A pajzsmirigy által termelt hormonok szinte valamennyi szervünk működésében szerepet játszanak, így a pajzsmirigy alulműködése, vagy épp ellentétje, a hormontúltermelés is kellemetlen tünetekkel jár. Előbbi gyakoribb és mérsékeltebb, utóbbi általában súlyos panaszokat okoz. Tévedés azt gondolni, hogy ha a pajzsmirigy normális nagyságú, akkor nem lehet baj a működésével. A pajzsmirigy alul- és túlműködése a mirigy funkcionalitását jelöli, a nagysága ettől teljesen független.

Pajzsmirigykisokos

A pajzsmirigy a gégeporc alsó és a légcső felső szakaszának két oldalán helyezkedik el. Belső elválasztású mirigy, vagyis hormonokat termel, melyeket közvetlenül a véráramba juttat.

Az orvos, ha a pajzsmirigyműködés zavarára gyanakszik, először laboratóriumi vizsgálatokat végeztet. A vizsgálatok során meghatározzák az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségét, és ennek alapján eldöntik, hogy a hormontermelés normális, illetve, a pajzsmirigy túlműködik-e vagy esetleg csökkent a működése. Ha szükséges, eszközös (röntgen, ultrahang, izotóp) vizsgálatokat is végeznek. Enyhe fájdalommal jár a tűvel végzett sejtmintavétel.

Pajzsmirigy-megnagyobbodás, azaz strúma

Ha a pajzsmirigy megnagyobbodik, attól még működhet normálisan. Serdülőkorban, terhesség alatt gyakori, hogy a pajzsmirigy megduzzad, tapinthatóvá válik, ám a hormontermelés normális marad vagy csak átmenetileg fokozódik. Ez az állapot általában panaszokat sem okoz, és magától elmúlik, gyógyszeres kezelésre sincs szükség.

Vírusos vagy bakteriális fertőzések is okozhatják a pajzsmirigy duzzanatát. Ez gyakran magas lázzal jár, és bizonyos rosszindulatú elfajulások is gyakrabban következnek be.

Nem toxikus strúmának nevezik a normális mennyiségű hormont termelő, egyenletesen megnagyobbodott pajzsmirigyet. Ez lehet annak a következménye, hogy az étkezéssel felvett jód mennyisége csökkent, esetleg bizonyos táplálékok vagy gyógyszerek gátolják a hormonképzést.

Szükség van a jódpótlásra?

A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. A jód táplálkozással kerül be a szervezetbe, gyorsan felszívódik, a felesleges mennyiség pedig a vizelettel távozik. A pajzsmirigy-rendellenességben szenvedő betegek száma folyamatosan növekszik, ennek egyik leggyakoribb oka a jódhiány. Ha a strúma bizonyítottan jódhiány miatt alakul ki, az orvos jódpótlást javasol. Kapható jódozott víz és szükség esetén jódtablettával is pótolható a hiány, de a természetes jódforrások is fontosak: a tengeri halak, a kagyló, a homár. Vannak azonban olyan ételek, amelyek a jód felszívódását csökkentik. Ilyenek a káposzta, a brokkoli, a karfiol, a fehérrépa, a torma – szokásos mennyiségben fogyasztva azonban nem okoznak strúmát.

Jódszükséglet

Kor Mennyiség (mikrogramm/nap)
1 éves korig 50
2–6 év között 90
7–12 év között 120
felnőtteknek 150
terhesség, szoptatás ideje alatt, menopauza idején 200

A pajzsmirigy túlműködése – hyperthyreosis

Kialakulásában több tényező is szerepet játszik, a tünetei pedig igen jellemzőek: a szemek kidüllednek, csillognak, élénkek, a tekintet riadtnak látszik. A panaszok szerteágazóak: a szívműködés szapora lesz, fulladás jelentkezhet, amely terheléskor tovább erősödik, a vérnyomás emelkedik, és mivel kezelés nélkül a szív üregei egy idő után kitágulnak, teljesítménye csökken, és ritmuszavar alakulhat ki. Jellemző tünet, hogy a testsúly jó étvágy mellett is csökken. Fokozott izzadás figyelhető meg, hajhullás, kézremegés, álmatlanság. Súlyos esetekben láz is jelentkezhet, amely émelygéssel, hányással párosul, és ilyenkor a folyadékvesztés súlyos, életveszélyes állapotot is okozhat.

Jó hír, hogy a pajzsmirigy túlműködése nagyon jól kezelhető hormontermelést gátló gyógyszerekkel, de előfordulhat, hogy a műtét jelenti a végleges megoldást.

Mit tehet?

Fogyasszon B-vitaminban gazdag sörélesztőt, esszenciális zsírsavakat tartalmazó lenolajat, tengeri halolajat és a zsírok megemésztését elősegítő lecitint.

A pajzsmirigy alulműködése – hypothyreosis

Leggyakrabban a pajzsmirigy betegségei okoznak csökkent működést: gyulladások, bizonyos gyógyszerek. A pajzsmirigyműködés hiánya kihat a szervezet szinte valamennyi funkciójára. A betegek gyengék, fáradékonyak, aluszékonyak. Nagyon jellemzőek a bőrtünetek: száraz, hámló, sárgás színű lesz a bőr, melynek oka a rossz véráramlás, az enyhe vérszegénység. A magas vérnyomás és a szívkoszorúér meszesedése is gyakori tünet, és ez összefügg a koleszterinszint emelkedésével.

A pajzsmirigy alulműködésekor kismértékű hízás tapasztalható, mérsékelt vérszegénység, a vasfelszívódás romlása figyelhető meg. Mivel az agy oxigénellátottsága romlik, a beteg nem tud koncentrálni, lassul az emlékezés, a beszéd.

A pajzsmirigyhormon pótlását az esetek döntő többségében egy életen át kell folytatni. Ez talán ijesztően hangzik, de a gyógyszernek megfelelő adagolás mellett nincs káros mellékhatása.

Mit tehet?

Hasznos az A-vitamin, illetve elővitaminja, a béta-karotin fogyasztása, valamint a vaspótlás. A-vitamin-forrás a máj, a tej és tejtermékek, a tengeri halak, a tojássárgája, természetes vasforrás a hús, a tej, a tojás, a sóska és a spenót.

A pajzsmirigybetegségek különösen gyakoriak a 45–60 év közötti nők körében, a menopauza alatt, a hormonális változások miatt. Ilyenkor még fontosabb a rendszeres szűrővizsgálat, a mozgás és a diéta.

A pajzsmirigy önvizsgálata

Ha rendszeres időközönként elvégzi a pajzsmirigy önvizsgálatát, már korai stádiumban észreveheti az elváltozásokat.

  • Álljon szembe a tükörrel és tegye jól láthatóvá a nyakát!
  • Egyenesítse ki a nyak hátsó részét.
  • Igyon egy korty vizet.
  • Nyelés közben figyelje, hogyan változik a nyaka az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett.
  • Ha nagyobbodást észlel, forduljon orvoshoz!

EZ A DIÉTA SEGÍTETT A SZÍNÉSZNŐ PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁJÁN

A TSH NEM ELÉG? MIT NÉZESSÜNK MÉG MEG PAJZSMIRIGYZAVAR ESETÉN?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink