A különböző diétákról, fogyókúrákról számos információ kering a köztudatban, így aki rászánja magát, hogy belevágjon egy súlycsökkentő programba, néha bizony csak kapkodja a fejét. Tényleg mellőzni kell az összes szénhidrátot az étrendből? A napi többszöri étkezés valóban fokozza az anyagcserét? Segítünk, hogy választ kapjon a kérdéseire.

Diétamítoszok nyomában

 1. MÍTOSZ: Este hat után tilos enni

A vacsora időpontját a lefekvés ideje határozza meg. Táplálkozási szakértők szerint a legjobb, ha a nap utolsó étkezését 3-4 órával lefekvés előtt fogyasztja el. A 18 órai vacsora egyébként sem állja meg a helyét: a legtöbben ekkor még otthon sincsenek, nemhogy a vacsorájukat fogyasztanák. Az azonban valóban nem mindegy, hogy mit eszik ebben az időintervallumban. Kerülje a cukrot, a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Az engedélyezett táplálékokból is mértékkel fogyasszon, különben éjszaka nem tud aludni, ugyanis a szervezet az emésztésre fordítja az energiát. De az is fontos, hogy korgó gyomorral ne feküdjön le. Ha éhes, a szervezete „bepánikol”, és tartalékolni kezd, rontva a fogyókúra sikerét.

2. MÍTOSZ: A napi többszöri étkezés fokozza az anyagcserét

A vércukorszint egyensúlya miatt érdemes gyakrabban és kevesebbet enni. Az anyagcsere sebességének teljesen mindegy, hogy hány alkalommal étkezik egy nap, ha a kalóriabevitel ugyanakkora. Ráadásul a folyamatos, szinte összefüggő étkezés túlterhelheti az emésztőrendszert is. A legjobb, ha három főétkezésre és két kisebb, köztes étkezésre osztja be a megengedett kalóriamennyiséget.

3. MÍTOSZ: A szénhidrát a legnagyobb ellenség

A test a működéséhez szükséges energiát szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből nyeri. Szénhidrátokra tehát a szervezetnek szüksége van. Az azonban nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat fogyaszt. Kerülje az egyszerű, finomított szénhidrátokat (fehér lisztet, cukrot és a belőlük készült ételeket), mert ezek nem tartalmaznak a szervezet számára hasznos tápanyagokat, és gyorsan emelik a vércukorszintet. Az összetett szénhidrátok magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás legfontosabb elemei közé tartoznak.

4. MÍTOSZ: Az egyetlen megoldás a drasztikus kalóriacsökkentés

A hirtelen, nagy mennyiségű kalóriamegvonás csak szenvedést okoz, a pluszkilók nem fognak gyorsan eltűnni. Sőt a szervezet egy idő után megszokja a kevesebb kalória bevitelét, ebből próbál gazdálkodni, miközben a súlyfelesleg makacsul tartja magát. A fogyáshoz nem elég csökkenteni a bevitt kalória mennyiségét, fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás is.

5. MÍTOSZ: A diétás tartós élelmiszerek segítenek a fogyásban

A legtöbb ilyen élelmiszer alacsony kalóriatartalmú ugyan, de sajnos a szükséges tápanyagokat nem tartalmazza. Ehelyett általában tele van nátriummal és egyéb mesterséges összetevőkkel. A diétája során lehetőleg kerülje ezeket az élelmiszereket, és fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült ételt.

6. MÍTOSZ: A zsírok ártalmasak

Csakúgy, mint a szénhidrátoknál, itt is különbséget kell tenni „jó” és „rossz” zsírok között. A „jó” zsírokra szüksége van a szervezetnek, és a súlycsökkentést is segítik. Egyrészt ezek a zsírok képesek lekötni, közömbösíteni a testben található felesleges savakat, másrészt pedig a zsír jobb üzemanyag, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Zsír égetésével hatszor több energiához jut a szervezet, miközben kevesebb salakanyag termelődik.

7. MÍTOSZ: A rengeteg víz fogyasztása segíti a fogyást

Sokszor, amikor úgy gondolja, hogy éhes, valójában csak dehidratált a szervezete és folyadékra van szüksége. A szervezet hidratáltságát nagyon fontos megőrizni, de a túlzott vízfogyasztás nem feltétlenül segíti a fogyást. Ha étkezés közben is állandóan vizet kortyolgat, csökkentheti egyes emésztőenzimek munkáját, nehezítve a fogyást.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink