Mutatjuk azt a néhány lépést, amitől egészségesebben élheted a mindennapokat!

Újévi fogadalmat tettél? Segítünk, hogy egészségesebben egyél!

1. Egyél kevesebbet!

Meglehetősen sok bizonyíték gyűlt össze arra, hogy ha kevesebbet eszünk, anélkül, hogy a szükséges tápanyagoktól megfosztanánk magukat, akkor lassíthatjuk az öregedési folyamatokat. A normál étkezéssel töltött napok közé beiktatott böjtös napok pedig egyes kutatások szerint segíthetnek a szívroham, a stroke, a cukorbetegség, a rák, a Parkinson- és az Alzheimer-kór megelőzésében, sőt az agy teljesítményét és a csontokat is védik, az ízületi gyulladás tüneteit is visszafogják. Ha csak 25 százalékkal csökkented a naponta elfogyasztott ételek mennyiségét, már jelentősen enyhítheted a szervezet krónikus gyulladásait.

2. Vesd be a növényi hatóanyagokat!

Az úgynevezett fitokemikáliák, vagyis a növényi táplálékokban rejtőző hasznos vegyületek szintén segítik a gyulladások enyhítését. A piros, kék és lila gyümölcsök színét adó antocianinok az agyat védik, fogyasztásuk segíthet az időskori mentális problémák megelőzésében. Az antocianinok és a flavonok, amelyek a fehér és sárga zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg, az inzulinszintet tartják egyenletesen, így a vércukorszintünkre vigyáznak. A flavonolok az idegrendszert óvják – ez utóbbi vegyületek a hagymában, a kelkáposztában, a brokkoliban, az almában, a bogyós gyümölcsökben és a zöld teában találhatók meg.

3. Fűszerezz bátran!

A kurkumában levő kurkumin szintén erőteljesen gyulladáscsökkentő hatású. A kurkumát étrendkiegészítő formájában is szedheted, ha viszont fűszerezel vele, párosítsd fekete borssal, mivel a saját antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásán túl a kurkumin felszívódását is javítja. Egy kis zsiradék mindig legyen az ételben, mivel a kurkumin zsírban oldódik, így annak jelenlétében több szívódik fel belőle.

4. Ízesíts olívaolajjal!

Az extra szűz olívaolaj nagyon gazdag egészséges polifenolokban, többek közt egy oleokantál nevű vegyületben, amelynek gyulladáscsökkentő hatása a gyógyszerekével összehasonlítható. Az oleokantál nemcsak a gyulladásos betegségekre, például az ízületi gyulladásra van jó hatással, hanem az idegrendszert is védi, és segít megelőzni a daganatokat. Az extra szűz olívaolaj ráadásul a vérnyomásra és a koleszterinszintre, valamint az immunrendszerre is jó hatással van.

5. Elő az omega-3-mal!

Az omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat okozó vegyületek szintjét a szervezetben, és javítani az agy működését. A lazacban, a makrélában, a heringben és a szardíniában, valamint a lenmagban, a dióban és az extra szűz olívaolajban található zsírsavakat érdemes minél gyakrabban fogyasztanod.

6. Felejtsd el a cukrot és az állati fehérjéket!

A gyulladásos folyamatok okozta betegségek, például a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és más anyagcsereproblémák mind összefüggésben vannak a cukor és az állati fehérjék fogyasztásával. A feldolgozott húsfélék, például a szalámifélék nagyon gazdagok a homocisztein nevű vegyületben, amelyet a szív- és érrendszeri problémákon kívül a memóriazavarokkal is kapcsolatba hoztak a kutatók.

7. Csökkentsd a stresszt!

A folyamatos feszültség krónikus gyulladásokhoz vezethet, és számos betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából is kockázati tényezőnek számít. Ha a feszültség miatt nem tudsz aludni, a kevés pihenéssel is az egészségedet kockáztatod. A különféle stresszkezelő technikák, például a meditáció viszont lelassíthatják ezt a folyamatot.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink