A vegetáriánus táplálkozáson évek óta vitáznak a szakemberek és a laikusok. mindenki tud egy érvet ellene, amit aztán a másik oldalról sietnek megcáfolni – és viszont. Az igazság kiderítése nem egyszerű. Összegyűjtöttük, milyen mítoszok keringenek a hús- mentes étrenddel kapcsolatban.

Vega mítoszok

1. Tévhit

A növényi fehérjék nem elegendőek a szervezet számára. A fehérjék a szervezet építőköveinek mintegy 20 százalékát teszik ki. A fehérjéket hosszú láncú aminosavak alkotják, amelyek a vérárammal jutnak el a test sejtjeihez, ahol létrejönnek a szervezet saját fehérjéi. A sejteknek nem fontos, hogy az aminosav, amihez hozzájutottak, növényi vagy állati fehérjéből származott­e, csupán az lényeges, hogy elegendő mennyiség legyen. Az aminosavak közül tíz esszenciális: ezeket kívülről, táplálékkal kell a szervezetbe juttatni, mivel a szervezet nem képes önmaga előállítani őket. A hús, a hal, a tojás, valamennyi tejtermék minden aminosavat tartalmaz, így a „mindenevők” helyzete egyszerű. A növényi eredetű fehérjék közül azonban csak a szója, a mandula és a földimogyoró tartalmaz minden aminosavat. Ezért fontos, hogy a szigorú vegán diétát folytatók jó minőségű és megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasszanak. Változatos, jól összeválogatott étrenddel minden szükséges aminosavhoz hozzájut a szervezet. Ráadásul a vegetáriánus étrend rostban, magnéziumban, káli­umban, folsavban, C­ és E­vitaminban gazdagabb.

2. Tévhit

A sportban nehezebben érnek el jó eredményeket a vegetáriánusok. Ennek semmilyen tudományos alapja nincs, elég csak Venus Williamsre gondolni. A vegetáriánus étrend ugyanúgy rengeteg energiát biztosít a szervezetnek, növelhető vele az izomtömeg és az erő, mint a húsalapú étrendben. Fontos a jól összeállított menü, mert vegetáriánus sportolóknál gyakrabban jelentkezhet vitamin­ és ásványianyag­ hiány (vas­, cink­, B2­, B12­, D­vitamin­, kalcium­ hiány).

3. Tévhit

A vegetáriánus étrend garantálja a fogyást. Nem minden vegetáriánus vékony, ezt bátran kijelenthetjük. Attól ugyanis, hogy nem esznek húst és hús­ készítményeket, még fogyasztanak kenyeret, lisztet és cukrot is. Ahhoz, hogy egy húst nem fogyasztó ember megszabaduljon a súlyfeleslegétől, el kell hagynia étrendjéből a finomított szénhidrátokat és a feldogozott élelmiszereket.

4. Tévhit

A vegetáriánus étrend nem biztonságos terhes nőknek. A terhesség nem a megfelelő állapot, hogy új étkezési tervvel kísérletezzen, de ha valaki hosszú idő óta vegetáriánus és kiegyensúlyozott diétát követ, nem kell húst fogyasztania a babavárás ideje alatt sem. De előfordul, hogy a vegán kismamának az orvos vagy a dietetikus javasolja az általános vegetáriánus diétára való áttérést, mert így könnyebbé válik létfontosságú tápanyagok bejuttatása a szervezetbe, ezzel biztosítva a baba egészséges fejlődését.

5. Tévhit

A vegetáriánus táplálkozás drága. Ez egész egyszerűen nem igaz. Nézze meg, mennyibe kerül a tojás, a quinoa, a bab, a rizs, a tofu, a mandula – nem többe, mint mondjuk a marha­ vagy a csirkehús. Sőt a vegetáriánus konyha alapjait képező friss áruk – zöldségek, gyümölcsök – olcsóbbak, mint a tartósított, feldolgozott élelmiszerek. Ugyanúgy, mint a húsevőknek, a vegetáriánusoknak is vannak ötleteik, hogyan spórolhatnak. Vegyen például egyszerre nagyobb mennyiségben magvakat vagy vásároljon szezonális termékeket.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink