Kora tavasztól a piac maga a csábítás: ízek, illatok, színek kavalkádja fogadja az érdeklődőket. Vásárláskor legyen óvatos, és csak annyi friss zöldséget vegyen, amennyit 3-4 napon belül fel fog használni, különben könnyen a kukában végzik a vitaminbombák. Csokorba szedtük a májusi kínálatot, válogasson kedvére.

Harsogó színek, finom ízek

Spenót

Vitamin-, ásványisó- és nyomelemtartalma igen magas. Kitűnő forrása az A-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitaminnak, gazdag élelmi rostokban, rézben, növényi fehérjékben, foszforban, cinkben. Jó ómega 3 zsírsavforrás, de niacin és szelén is nagyobb mennyiségben található benne. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. Az ásványi sók közül kiemelkedik a magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6 százalék körül ingadozik. Ennek mennyiségét a környezeti tényezők számottevően befolyásolják, csaknem a fele jól emészthető. A vitaminok közül az A- és C-vitamintartalma a legnagyobb, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.

Egészségügyi hatásai: Hatékonyan segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladás, a vastagbélrák megelőzését. Mivel jó folsavforrás, terhes nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50 százalékát.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Elsősorban főzelékként vagy salátaként.

Karalábé

Nagy víztartalmú, minimális zsírt és fehérjét tartalmazó zöldség. Magas az ásványianyag-tartalma, kiváló kálium-, magnézium- és szelénforrás, de gazdag B1-, B2-, B6-, A- és C-vitaminban is. Levele tulajdonképpen gazdagabb tápanyagban: háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van benne.

Egészségügyi hatásai: Magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, megtisztítja a bélrendszert és hatékonyabbá teszi az emésztést. Fogyókúrában jól használható. A benne található szulforafán vegyület bizonyítottan hátráltatja a rákos sejtek növekedését és osztódását.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Főzelékként, salátaként, levesként egyaránt nagyon finom.

Sóska

Szinte mindenhol megtalálható. Egyes országokban fűszernövényként tartják számon. Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin-tartalma jelentős. Magas gyümölcssavtartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.

Egészségügyi hatásai: Ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, így kiváló immunerősítő. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesnek, főzeléknek és salátának kiváló.

Zöldborsó

A zöldborsót éretlenül, zölden fogyasztják, pedig sárgán és szárazon volna érett. Fehérjetartalma magas, és nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin, a C-vitamin. Ásványi anyagai közül fontos a foszfor és a kálium, a mikroelemek közül a vas, a cink, a mangán és a réz említésre méltó.

Egészségügyi hatásai: Segíti az emésztést, védi a szív és érrendszer egészségét, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesként, főzelékként, de jó köretnek és finom különböző salátákban is.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink