A lassú, de tartós fogyás titka az étrend átalakításában rejlik. Ha csökkentjük a szénhidrátfogyasztást, a szervezetünk a tartalékhoz nyúl, azaz elkezdni lebontani a zsírpárnákat. Nem feltétlenül kell radikálisan megvonni a szénhidrátot, a 160 grammos diétával is komoly eredményeket érhetünk el.

Csökkentett üzemmódban

Amit tudnunk kell

Korábban ezt a diétát a cukorbetegeknek, az inzulinrezisztenciában szenvedőknek és a kismamáknak ajánlották, mostanság divatdiéta lett belőle. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen jól tartható, nincs benne őrült megvonás, nem okoz szenvedést, és szépen mennek le a kilók. Aki egészséges, jók a laborleletei, az csinálhatja úgy is ezt a diétát, hogy kiszámolja a 160 gramm szénhidrátot, és elosztja a napi 3-4 étkezés között. De akinek terápiásan kell ezt az étrendet alkalmaznia, annak figyelnie kell, hogy mennyire emeli az adott szénhidrát a vércukorszintet, lassan vagy gyorsan. Vannak napszakok, amikor magasabb vércukorértéket mérhetünk, ilyen a reggel is, és vannak időszakok, amikor alacsonyabbat, ez például a délelőtt. Aki betegség miatt fog a diétába, kérje dietetikus segítségét.

Az egészségesek számára adunk mintaétrendet és ötleteket. Jó tudni, hogy a tej és a tejtermékek sokaknál gyorsan emelik a vércukrot, így jobb óvatosan bánni velük, minimalizálni vagy elhagyni. A kalciumveszteségtől nem kell tartani, mert például mandulával jól tudjuk pótolni. A napi étrendet 1200–1500 kcal közé lőjük be, testsúlytól függően. Azért, mert kevesebb a szénhidrát, a zsírfogyasztás nem szállhat az egekbe, mert abból sem lesz fogyás. Abba a hibába se essünk, hogy túl alacsonyan tartjuk a szénhidrátfogyasztást, ha nagy súlyból kezdünk fogyni, akkor a 160 gramm tartása a legjobb megoldás, így nem fogjuk feladni olyan könnyen.

Hogyan osszuk el a szénhidrátot?

A reggeli 30 grammot tartalmazzon, délelőtt ehetünk még 15 grammnyi szénhidrátot tartalmazó tízórait, ha szükséges. Ebédre 60 gramm szénhidráttal számoljunk, ahogy vacsorára is.

Hogyan kell számolni a főzelékekkel?

Ha rántással készülnek, akkor bizony be kell számítani a felhasznált lisztet, nagyot nem tévedünk, ha egy tányér főzelék esetén 1015 grammal számolunk. Ehhez jön a zöldség szénhidráttartalma, így tudjuk aztán kimérni az adagot. Hüvelyesekből nagyjából, szárazon számolva 80-100 gramm egy adag, spenótból, sóskából mehet valamivel több. Sóska mellé ehetünk 10 dkg főtt krumplit is.
 

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink