Bármi is legyen az oka, hogy jógázni kezdünk, a fiatalosabb külső, a feszesebb bőr velejárója ennek a mozgásformának, akár akarjuk, akár nem. De miért is ne akarnánk?!

Botox helyett jóga! Íme a legjobb bőrfeszesítő gyakorlatok

A jógában nem csak az ászanák helyes kivitelezésére, azaz a testtartásokra kell figyelmet fordítani, hanem a légzésre és az elme lecsendesítésére is. Ennek köszönhetően a jóga fizikai, energetikai és lelki szinten is kifejti jótékony hatását: felpezsdíti a vérkeringést, összhangba hozza a testet, a lelket és az elmét, energiával tölt fel minket, fokozza a vérkeringést, alaposan átmozgatja a belső szerveket, és ezeknek összhatásának köszönhetjük, hogy az egész testünk megfiatalodik. Ha fontos számunkra a ráncok csökkentése, akkor a fordított és félfordított pózokat soha ne hagyjuk ki a gyakorlásainkból! Minden olyan ászana, melynek során a fejünk alacsonyabban van mint a szívünk, sokat segíthet a ráncok elleni harcban. Nézzünk néhányat, melyet a Fanny magazin ajánl.

Halpóz az energiák áramlásához

Helyezkedjünk el hanyatt fekvésben, majd a nyújtott karokat hozzuk a törzs alá, de legalább a hüvelykujjunkat helyezzük a combunk alá. A tenyereket nyomjuk a talajba, támaszkodunk a könyökökre, belégzéssel emeljük ki a mellkast. Homorítsunk, a fejtetőnket pedig próbáljuk leérinteni a talajra. A medencénk mindvégig maradjon a talajon, a lábfejünkkel spicceljünk. Tartsuk ki legalább öt mély belégzés-kilégzésig.

Lefele néző kutyapóz a pihenésre

jóga

Fotó: shutterstock

Üljünk le sarokülésben, vegyünk egy mély levegőt, majd kilégzésre nyújtott karokkal hajoljunk előre. A homlokunk legyen a talajon, a tenyerek lefelé nézzenek. A karokkal nyújtózzunk előre úgy, hogy közben a fenekünk továbbra is érintse a sarkainkat. Nyomjuk a tenyereket erősen a talajba, majd emeljük a csípőt, és nyújtsuk ki a lábainkat, amennyire tudjuk, a fejünk lógjon lazán. Fontos, hogy egyenes háttal végezzük a gyakorlatot. Tartsuk ki öt mély és lassú be és kilégzésig.

Fél fejenállás, egy kis könnyítés lehet

jóga

Fotó: shutterstock

Helyezzük a talajra a két könyökünket a térdek előtt, egymástól vállszélességnyi távolságban. Kulcsoljuk össze az ujjakat úgy, hogy a tenyerekkel egy kis kosarat formázzunk. Helyezzük a fejünk hátsó részét a kosárkába kulcsolt kezünkbe úgy, hogy a fejtető legyen a talajon. A térdeket kinyújtva emeljük meg a csípőt és kezdjünk el közelebb lépkedni a fejünkhöz, mindaddig, ameddig a medenceöv a vállöv fölé nem kerül. A karokra támaszkodva folyamatosan emeljük a medencét az ég felé. Minél tovább tartsuk ki ezt a pózt, akár 5-10 percig is, ha bírjuk.

Fejenállás, a jóga királya

jóga

Fotó: shutterstock

Helyezkedjünk el a félfejenállásba, majd zsugortartáson keresztül vegyük fel a teljes fejenállást. Ehhez emeljük el a lábakat a földtől, hajlítsuk be a térdeket úgy, hogy azok a mellkast érintsék és közelítsük a sarkakat az ülőgumókhoz, majd innen nyújtsuk föl a lábakat. Addig emeljük és nyújtsuk a lábakat, ameddig a fej, a törzs és a láb egy vonalba kerül egymással. Ha tehetjük, minden nap legalább húsz légzésig tartsuk ki ezt a pózt! Nem véletlen nevezik az ászanák királyának. Csodát tesz velünk.

Gyertya, a jóga királynője

jóga

Fotó: shutterstock

Hanyatt fekvésben húzzuk talpra a lábainkat, hajlítsuk be a könyököket, támasszuk meg a törzset a tenyerekkel a medenceöv felé mutató ujjakkal. Forgassuk be a vállakat minél jobban magunk alá, egymáshoz közelítve, hogy a vállövön támaszkodjunk. A tenyerünket csúsztassuk a bordakosarak alá, és emeljük fel a lábakat a talajra merőlegesen, a törzzsel egy vonalba, és nyújtózzunk a lábakkal fölfelé. Minden nap gyakoroljuk legalább húsz légzésig, hiszen ez az ászanák királynője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

A legjobb vega receptek, ha egy kicsit félretennéd a húst
Egyre többet hallani arról, mennyire egészséges lenne, ha rengeteg zöldség és gyümölcs kerülne nap mint nap a tányérunkra, ezért legalább egyszer, de mi is belevágunk, hogy kipróbáljuk a vegetáriánus étkezést. Íme néhány remek recept, amivel érdemes kezdeni.
Koplalás helyett életmódot váltott Csilla: : „Már nem azt várom, hogy mikor ehetek újra”
Napi 800 kalória, akupunktúra, megszorító étrendek, éhezés és energiahiány. Aki próbált már hasonlót, az tudja, hogy ez nem a tartós és egészséges fogyás felé vezető út. Mára Csilla (50) is megtanulta, hogyan kell jól fogyni.
Térdfájdalom és porckopás? Ezért nem hasznos az ízületbe adott injekciós kezelés!
A térdízület kopás és a térdfájdalom mára már népbetegségnek számít, nem csoda hát, ha az ízületbe adott hialuron injekciós kezelés rendkívül elterjedt módszer lett. Hatékonysága azonban vitatott; Horváth Noémi, a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája fontos tényekre hívja fel a figyelmet.
Ezeket a köreteket edd, ha diétázol!
A vegyes zöldségköret nem emeli meg durván a vércukorszintedet, így a diéta alatt is bármikor fogyaszthatod.
A megfelelő étrend a migrén legjobb ellenszere
A kínzó migrén egy rohamszerűen jelentkező, erős intenzitású, rendszerint féloldali, kínzó, lüktető fejfájás. Kísérő tünetei közé tartozhat a hányás, hányinger, valamint a fényre, hangra való fokozott érzékenység.
Önbarnítás profin: Mit? Hogyan? Hányszor?
Ma már nem kell feltétlenül órákig a napon izzadni vagy szoláriumba járni, hogy úgy nézzünk ki, mint aki most jött vissza a tengerpartról!
Futópados futócipő – hogyan válasszam ki a megfelelő modellt?
Amikor kint az egekbe szökik a hőmérséklet, elkezdesz alternatívát keresni a futáshoz. A legjobb megoldás egy klimatizált edzőterem lesz, ez azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen cipőt válasszunk.
Lisztmentes epres álom, ez a legfinomabb nyári desszert
Nincs is finomabb és egészségesebb gyümölcs a friss epernél, ráadásul a fogyókúrába is nagyszerűen beilleszthető!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.