Milyen feltételei vannak a fogbeültetésnek? Valójában mennyire tartós egy fogimplantátum? Vannak kizáró okai ennek a kezelésnek? Lássuk, mit válaszol erre a szakértő!

3 megkerülhetetlen kérdés fogászati implantáció előtt

A fogbeültetés a fogpótlás legkorszerűbb módszere, ami tartós megoldást jelent a foghiányra. Mivel egy hosszú távú döntésről van szó, a páciensek többségében felvetődik néhány alapvető kérdés, mielőtt belevágnak az implantációba. Dr. Németh Bálint szájsebész szakorvos válaszol a fogászati implantáció kapcsán felmerülő sarkalatos kérdésekre.

1. Milyen feltételei vannak az implantációs kezelésnek?

A fogbeültetés feltétele a megfelelő szájhigiénia. Ez azt jelenti, hogy a hiányzó fog területén, illetve környékén csak hibátlan, egészséges szövetek lehetnek. Ebből a szempontból a fogágybetegség például kizáró ok, a fogászati implantáció előtt ezt teljesen ki kell kezelni.

Ha a szájüreg egészsége megfelelő, még egy feltételt kell ellenőrizni: van-e elegendő csontállomány a beavatkozás elvégzéséhez? Az implantáció lényege ugyanis, hogy a páciens állkapocscsontjába beültetnek egy titáncsavart – ez pótolja a hiányzó fog gyökerét. A sikeres beültetés után a csavart körbenövi a csont, majd a csavarra rákerül egy felépítmény.

A sikeres fogbeültetésnek és főleg annak, hogy az implantátum pontosan olyan stabil legyen, mint a természetes fogak, feltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány. Azt, hogy ez rendelkezésre áll-e, a kezelés előtt egy 3 dimenziós CT-felvétellel ellenőrizzük. Amennyiben pedig szükséges, a megfelelő sebészeti beavatkozással pótoljuk a hiányzó csontállományt.

 

2. Van olyan eset, amikor nem javasolt a fogbeültetés?

A páciensek nagy többségénél elvégezhető az implantáció, azonban vannak olyan esetek, amikor ellenjavalt. Az egyik kizáró ok az erős dohányzás, ami lehetetlenné teszi a fogbeültetést. Ezen túl a beültetett implantátum tartóssága is csak úgy garantálható, ha a páciens mellőzi a dohányzást.

A másik jelentős tényező, ami kizárja a fogászati implantációt, a kezeletlen cukorbetegség. Ez ugyanis nagy mértékben hajlamosít a gyulladásokra. Márpedig, ha a titáncsavart tartó szövetek gyulladásba jönnek, az implantátum instabillá válik, és előbb-utóbb kiesik.

fogászati implantáció fogászati híd

Fotó: Dr. Németh Bálint

További olyan tényezők, amelyek fennállásakor nem javasolt az implantációs kezelés:

  • véralvadási zavarok,
  • súlyos csontritkulás,
  • egyes daganatos betegségek,
  • bizonyos gyógyszerek szedése (csontritkulásra szedett gyógyszerek, rákellenes szerek, szteroidok),
  • korábbi sugárterápia.

 

3. Mekkora az esélye, hogy a beültetett implantátum kilökődik?

– A mai korszerű implantációs anyagok és technikák mellett a kilökődés valószínűsége elhanyagolható – hangsúlyozza Dr. Németh Bálint. – Az általunk is használt prémium kategóriás Straumann implantátumok minősége például kimagasló. Ezt alátámasztja, hogy 5 év gyártói garancia érvényes a kerámia-alkatrészekre, 10 év a fémalkatrészekre és örök garancia magukra a fogimplantátumokra. A tudományos publikációk szerint a Straumann-implantátumok bennmaradási aránya 98,8%-os. Ezt a saját tapasztalataink is alátámasztják.

A szájsebész szakorvos hozzátette, hogy hasonlóan magas a korszerű implantátumok bennmaradási aránya, ha a páciens betartja a kezelőorvos utasításait, és rendszeresen tisztítja az implantátumot, ügyelve a megfelelő szájhigiénia fenntartására. Ebben az esetben a fogászati implantátum egyértelműen a fogpótlás legmegbízhatóbb módszere, amely minden másnál tartósabb és komfortosabb megoldást jelent.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink