Tombol az allergiaszezon, szinte természetes, hogy amerre nézünk, viszkető szemű, orrukat törölgető embereket látunk. De vajon biztos, hogy mindig az allergia okozza a kellemetlen tüneteket? Gyakran előfordul, hogy a tünetek valami más egészségügyi problémára utalnak, érdemes hát átgondolni a magunk által megállapított diagnózist.

Szezonális allergia – vagy valami más?

Tünet: TISZTA, ÁTTETSZŐ FOLYADÉK CSEPEG AZ EGYIK ORRLYUKBÓL

Előfordul, hogy az agyhártya kilyukad, és az agyvíz az orrüregen át távozik. Az emberi agy naponta akár 300 milliliter folyadékot is termelhet, így a folyamatos szivárgás – akár hosszú hónapokon át – nem meglepő. Az agy-gerincvelő folyadék spontán szivárgása nem ritka, igaz, általában a koponya és a gerinc tájékán szokott kialakulni. A koponyából szivárgó folyadék egyes esetekben az orron át is távozhat, és néha a fülből is kifolyhat az agyvíz. Maga a szivárgás önmagában nem veszélyes, ám az a lyuk, amelyen át távozik, életveszélyes agyi fertőzéseket okozhat.

Tünet: ZÖLDES ORRVÁLADÉK ÉS A SZEM ALATTI TERÜLETEK FÁJDALMA

Ha a tiszta orrváladék zöldes színűvé változik, és fájdalom jelentkezik a szem alatt lévő területeken – különösen, ha csak az egyik oldalon –, abban az esetben inkább fertőzésről lehet szó, mintsem allergiáról. Az orrmelléküreg-gyulladás, más néven sinusitis nem túl gyakori betegség. Négy pár orrmelléküreg található az orr, a szem, az arccsont és a homlok mögött. Feladatuk a levegő megtisztítása. Ha a hámbélés ezeken a helyeken megduzzad, genny gyülemlik fel, és fokozza a melléküregekben a nyomást – ez okozza a fájdalmat. A sinusitist általában megfázás okozza, de néha állhat bakteriális fertőzés a háttérben.

Tünet: SZAGLÁS ELVESZTÉSE

Az allergia miatt kialakuló orrdugulás nem vezet a szaglás elvesztéséhez. Ilyen jellegű problémát általában az orrpolip vagy orrsövényferdülés okoz. Első lépés mindig a fül-orr-gégészeti vizsgálat, melynek segítségével feltérképezhető az orrüreg és a szaglóhám állapota. A szaglás csökkenését okozhatja még dohányzás, az orrmelléküreg gyulladása, az orrmandula megnagyobbodása, bizonyos gyógyszerek – vérnyomáscsökkentők, savlekötők – szedése is.

Tünet: FÁJDALOM VAGY NYOMÁS AZ ARCON

Fájdalmat és elszíneződött orrváladékot okozhat az ún. allergiás gombás sinusitis is. Ebben az esetben az orrmelléküregekben, a sérült nyálkahártyán gombák telepednek meg. Többnyire penészgomba, ritkábban élesztőgomba mutatható ki. Kezelése nehézkes, mert a hagyományos gombaellenes szerek többnyire nem hatnak, vagy szedésük súlyos mellékhatásokkal jár. A gombák a nyálkahártyán vastag, hagymahéjszerű lerakódást képeznek, így az ellepett melléküregek szabályosan összenőnek. Ilyenkor már csak a műtét segíthet.

Tünet: KRÓNIKUS CSALÁNKIÜTÉS

Heveny csalánkiütést többnyire rovarcsípések, légúti allergének, különböző ételek, gyógyszerek okoznak. Ilyenkor a kiütés általában 24 órán belül, spontán elmúlik. Más a helyzet a visszatérő és az idült lefolyású csalánkiütéssel. (Ha a csalánkiütés több mint hathetes időtartamot tekintve visszatérő vagy állandóan fennálló – idült csalánkiütésről beszélhetünk.) Hátterében meghúzódhatnak étel- vagy egyéb allergiák, gócok, parazitás fertőzések, autoimmun betegségek, kísérő tünete lehet daganatos betegségeknek vagy egyéb belgyógyászati kórképeknek (pl. emésztési zavart okozó kórképek és vérképző rendszeri betegségek).

Tünet: FEJFÁJÁS

Az allergiák gyakran járnak együtt fejfájással, ha azonban a fejfájás hirtelen jelentkezik, és olyan súlyos, hogy émelygést idéz elő, vagy felébreszti éjszaka, érdemes felkeresni egy neurológust. Az ilyen hirtelen jelentkező, kínzó fejfájásnak komoly oka is lehet, például tumor, stroke, aneurizma (értágulatból eredő kiboltosulás).

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink