Olvasónk levelére Czanik Krisztián szakértő válaszolt.

Mit lehet tenni, ha a változókorban felszaladnak a kilók?

Változókorba léptem és felszaladt rám réhány kiló (165/68), főleg a hasamon és a fenekem látszik a túlsúly. Mit tegyek, hogy újra versenysúlyomnál legyek?

– kérdezte a Diéta és Fitnesztől Anita, és levelére Czanik Krisztián, a Squash Sziget Fitness Center személyi edzője válaszolt.

„A változókor az anyagcserét, a hormonális folyamatokat, ezáltal pedig gyakran a testsúlyt is befolyásolja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen nem lehet változtatni, vagy ne lehetne lassítani a folyamatot. A menopauza felé közeledő vagy azt már megélő nők számára a szív- és keringési rendszert karbantartó aerob típusú kardioedzések mellett egyre több orvos javasolja a rendszeres, kíméletes, a megfelelő edzettségi állapotot és életkort figyelembe vevő súlyzós edzést.

A mozgás mellett nagyon fontos a megfelelő, mértékletes táplálkozás, de megnő a táplálék-kiegészítők szerepe is. Többféle, a menopauza időszakát élő nők tápanyagigényeinek megfelelő táplálékkiegészítő kapható. Az izomzat védelme, megőrzése érdekében nagyon fontosak a fehérjekészítmények. Egy jó minőségű proteinshake – edzés után vagy vacsora helyett – remek kiegészítője lehet az étrendnek. Ez a proteinturmix lehet tejsavófehérje vagy szójafehérje, ami különösen hasznos fehérjeforrás ebben a korban. A csontok védelme érdekében ügyelni kell a megfelelő D-vitamin-, kalcium- és magnéziumbevitelre. A mozgás tekintetében nagyobb figyelmet kell szentelni a has és a csípő izmainak és azok környékének. A konditeremben érdemes több, a külső csípőizmokat megdolgoztató gyakorlatot kombinálni kisebb terhelés alatt, magasabb ismétlésszám mellett.

A hasizmok is kapjanak kellő figyelmet, és itt is érdemes több (két-három, esetleg négy) gyakorlatot kombinálni. Ez lehet az edzés legelején vagy a végén. Az edzést mindig egy legalább húszperces aerob programmal zárd (ez lehet séta a futópadon vagy az elliptikus gépen), és a program alatt mindig viselj fogyasztóövet, mert a hő hatására fellazítja az adott területen a zsírsejteket.”

KÉRDÉSED VAN? Fordulj hozzánk bizalommal! Leveledet az info@dietafitnesz.hu e-mail-címre várjuk.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink