Egy rutinvizsgálat során az orvos több kérdést is feltesz a beteg életmódjával kapcsolatban, és bizony előfordul, hogy a legszívesebben elhallgatnánk az igazságot. Ám ez súlyos következményekkel járhat... Öt kérdés, amire hajlamosak vagyunk hazugságot válaszolni – pedig nem lenne szabad!

5 gyakori dolog, amiről hazudunk az orvosnak

1. KÉRDÉS: Mennyi alkoholt fogyaszt?

Az orvosok tisztában vannak azzal, hogy sok beteg alábecsüli az alkoholfogyasztását. Nem ritka, hogy élből megduplázzák azt a mennyiséget, amit a beteg bevall, csak azért, hogy ne történjen nagyobb baj. Ahhoz, hogy a megfelelő kezelési módot kiválassza az orvos, tudnia kell az igazat az alkoholfogyasztási szokásokról. Azokat, akik betartják az ajánlott fogyasztási mennyiséget, kevésbé fenyegetik olyan betegségek, mint például a májcirrózis, az elhízás, a magas vérnyomás vagy a korai demencia. Férfiak esetében egyébként az ajánlott mennyiség 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség hetente. Nőknél 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több, mint 7 átlagos mennyiségű hetente.

2. KÉRDÉS: Hány szexuális partnere van/volt?

Ebben a kérdésben mindig legyen őszinte az orvosával. A partnerek száma nagyon fontos, ha szexuális úton terjedő betegségben szenved. Vannak olyan betegségek, amelyek akkor is fertőznek, ha semmilyen panaszt nem okoznak, és előfordulhat, hogy anélkül fertőzi meg a partnerét, hogy tudna róla. A nem kezelt nemi betegségek súlyos esetben akár életveszélyes állapotot is okozhatnak! Az orvosok szerint nem szabad, hogy egy ilyen beszélgetés alatt zavarban legyen a beteg – ők naponta sok ember szexuális szokásairól folytatnak eszmecserét, kevés dolog lepi meg őket. Lényeges, hogy az orvost mindig köti a titoktartási kötelezettség, így nem kell attól tartania, hogy a titkai kitudódnak.

3. KÉRDÉS: Vannak gondjai a vizeléssel és/vagy a székletürítéssel?

Egyes esetekben a vizeletürítési problémák (túl sok, vagy épp ellenkezőleg, túl kevés vizelet, gyakoribbá vagy ritkábbá váló vizeletürítés, vér a vizeletben stb.) korai figyelmeztető jelei a húgyúti fertőzéseknek vagy a hólyagráknak, férfiaknál a prosztataráknak. A székletürítés szinte minden embernél másként működik, ezért érdemes elmondania az orvosnak, hogy hogyan volt korábban, és mit tapasztal most. A gyakoriság változása, a szín- és állagváltozás, a mennyiség változása, a vér megjelenése a székletben Crohn-betegséget, vastagbélgyulladást, vastagbél-, hasnyálmirigy- vagy májrákot jelezhet. Nem érdemes elhallgatni a problémákat: néhány egyszerű és fájdalmatlan vizsgálattal könnyen kideríthető az ok.

4. KÉRDÉS: Milyen vény nélkül kapható gyógyszereket szed?

Az orvosnak minden gyógyszerről tudnia kell, amit a beteg szed, hiszen a vény nélkül kapható szerek is okozhatnak kellemetlen tüneteket, illetve jelentősen módosíthatják az orvos által felírt gyógyszerek hatását. Őszinteséggel elkerülhetők olyan egészségügyi problémák, mint a vese- vagy májkárosodás, a függőség kialakulása vagy a túladagolás.

5. KÉRDÉS: Vannak párkapcsolati, munkahelyi, pénzügyi problémái?

Lehet, hogy úgy érzi, sem az anyagi helyzete, sem a munkahelyi nehézségei nem tartoznak az orvosára, de ezek a gondok stresszt okozhatnak, ami köztudottan az álmatlanság, az állandósult szorongás, az emésztési problémák, a depresszió és a kábítószer-használat egyik fő oka. Minden betegnek tudnia kell, hogy a sok stressz hatással van a test és az elme egészségére. Az orvosával való beszélgetés nem oldja meg a gondjait, de segíthet csökkenteni a szorongást, és eljutni a megfelelő szakemberhez. Ha az orvos nem tudja, mi történik az életében, nem segíthet.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink