A magas vérnyomás tüneteket nem okoz, mégis a vezető halálokok között tartják számon, hiszen növeli a szívroham, a stroke kialakulásának kockázatát, de szerepet játszik a kognitív képességek hanyatlásában és a veseelégtelenség kialakulásában is.

Mit tegyen a magas vérnyomás ellen?

Mozogjon rendszeresen!

Azok a magas vérnyomású betegek, akik rendszeresen tempósan sétálnak, a vérnyomás csökkenéséről számolnak be. A rendszeres, legalább 30 perces mozgás hatására a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért.

Lélegezzen mélyeket!

A lassú, mély légzés és a meditatív gyakorlatok, mint például a csikung, a jóga és a tai chi csökkentik a szervezetben a stresszhormonok szintjét, melyek egyébként serkentik a vérnyomást növelő vese enzimjének, a reninnek a termelődését. Reggel és este 5-10 percig végezzen mély hasi légzést – ezzel nemcsak a vérnyomást csökkentheti, de a feszültséget is oldhatja.

Fogyasszon káliumban gazdag ételeket

A káliumban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos része a vérnyomáscsökkentő programnak. Célozza meg a napi 2000–4000 mg káliumbevitelt. A legfontosabb káliumforrások az édesburgonya, a burgonya, a paradicsom, a banán, a bab, a borsó, a sárgadinnye és a szárított gyümölcsök, mint például az aszalt szilva és a mazsola.

A sóval bánjon óvatosan!

Vannak olyanok, főként az idősebbek és azok, akiknek a családjában van magas vérnyomással küzdő, akik nagyobb eséllyel reagálnak érzékenyen a sófogyasztásra. Mivel azt nem lehet megmondani, kik tartoznak ebbe a csoportba, mindenkinek csökkentenie kellene a nátriumbevitelt.  Naponta csupán 1500 mg-ot lenne szabad fogyasztani, ami nem nagy mennyiség, hiszen egy fél teáskanálnyi só kb. 1200 mg. Ebbe a mennyiségbe ráadásul nemcsak az utánsózás számít bele, hanem az eleve magas sótartalmú készételek, felvágottak is. Helyettesítse a sót a főzés során zöldfűszerekkel.

Egyen étcsokoládét!

A magas kakaótartalmú csokoládék flavonoidokat tartalmaznak, melyek rugalmasabbá teszik az ereket. Egy tanulmány szerint a naponta étcsokit fogyasztó betegek 18 százalékánál jelentősen csökkent a vérnyomás értéke. A mennyiség azonban korlátozott: naponta mindössze 1-2 kockányit lehet fogyasztani a magas, minimum 70 százalék kakaót tartalmazó édességből.

Fogyasszon étrendkiegészítőket!

A Q10, vagy más néven ubiquinon erős antioxidáns (sejtvédő) hatással rendelkezik. Sigh és munkatársai 1999-ben publikálták vérnyomáscsökkentő tulajdonságát, amely nyolc hét elteltével, napi 2×30 mg dózis hatására alakult ki. A szisztolés nyomás 16 Hgmm-rel, a diasztolés 9 Hgmm-rel csökkent. Egy aminosav, az larginin is segít a vérnyomás normalizálásában. A zöldségekben, olajos magvakban gazdag étrend biztosítja a magas argininbevitelt.

Csökkentse a kávéfogyasztást!

A tudósok körében a mai napig vitatéma, hogy a koff ein befolyásolja-e a vérnyomást. Egyesek szerint nem, mások szerint viszont a napi 500 mg koff ein (ami 4-5 csésze kávét jelent) 4 Hgmm-rel megemeli a vérnyomást azáltal, hogy kitágítja a véredényeket, és megsokszorozza a stressz hatását. Stresszhelyzetben a szív ugyanis több vért kezd el pumpálni, megemelve a vérnyomást.

Kortyolgasson hibiszkuszteát!

Azoknak, akik naponta 3 csésze hibiszkuszteát ittak, a szisztolés vérnyomása 6 hét alatt átlagosan 7 ponttal csökkent. Azoknál, akik ugyanennyi ideig placebo italt kortyolgattak, csupán 1 egységnyi volt a csökkenés. Nagy valószínűséggel a hibiszkuszban található fitokémiai anyagok felelősek a hatásért. A hibiszkusz sok teakeverékben megtalálható, érdemes alaposan átnézni az összetevők listáját.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink