Az őszi-téli, kevésbé napsütéses szezonban rendkívül fontos, hogy a szervezetünk megkapja a megfelelő mennyiségű D-vitamint. Ne csak tablettában gondolkodjunk: helyes táplálkozással is sokat tehetünk a D-vitamin-hiány elkerüléséért.

Napfény helyett: D-vitaminban gazdag ételek (receptekkel)

Amellett, hogy kevesebb napsütéses óra van a hűvösebb évszakokban, az időnk nagy részét a lakásban, irodában, azaz zárt helyiségben, és nem a szabad levegőn töltjük. Tél végére a szervezet D-vitamin szintje drasztikusan lecsökken. Sokféleképpen tehetünk ez ellen: próbáljunk, amennyi időt csak lehet, a szabadban tölteni, szedhetünk vitamint tabletta formájában, valamint fogyaszthatunk D-vitaminban gazdag élelmiszereket. Rendszeres D-vitaminbevitellel elkerülhető a csontritkulás, és ez segít a magas vérnyomás csökkentésében is.

D-vitamin források

Fotó: Shutterstock

 

D-vitamin források:

  • halak
  • máj
  • tojás
  • tejtermékek
  • gombafélék

 

Tojássárgája

Rengeteg tápanyagot tartalmaz, egyebek között D-vitamint. Egy nagyobb tojássárgája egy felnőtt nő napi D-vitamin-szükségletének 7 százalékát tartalmazza.

Receptajánló: Tojásos mini quiche

Hozzávalók (3-4 személyre): 1 k olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 300 g mángoldlevél, 120 g túró, 75 g reszelt parmezán, 3 ek feldarabolt aszalt paradicsom, 2-3 db nagyobb tojás, 1 tk reszelt citromhéj, só, bors, 3 levél leveles tészta

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb serpenyőben, felhevített olívaolajon dinszteljük meg a zúzott fokhagymát, majd egy perc után dobjuk rá a nagyobb darabokra aprított mángoldleveleket és egy negyed bögre vizet. Közepes lángon főzzük körülbelül 5öt percig, míg kissé megfonnyad a mángold.

2. Egy konyhai robotgép segítségével dolgozzuk össze a túrót és a parmezánt (keveset tegyünk félre belőle), majd egy nagyobb tálban keverjük össze a túrókrémet, a feldarabolt aszalt paradicsomot, a citromhéjat, kevés sót és borsot, a felvert tojást, végül a mángoldot.

3. Egy hatrészes muffinsütő formát enyhén kenjünk ki olajjal, majd béleljük ki a hat egyforma darabra vágott tésztával. Ezeket is olajozzuk át vékonyan, majd töltsük meg a tojásos-mángoldos töltelékkel. A tetejére szórjunk parmezánt, majd süssük készre az egészet körülbelül 20 perc alatt.

 

Tehéntej

Az egyik legfontosabb D-vitamin- és nem utolsósorban kalciumforrásunk. Ne válasszunk kifejezetten zsíros változatot, de időnként – hacsak nem élünk laktóz-intoleranciával – érdemes az étrendünkbe iktatni.

Receptajánló: Almás zabkása

Hozzávalók (2 személyre): 100 g zabpehely, 4 tk őrölt lenmag, 2 tk fahéj, 400 ml sovány tej, 2 tk vaníliakivonat, 4 ek aprított dió, 1 nagyobb (vagy két kisebb) darab alma

Elkészítése:

1. Keverjük össze alaposan a zabpelyhet, a lenmagot, a fahéjat, a tejet és a vaníliakivonatot, illetve a dió és a felkockázott alma felét. Tegyük az egészet éjszakára a hűtőbe pihenni.

2. Másnap a maradék dióval és almával meghintve tálaljuk. Krémesebbé tehetjük az egészet kevés görög joghurttal, illetve mogyoróvajjal.

 

Gomba

Bármilyen fajtáját vásároljuk is, a gombával nem nyúlunk mellé, ugyanis rengeteg D-vitamint tartalmaznak. Külön öröm, hogy szinte bármibe tehetjük, feldobhatjuk vele a leveseinket, köreteinket. Kiváló alapanyag akkor is, ha tartalmas frittatát szeretnénk sütni.

D-vitamin, gombás frittata

Fotó: Shutterstock

Receptajánló: Gombás-spenótos frittata

Hozzávalók (4 személyre): 230 g gomba (csiperke, vargánya is jó), 90 g spenót (mirelit is lehet), ½ db kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 4 nagyobb tojás, só, bors, ¼ tk kurkuma, 1 ek teljes kiőrlésű liszt, 1 tk sütőpor, 2 ek morzsolt feta, 2 ek aprított metélőhagyma

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb vasserpenyőben melegítsünk 1 evőkanálnyi olajat, dinszteljük meg rajta a felszeletelt sárgarépát, majd pár perc után keverjük hozzá a szeletelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Főzzük néhány percig, majd öntsük a serpenyőbe a spenótot. Süssük, míg megfonnyad. Ha nagyjából átfőttek a zöldségek, vegyük le a lángról a serpenyőt.

2. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, ízesítsük sóval, borssal, kurkumával, keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. Végül adjuk hozzá a zöldségeket is, keverjük össze alaposan.

3. A serpenyőt, amiben a zöldségek sültek, a maradék két evőkanál olívaolajjal kenjük ki, majd öntsük bele a tojásos-zöldséges mixet. Szórjuk meg morzsolt fetával, majd tegyük be a sütőbe, és süssük készre 15-20 perc alatt.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink