A szerencsésebbek csak hírből ismerik a PMS kellemetlen tüneteit, sokaknak azonban pokoli fájdalommal jár a menstruációt megelőző időszak és a menzesz. A görcsöket, a puffadást, a hangulatingadozást azonban az étkezésünkkel képesek vagyunk enyhíteni – vagy éppen erősíteni –, attól függően, hogyan táplálkozunk. Nem kell feltétlenül azonnal erős gyógyszerekhez nyúlni, a megfelelő tápanyagokkal segíthetünk a tüneteken. Íme, néhány étel, amelyeket jobb, ha gyakrabban fogyasztunk a nehéz napokon, és néhány olyan, amelyet inkább kerüljünk el ilyenkor. 

Tányéron a megoldás

AVOKÁDÓ
Görcsoldásra

A krémes textúrán és a finom, különleges ízen túl az avokádó az egyik legegészségesebb csemegénk: telis-tele van jó vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Emellett ómega 3 zsírsavban is gazdag, ami segít legyőzni a gyulladást és még fájdalomcsökkentő hatással is bír: jó megoldás a menstruációs görcsök enyhítésében. Készítsünk belőle mártogatóst, együk nyers zöldségekkel, vagy ízesítsük pár szelettel a szendvicsünket, pirítósunkat. Különleges ízt varázsol a reggeli smoothie-nak is.

LAZAC
Ingerlékenység, fáradtság ellen

Hosszú éveken át sulykolták a népszerű diéták: a zsír rossz, a fogyókúrázók ellensége. Pedig dehogy! Sőt, azok a zsírsavak, amelyek például a lazacban, a mandulában és az olívaolajban találhatók, kifejezetten egészségesek. Főleg a hónapnak abban a bizonyos szakaszában… az ómega 3 zsírsavban gazdag ételek hangulatjavítóként is „működnek”. Ezen felül ez a rózsaszínű halféle B-vitaminban is gazdag: a B6 segít csökkenteni az ingerlékenységet, illetve a mell érzékenységét, a B12 pedig energiával tölt fel. Fogyasszuk ebédre quinoával, sok zöldséggel.

BRAZIL DIÓ
Pattanások ellen

A brazil dió tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag mag, csodákat tesz a bőrrel. Különösen hatásos a pattanások megelőzésében, ami a PMS ideje alatt nagyon jól jön. Szelénben, E-vitaminban és más, egészséges zsírsavakban gazdag, aminek köszönhetően segít hidratálni a bőrt, semlegesíti a faggyútermelést, és csökkenti a bőr gyulladásait, így óv meg a pattanások kialakulásától. Ha legközelebb snackre vágyunk az edzés után, válasszunk brazil dióval felturbózott diákcsemegét: kesuval, mandulával, pisztáciával, napraforgómaggal, mazsolával együtt csodákra képes.

ALACSONY ZSÍRTARTALMÚ NATÚR JOGHURT
Puffadásra, kívánósság ellen

A joghurtban található probiotikumok (ez esetben kizárólag a natúrt válasszuk, ne a cukrozott gyümölcsjoghurtot) és a kalcium segít a kellemetlen tünetek enyhítésében. Kimutatták, hogy a kalciumban gazdag táplálkozás segít elviselhetőbbé tenni a menstruációt megelőző „bajokat”. A kalcium megszelídíti a folyton ránk törő éhséget, a kívánósságot, segít a puffadás leküzdésében enyhe vízhajtó hatása miatt. Ha a szervezetünk nem reagál jól a tejtermékekre, együnk kalciumban gazdag ételeket, például brokkolit, borsót, szardíniát.

ÉTCSOKI
Fáradtság ellen

A magas kakaótartalmú csoki a legjobb választás ezekben a napokban, mikor levertebbek, fáradékonyabbak vagyunk, mint általában. A benne található antioxidánsoknak köszönhetően amúgy is hasznos, de segíti a boldogsághormon, az endorfin termelését is. Mindemellett fontos szerepet játszik a magnézium pótlásában is. A menstruációs időszakban ugyanis a magnézium gyorsabban ürül ki a szervezetből, ugyanakkor nehezebben szívódik fel. Az étcsoki gazdag magnéziumforrásként segít ebben az időszakban (is). Szórjuk meg a reszelékével reggeli zabkásánkat, vagy rágcsáljunk el ebéd után pár kockát belőle.

AMI VISZONT RONT A HELYZETEN…

KOFFEIN

Ezekben a napokban bár fáradékonyabbak vagyunk, ne kávéval vagy kólával próbáljuk ébren tartani magunkat. A koffein nem enyhíti, sőt inkább erősíti a hasi görcsöket. Különösen rossz, ha éhgyomorra, reggeli előtt isszuk az ébresztő feketét. Hasonló a helyzet a magas cukortartalmú szénsavas italokkal is, amelyek csak erősítik a puffadást. Próbáljuk ezeket a napokat kibírni kávé nélkül, igyunk inkább koffeinmentes változatot vagy gyógyteát, illetve soksok vizet.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink