Kíváncsi vagy, melyik életkorban, mit kellene teljesítened ahhoz, hogy még 70 évesen is egészséges legyél?

A legjobb tippek, hogy 70 évesen is fittek legyünk

20 évesen – Fontos a futás

Nem könnyű elkezdeni a futást, de ebben az életkorban ez még nem jelenthet gondot. Kezdjük lassú kocogással, majd fokozatosan növeljük a tempót! Naponta végezzünk 20-20 darab fekvőtámaszt, illetve guggolásból felugrást. Három-négy hét után kombinálhatjuk a kettőt, végezzünk négyütemű fekvőtámaszokat.

Nőknek 4-5 km futás 30 perc alatt

Férfiaknak 5 km futás 30 perc alatt

30 évesen – jöhet a plank

Cél a 45 másodperces alsókartámasz. Kezdjük először csak 10-15 másodperccel. Ha már többet bírunk, 15 másodperc után tartsunk szünetet és ismételjük meg háromszor a feladatot. Ezután fokozzuk csak a gyakorlat hosszúságát. Ha ez a feladat nehéz, segítsük hát- és hasizomerősítő feladatokkal. Rendszeresen eddzünk, hogy elérjük az időt és a távokat. A futást is lassan kezdjük, aztán fokozatosan növeljük a távot

.

hasizomgyakorlat plank

Fotó: Shutterstock

Nőknek 1,6 km futás 12 perc alatt

Férfiaknak 1,6 km futás 9 perc alatt

40 évesen – Erősítsük meg a kart

Ebben az életkorban nőknek öt-hét térdelő fekvőtámasz ajánlott, férfiaknak 15 normál fekvőtámasz naponta. A férfiak is kezdhetik térdelő fekvőtámasszal, hogy a mell- és a karizmok erősödjenek. De külön súlyzózással is erősíthetjük a kart. A nők vizesflakont vagy könyveket használhatnak súlyzóként az edzéshez. Fontos a stabil, egyenes törzs a fekvőtámaszban. Ne legyen homorú a hát!

50 évesen – Már ülve is tornázhatunk

egylábas guggolás szabadtéri sport

Nők öt-hétszer egy lábbal álljanak fel a székről, a férfiak hét-tízszer. Kezdetben egyszer-kétszer valaki segíthet, később már nem lesz rá szükség és egyre kevesebb erő kell majd hozzá. Ha futni megyünk, az edzést kezdjük mindig nyújtással, aztán jöhet egy kis kocogás, majd futás. Építsünk ki magunknak egy 4-12 hetes edzéstervet, amiben folyamatosan fokozzuk a teljesítményt.

Nőknek 700-800 méter futás 6 perc alatt

Férfiaknak 1 kilométer 6 perc alatt

60 évesen – Mozogjon az a térd

A guggolásokat először egy székkarfánál kezdjük el gyakorolni 5 ismétléssel, aztán tartsunk 30 perc szünetet. Három sorozatot végezzünk. Később csökkentsük a szünetet, a mennyiséget pedig növeljük. Fontos, hogy a sarok a földön maradjon és a térd ne menjen a lábfej elé. Ezután feküdjünk a földre és háton fekve fordítsuk el a lábat és a csípőt 90 fokkal! Gyakorláskor két kézzel fogjuk át a comb hátsó részét és emeljük át a lábat. Fontos, hogy a másik láb ne emelkedjen fel a földről.

Nőknek 8-10 térdhajlítás álló helyzetbőlű

Férfiaknak 10-12 térdhajlítás ajánlott

70 évesen – Irány a lépcső

A legjobban lépcsőzve mozoghatunk ebben a korban. Próbáljunk meg hat emeletet megmászni 30 perc alatt – rohanás nélkül. Kezdjük három-négy emelettel és közben tartsunk kis szüneteket. Kezdetben kapaszkodhatunk a lépcsőkorlátba. Gyakoroljuk naponta! A láb izmait erősíthetjük székről való felállásokkal is. A kis térdhajlítások erősítik a combot és segítenek a felállásnál. Természetesen egészségi állapot vagy a korral járó ízületi kopások szerint variáljuk a mozgásokat is. Ha nem azonnal érjük el a leírtakat, ne essünk pánikba, inkább gyakoroljunk rendszeresen!

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.