A sütőtök a szezon egyik legegészségesebb étele, érdemes rendszeresen fogyasztani. Nézzük, miért olyan hasznos a szervezet számára ez a finom és számtalan módon elkészíthető zöldségféle!

Az ősz egészségvédő szupersztárja, a sütőtök

Ebben a hónapban a sütőtök lesz az egyik főszereplő itt, a dietaesfitnesz.hu-n! Számos ínycsiklandó recepttel is készülünk majd, de először a zöldség egészségre gyakorolt jótékony hatásait vesszük sorra.

sütőtök

Fotó: Shutterstock

 

Segít a fogyásban

Alacsony a kalóriatartalma (100 g/45 kcal), rostban gazdag. A rost segíti az emésztést, valamint hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalma révén elősegíti a felesleges víz és só kiürülését a szervezetből.

 

Védi a szem egészségét

A-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a látást, lassítja a retina funkciójának romlását bizonyos degeneratív szembetegségek esetén. Emellett lutein és zeaxantin is van benne, ezek csökkenthetik a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.

 

Jó hatással van a vérnyomásra

A sütőtök magas kálium- és C-vitamin-tartalma segíti a vérnyomás optimalizálását. A tökmagolaj tele van fitoösztrogénekkel, amelyek a kutatások szerint jótékony hatással vannak a magas vérnyomás megelőzésére.

 

A pihentető alvásért

A tökmag gazdag L-triptofán nevű esszenciális aminosavban, amely elősegíti a jó alvást, támogatja a szerotonin nevű hormon termelődését, ami javítja a hangulatot, megszünteti az idegességet és az álmatlanságot.

 

Óvja a szívet

Gazdag bizonyos növényi eredetű vegyületekben, az úgynevezett fitoszterolokban, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben. Így jó hatással van a szívre és az érrendszerre.

 

Tudtad?

A sütőtök – különösen a mag – gazdag béta-karotinban és egyéb rákellenes antioxidánsokban.

 

A cukorbetegség ellen

Amellett, hogy alacsony a szénhidráttartalma

 

Erősíti az immunrendszert

A sütőtökben lévő A-, C- és E-vitamin, a karotinok, a vas, a magnézium és egyéb tápanyagok segítik a szervezet kórokozókkal szembeni védelmét. A tökmag cinkben gazdag, amely szintén serkenti az immunrendszer működését, védi a szervezetet az oxidatív károsodástól. Vírus- és gombaellenes anyagai is hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

 

Bőrszépítő

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma hozzájárul az öregedés jeleinek késleltetéséhez, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. Ezen felül a béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodást. Az E- és C-vitamin bőrvédőként is ismert, serkenti a kollagéntermelést. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés látható jeleit, halványítja a májfoltokat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink