csapdába essünk, hogy amit letornáztunk, azt gyümölcsökkel pótoljuk villámgyorsan.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink