Bár a szakértők véleménye nem mindig egyezik, ha a tojásról van szó, azt azért ne felejtsd el, hogy eszméletlen jó fehérjeforrás!

Ezért fontos a tojás, ha fogyni akarsz

A fehérjetartalom mellett a tojás kevés kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrák egyik fontos összetevője. Segít az egészséges anyagcsere működésében, tele van olyan nélkülözhetetlen tápanyagokkal, mint a A-, D-, B12-vitaminok, és a tojássárgája kolint is tartalmaz. A kolin szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális metabolizmust.

1 tojásban nagyjából 75 kalória van, 5,4 g fehérjét, 4,8 g zsírt, 1,5 g telített zsírt, káliumot, magnéziumot, kalciumot , vasat, foszfort is tartalmaz, viszont nincs benne szénhidrát, és cukor sem.

A tojás magas koleszterinszintje miatt nem kell aggódni, mert sokkal veszélyesebbek a telített- és transzzsírok. A kutatások alapján hetente maximum 6 tojás ajánlott. Az e fölötti mennyiség fogyasztása hosszú távon már szív- és érrendszeri károsodást okozhat.

Bármilyen diétába is kezdesz, ne hagyd ki a tojást!

Miért hasznos a tojás?

Ismert tény, hogy a magasabb fehérjetartalmú ételek fokozzák a jóllakottságérzést. Kutatók ezért azt vizsgálták, hogy a tojásfogyasztás befolyásolja-e az energiabevitelünket, és úgy találták, hogy akik tojást reggeliznek, általában kevesebb energiát visznek be a nap további részében. Arra is rámutattak, hogy a fogyókúrázóknál hasznos lehet tojást vagy abból készült ételt reggelizni, mivel más, azonos kalóriatartalmú étrendek követőihez hasonlítva, a tojásfogyasztók hosszabb távon (legalább nyolc hét) több felesleges súlyt adnak le. Ha mindennap fogyasztunk tojást, azzal a szemünket is védhetjük. Egy kutatásban 12 héten át tojást fogyasztó embereket vizsgáltak, olyanokat, akik legalább hat tojást fogyasztottak minden héten, és úgy találták, hogy a vérükben megemelkedett az úgynevezett zeaxantin szintje, valamint a szemben található makuláris pigment optikai sűrűsége is nőtt. Azaz, a tojás bizonyos fokú védelmet nyújthat az időskori makuladegenerációnak nevezett, vakságot okozó betegség ellen.

Létezik-e okostojás?

A boltok polcain sokféle tojást találunk, köztük olyat is, amelyben a doboz felirata szerint több E-vitamin, szelén vagy éppen ómega 3 zsírsav van. Sokan kételkednek azonban abban, hogy valóban így van, pedig lehetséges. A tyúkoknak adott speciális takarmánnyal elérhető például a magasabb DHA- (dokozahexaénsav) tartalom. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav fontos a látáshoz, a szív- és érrendszer egészséges működéséhez és az agy, valamint az idegrendszer fejlődéséhez. Tehát a tojás rendszeres, a kiegyensúlyozott étrend részeként történő fogyasztása valóban okosabbá tehet minket. A tojásban létfontosságú, esszenciális aminosavakat, a látásunkat védő, antioxidáns hatású luteint és zeaxantint találunk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink