A legtöbb „nemreggeliző” időhiánnyal magyarázza, miért hagyja ki a nap legfontosabb étkezését. Számomra már hosszú ideje a kora reggeli órák a nap legértékesebb percei: élvezem az ébredés rituáléját, a szöszmötölést a konyhában, és igen, meglepő módon szeretek reggelire finomakat sütni, főzni. Jó érzés társaságban reggelizni, de imádok egyedül is, akár a kanapén, a hírek olvasgatása közben falatozni. Ha úgy dönt, kipróbálja, milyen a hajnali nyugalom, íme, néhány jó tanács.

Reggelizni jó

1. TARTSON OTTHON NATÚR ZABPEHELYET!

A natúr zabpehely az egyik legnépszerűbb, legolcsóbb, sokféleképpen variálható reggeli alapanyag. Jó választás az apró szemű zabpehely, mert gyorsan, 3-4 perc alatt megfő. Vízzel, tejjel vagy növényi tejekkel készíthető, attól függően, hogy mi van otthon, illetve, hogy mivel ízesítjük a kását. Nagyon finom friss vagy fagyasztott, szárított gyümölcsökkel, mogyoróvajjal, fahéjjal, kakaóval, dióval, mandulával. A reggeli rántottához, omletthez keverve megakadályozza a tojás letapadását, és biztosítjuk a megfelelő szénhidrátmennyiséget is. A zab jó fehérjeforrás, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, esszenciális zsírsavakban. Könnyen emészthető, magas a rosttartalma, így az anyagcsere zavartalan működését, az emésztést is segíti. Stabilizálja a vércukorszintet, jó hatással van a szívre és az érrendszerre. TIPP: Edzés előtti extra fehérjebevitelhez juthatunk, ha a zabkásához 2 felvert tojásfehérjét adunk.

2. TÖLTSE FEL A KAMRÁJÁT ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL, MAGVAKKAL!

A szárított gyümölcsök viszonylag hosszú ideig megőrzik szavatosságukat, ezért érdemes nagyobb mennyiséget is vásárolni belőlük. (Ha valakinek van kedve, otthon is aszalhat gyümölcsöt.) Ne feledjük, hogy a mazsolán túl is van élet: az aszalt sárgabarack, szilva, füge, cseresznye, áfonya igazán változatossá teheti az étrendet. A dió, mogyoró, mandula sokáig eláll a hűtőszekrényben, akár le is fagyasztható. A chiamag, a len-, a tök-, a napraforgómag is nagyon finom és egészséges összetevője a reggeliknek, így érdemes azokból is nagyobb mennyiséget vásárolni. TIPP: A diót, mandulát, mogyorót aprítva is tárolhatja, így reggel csak beleszórja a kásába, a tejjel felöntött granolába, turmixba.

3. A TOJÁS ALAPÉLELMISZER!

A legtöbb háziasszony minden héten vásárol friss tojást. Ha azt szeretnénk, hogy a reggeli központi étkezéssé váljon, fontos, hogy mindig legyen otthon, hiszen így egy gyors reggeli elkészítése nem lehet gond. Gondoljuk csak el: egy rántotta vagy egy omlett elkészítése maximum öt-tíz percet vesz igénybe, a lágy tojásé még kevesebb ideig tart, és pirítóssal, zöldségekkel, egy csésze zöld teával igazán fejedelmi reggelit készíthetünk. Só helyett érdemes zöld fűszereket használni, ezektől még ízletesebbek a tojásételek. A tojás gazdag fehérje- és aminosavforrás, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van.

Ezenkívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A-, B12-, D- és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere-folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat. A tojás fogyasztása javítja a közérzetet, segíti az izomépítés folyamatát, védi a szem egészségét. TIPP: Magas koleszterinszint esetén heti legfeljebb két vagy három tojássárgája fogyasztható!

4. MINDIG LEGYEN OTTHON KENYÉR!

A teljes kiőrlésű kenyér fontos része egy egészséges reggelinek. Ha rendszeresen megszárad, penészes, „szalonnás” lesz a kenyér, nem megfelelő a tárolás. A legjobb, ha hűtőszekrénybe tesszük, jól záródó zacskóban. (A mélyhűtő is jó választás.) Néhány perc alatt a kenyérpirítóban roppanós kenyérszeleteket varázsolhatunk a reggelihez. Vége a vaj és a margarin egyeduralmának: készíthetünk avokádó- vagy csicseriborsókrémet, amelyek sok fehérjét, rostot és egészséges zsírokat tartalmaznak. De tökmagolaj vagy mogyoróvaj fogyasztásával is energiát adunk a szervezetünknek, és még az egészségre gyakorolt jótékony hatásokat is élvezhetjük. TIPP: Ha a pirítósra olajban eltett aszalt paradicsomot tesz, olyan, mintha pizzát enne.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink