Nagyjából az ezredforduló óta minden divatos konyha szerves része lett egy turmixgép vagy egy gyümölcsfacsaró. Az egészséges életmód egyre nagyobb térhódításával trendivé vált otthon zöldség- és gyümölcsleveket facsarni – ami több mint dicséretes. Aztán világhódító útjára indult a nyers étrend és a makrobiotika, és ezeknek a háztartási eszközöknek még nagyobb szerep jutott.

Igyon zöldet!

Amerikában, különösen Hollywood és Los Angeles környékén egyre több embert – naná, hogy elsősorban a sztárokat – lehet kávéspohár helyett egy nagy pohár zöld itallal látni. Trendi lett a napot zöld koktéllal kezdeni kávé vagy tea helyett. Szerencsére ez a szokás nem egyszerűen csak a divatozás vagy a trendi viselkedés része, hanem egy valóban nagyon egészséges szokás. Koffein helyett egy pohár életerő és energia.

A gyümölcsfacsarók és prések térhódításával egy időben persze megjelentek a kritikák is. Nevezetesen, hogy a préselt gyümölcslé rengeteg gyümölcscukrot tartalmaz, ami a rostnak, a cukornak és az ital térfogatának köszönhetően hirtelen megemeli a vércukorszintet, gyorsan eltelíti a gyomrot – majd éppen ilyen hirtelen a hatás elmúlik, és csak elsavasodott, éhező gyomor marad utána. Nos, ha mindez részben igaz is, ne feledkezzünk meg a tényről, hogy egy ilyen gyümölcslé még mindig ezerszer egészségesebb, mint bármi, amit dobozból öntünk ki. Ám a zöld koktélokat ilyesfajta negatív kritikákkal nem illethetik.

Életerő zöldben

Nem véletlenül tartják a zöld koktélokat az egészség és a fiatalság első számú forrásainak. A zöld színű zöldségekben ugyanis klorofill és különféle enzimek találhatók, amelyek erős antioxidáns és lúgosító hatással rendelkeznek. Ezek a zöld színű lúgosító és méregtelenítő keverékek korra és nemre való tekintet nélkül fogyaszthatók. Nem csak a fiatalok késleltethetik a ráncok kialakulását, a belső szervek idő előtti elöregedését, de idősebbek is bátran ihatják.

Ők ugyanis újra feltöltődhetnek erővel, energiával, akár drámai hatást is kiválthat a zöldek rendszeres fogyasztása. Minden életkorban javul a szervezet energiaszintje, a szellemi és fizikai erőnlét is sokkal jobb lehet. Sőt egy fogyókúra vagy egy diéta esetén is hatásos a zöldséglé, hiszen serkenti az anyagcserét, segíti a lerakódott méreganyagok távozását, sőt csökkenti az édesség vagy a szénhidrát iránti vágyat.

Három fő  ok a zöldek  fogyasztására

Klorofill: Ez az anyag sejtregeneráló és fiatalító tulajdonságokkal bír, de ezenkívül is számos hasznos tulajdonsága van. A klorofill jelentősége abban áll, hogy szerkezete szinte egy az egyben megegyezik a vörösvérsejt hemoglobinjával. Annyi a különbség, hogy míg a hemoglobinnak a központi atomja a vas, a klorofill esetében ez magnézium. Az emberi szervezet azonban képes a magnéziumot vasra cserélni, így megelőzhető vele a vérszegénység.

Enzim: A nyers zöld levelek fogyasztása azért fontos, mert így az összes létező enzim megmarad benne. Főzés során ezeknek a fontos enzimeknek a nagy része elpusztul. Nyersen azonban ezekből nagy mennyiséget juttathatunk a szervezetünkbe, támogatva ezzel az immunrendszert és az emésztést is.

Lúgosítás: A zöld italok helyreállítják a szervezet kémhatását, így természetes módon savtalanítanak. Különösen érdemes napi rendszerességgel zöld koktélt inni, ha sertéshús-, sajt-, üdítőfogyasztók vagyunk. ezek ugyanis nagyban savasítják a szervezetet.

Mit  igyunk?

Elsősorban káposztaféléket érdemes a zöld koktélba tenni. ez lehet sima káposzta, kelkáposzta, brokkoli. Ezek, egyéb pozitív tulajdonságaikon kívül, még rákellenes hatással is rendelkeznek. Választható spenót, uborka, sóska, zeller. A zeller nagyon jó ízesítőanyag, de remekül beválhat néhány friss zöldfűszer is, mint a friss bazsalikom, a menta, az oregánó, a koriander vagy a petrezselyem. A zöld koktélokat ezeken kívül alma- vagy citromlével szokták ízesíteni.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink