Nézzünk szembe a tényekkel: a tennivalók listáján az egészségügyi szűrések általában valahol a sor végén szerepelnek. Pedig egy sor gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető vizsgálat még a tünetek megjelenése előtt fényt deríthet súlyos, akár életveszélyes betegségekre. Az egészségbiztosítás fedezi a legtöbb vizsgálatot, ne sajnálja az időt, keresse fel háziorvosát és kérje tanácsát.

Óvja egészségét szűrővizsgálatokkal

Melanomaszűrés

A rosszindulatú festékes anyajegydaganat – a melanoma – a bőrrákok legveszélyesebb formája. A bőrben található fekete-barna festékanyagot, pigmentet termelő sejtek a melanociták – a melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganata. A bőrgyógyász a vizsgálat során átnézi az egész testet, beleértve a hajas fejbőrt, a nemi szervek és az ujjak közötti területet is.

Szűrés gyakorisága: Évente egyszer. Magas kockázati tényezők esetén 6 havonta.

PAP-teszt

A szűrés alkalmával citológiai, azaz sejtmintát vesz az orvos egy kis kefe és spatula segítségével a méhnyakról/méhszájról. A mintát kenet formájában küldik a laboratóriumba, ahol megvizsgálják, olyan sejteket keresve, amelyek a rákot megelőző állapotra vagy rákos elváltozásra utalhatnak.

Szűrés gyakorisága: 18 éves kortól, illetve a nemi élet megkezdésének időpontjától 3 évente. Magas kockázati tényezők esetén évente.

HPV-teszt

A citológiai vizsgálat során nem szűrnek automatikusan HPV-re, annak kimutatására külön vizsgálatra van szükség. A citológiai vizsgálathoz hasonlóan a méhnyakról/ méhszájról fájdalommentesen mintát vesznek, ezek a hámsejtek alkalmasak arra, hogy kimutassák az esetleges fertőzöttséget.

Szűrés gyakorisága: 30–65 év között a Papteszttel párosítva 5 évente.

Mell ultrahangos vizsgálata

Az ultrahang az ultrahanghullámok visszaverődési tulajdonságait kihasználva készít felvételt az emlőkről. Az ultrahangvizsgálat segít kimutatni a mellszövetben előforduló rendellenességeket, amelyeket fizikai úton történő vagy mammográfos vizsgálat során fedeztek fel. Szűrés gyakorisága: 16 év felett évente. Laboratóriumi vizsgálatok általában teljes vizelet- és vérképvizsgálatot értünk alatta. Egyebek mellett vérsejtsüllyedés, májfunkciós vizsgálatok, vesefunkció, vércukor, vérzsír (koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin) szerepelnek az alapvérkép-elemzésben.

Szűrés gyakorisága: Évente.

Belgyógyászati szűrővizsgálat

A háziorvosi vizsgálat magában foglalja egyebek között a vérnyomásmérést, EKG-t is. Az orvos elbeszélget a beteggel, és ilyenkor a beteg által mellékesnek gondolt panaszok is szóba kerülhetnek. Ha szükséges, az orvos étkezési és életmódbeli tanácsokat is ad. A magas vérnyomás utalhat szívbetegségre, veseelégtelenségre és más súlyos betegségekre is.

Szűrés gyakorisága: Évente.

Mellkasröntgen

A leggyakrabban alkalmazott röntgenvizsgálat. Eredetileg a TBC felismerésére kezdték el használni, de nemcsak a tüdő, hanem a szív és a nagy erek állapotát, méretét és alakját is vizsgálja, a gerincről és a csontokról is jó minőségű felvételek készíthetők, illetve kimutat nagyobb daganatokat is.

Szűrés gyakorisága: évente.

Kolonoszkópia

A végbél, a szigmabél, a vastagbél, illetve a vékonybélvastagbél átmenet vizsgálatára szolgáló eljárás. Segítségével felfedezhetők a polipok, daganatok, illetve gyulladt, vérzéses területek a belek nyálkahártyáján. Az orvos nemcsak diagnózis felállítására használja, hanem, ha úgy látja jónak, akkor és ott el is tudja távolítani például a polipot.

Szűrés gyakorisága: az első vizsgálat 50 éves korban javasolt, illetve akkor, ha magas a kockázati tényező (vastagbélrák a családban) vagy gyanús tünetek (véres széklet, erős hasi fájdalom) esetén.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink