Vitaminokra és étrend-kiegészítőkre jó minőségű, tápanyagokban gazdag táplálkozás mellett általában nincs szükség. Az életmódbeli szokások, a táplálkozás, a kor és még számos tényező azonban befolyásolhatja ezt. Nézzük, mire van szüksége a szervezetnek, és segítünk eldönteni, önnek kell-e pótolnia a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Vitaminpótlás – igen, nem?

Mik a vitaminok?

Kalória nélküli szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Megkülönböztetünk zsírban és vízben oldódó vitaminokat. Az előbbieket a szervezet képes raktározni, és szükség esetén felhasználni, az utóbbiakat mindennap fogyasztanunk kell, hiszen a szervezetünk nem képes tárolni őket. Ugyanígy nélkülözhetetlenek az ásványi anyagok és a nyomelemek: az anyagcsere-folyamatokban, a sejtek, szövetek felépítésében és működésében vesznek részt.

Szüksége van vitaminpótlásra?

  •     A felnőtteknek naponta 7-10 adag zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy a minimális vitamin- és ásványianyag-bevitelt biztosítsák. Ez csak akkor megvalósítható, ha minden étkezés tartalmaz zöldséget vagy gyümölcsöt, kezdve a reggelitől az ebéden át a vacsoráig.
  •     Sok receptköteles és vény nélkül kapható gyógyszer komoly hatással van a szer
  • vezet tápanyaggal való ellátottságára. az orális fogamzásgátlók például, amelyek ösztrogént tartalmaznak, „kiürítik” a szervezetből a folsavat, a B2-, B6-, B12- és a C-vitamint, a szelént és a cinket úgy, hogy ezek felszívódásának hatékonysága csökken.
  •     A tartós stressz gyakorlatilag kimeríti a szervezetből a b-vitaminokat. Általában a hölgyek nem tudják megfelelően felmérni, milyen élelmiszerekkel lehet ellensúlyozni a stressz káros
  • hatásait. a b6-vitamin-források közé tartozik a banán, a burgonya és a lazac.
  •     A dohányzás befolyásolja egyes létfontosságú vitaminok és ásvány anyagok felszívódását és beépülését. A dohányfüsttel bekerülő anyagok egy része ugyanis megköt egyes vitaminokat, főleg a C-vitamint.
  •     A vegán, illetve vegetáriánus táplálkozást folytatóknál fennáll a veszélye alapvető tápanyagok, így a B12-vitamin és a vas hiányának.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink