Ma már egyre korábbra tehető „életem első fogyókúrája”. Vagyis a pillanat, amikor az ember fia/lánya rááll a mérlegre, belenéz a tükörbe és úgy dönt: márpedig lefogyok. A legtöbb esetben a tinikor elején következik be ez a kritikus pillanat, de sajnos nem ritka, hogy már általános iskolás lányok is szenvednek attól a betegségtől, amelyet gyűjtőnevén étkezési vagy táplálkozási rendellenességnek nevezünk.

Táplálkozási zavarok

Sokáig csak az anorexia és a bulimia volt ismert az étkezési rendellenességek közül, de ma már lényegesen sokrétűbb a probléma. Az étkezési zavarok egyre korábban kezdődnek. már a kisiskolás, elsősorban lányokat érdemes szemmel tartani és figyelni a legapróbb változásokra is.

Melyek a legszembetűnőbb jelei az étkezési zavarnak?

Eltorzult testkép. (Például egy teljesen átlagos testalkatú gyermek önmagát túl kövérnek, hájasnak titulálja, túl nagyméretű ruhákat próbál fel az üzletekben, rosszul ítéli meg a testsúlyát, ruhaméretét stb.)
Gyakran hagy ki étkezéseket, hazudik arról, mikor és mennyit evett. (Például nem ül le a családdal vacsorázni, mondván, hogy evett a barátnőjénél, a büfében vagy bárhol máshol.)
Esetenként egyszerre túl sokat, habzsolva eszik.
Étkezések után azonnal elhagyja az asztalt.
Szélsőségesen megváltozik a testsúlya.
Rosszul alszik.
Emésztési problémái vannak. (székrekedése van vagy hasmenése – ez utóbbi sokszor a hashajtók miatt.)
Megváltozik a bőrszíne, bőrszárazságra panaszkodik. 
Fogszuvasodás, fogfájás, fogérzékenység, ínyvérzés jelentkezik.
Hullik a haja, töredezett a körme. 
Túl sokat sportol.

Miért alakul ki az étkezési zavar?

Erről eléggé megoszlanak a szakvélemények. Számos oka lehet a probléma kialakulásának. Környezeti hatás, a barátok, iskolatársak befolyása. Kialakulhat a betegség egyetlen rossz beszólástól. Például elég, ha egy kicsit kövér gyereket vagy túlsúlyos tinit egyszer-kétszer csúfolnak az iskolában. Vagy sportol és tartani kell bizonyos súlyt, testfelépítést. elég, ha a szülő tesz egy kósza, negatív megjegyzést. de megzavarodhat, ha bekapcsolja a tévét, belelapoz egy újságba és ott kórosan sovány modelleket lát.

Nagy divat manapság a médiát okolni az étkezési zavarok kialakulásáért, de csupán a televízió és a magazinok még nem jelentenek elegendő okot, hogy valaki életveszélyes táplálkozási rendellenességbe sodorja magát. Az anorexia és a bulimia hátterében sokszor súlyos önértékelési zavar, megfelelési vagy irányítási kényszer áll. A pszichiáterek gyakorta vezetik vissza a táplálkozási rendellenességeket gyermekkori szexuális jellegű traumákra is.

Az étkezési zavar jelei a társas kapcsolatokban

Az egyik legszembetűnőbb jele annak, hogy a gyerekkel vagy a tinédzserrel valami komoly probléma van, hogy megváltozik a viszonya a körülötte élőkkel. Eltávolodik a szüleitől, barátaitól, iskolatársaitól. állandóan rosszkedvű, mogorva, szinte depressziós. Nem találkozik a barátaival, nem kommunikál, érzékeny lesz mindenféle észrevételre vagy általa negatívnak vélt kritikára. Hamar felkapja a vizet, ingerült, esetleg agresszívvá válik. A gond az, ha a szülő mindezt tinédzserkori hangulatváltozásnak tudja be és nem törődik vele.

Minden apró jelre oda kell figyelni! Annál is inkább, mert a gyerekek mindent el fognak követni, hogy a problémáikat eltitkolják a szüleik elől. de nagyon fontos, hogy a szülő ne faggassa, nyaggassa erőszakkal a gyereket. Éreztesse vele, hogy ott van, jelen van, mellette áll, így könnyebben eléri, hogy a gyerek megnyíljon. Ne kritizálja és ne tegyen megjegyzést a külsejére. Ne erőszakolja rá az evést, de gondoskodjon arról, hogy mindig legyen otthon egészséges étel. ragaszkodjon a közös étkezésekhez, naponta legalább egyszer, de ne az ételre és az evésre helyezze a hangsúlyt, hanem az együttlétre.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink