„Munkamániás vagyok, álmatlanságban szenvedek és muszáj irányítanom. Kevés olyan pasi van, aki mindezt kibírja mellettem” – Madonna

A női dominancia és a férfireakciók

Miért lesz valakiből erős személyiség?

A köznyelvben akaratos, domináns, uralkodó típusnak szokták nevezni azt a narcisztikus karaktert, aki olykor sokakat megszégyenítő erővel tud uralni helyzeteket, megoldani problémákat. Ha filmben látjuk ezeket a nőket, akkor szerényen vagy keményen odamondogatva, de a férfiak helyett is megteszik a magukét. Az erős nő sok esetben olyan dominanciaigénnyel rendelkezik, amelyben – ha a kontroll végleg meggyengül – tényleg ő lesz az, aki „megmondja a tutit”.

A nyaralás helyszínét, a bevásárlás részleteit, a párja számára kiválasztandó ing színét, de még a megtakarított közös pénz befektetési lehetőségeit is. Mindezt olyan biztonsággal, hogy talán már észre sem veszi, a párját egy kisiskolás szintjére alázta le. Az ilyen párkapcsolatok persze a társ alárendelődési kapacitásán is múlnak. Van, aki évtizedek múltán egyszer csak fellázad és kilép a helyzetből. Más férfiak sokszor titkos másik életet tartanak fenn, hogy kibírják az otthoni őrmestert. „Akinek egyébként mindig igaza van” – mondja mindenki a családban.

Nem fogsz legyőzni…

Létezik azonban az erős nőkre jellemző párkapcsolatoknak egy olyan típusa is, amely nem feltétlenül rövid életű, de mindenképpen agresszívnak nevezhető. Ha a társ hozzá hasonlóan dominanciára törekvő személyiség, a kapcsolat olyan szituációk sorozatából áll, amelyben két narcisztikus ember próbál összetartani egy közös egészet. Vagyis harc és gyanakvás jellemzi tudattalan érzelmeiket, a kommunikáció érzékennyé válik, és a folyamatos monitorozás a mindennapok részeként van jelen. Valójában ilyenkor a dominanciáért folyik a küzdelem, ami nem a felszínen látható hatalmat jelenti, hanem érzelmi kontrollt a másik felett.

Ahogy már láttuk, egy erős nőben a korai tapasztalatok következtében kialakult bizalmatlanság meggátolja az őszinte kitárulkozást vagy a gyengeségek megmutatását, és életre hívja a narcisztikus érzelmeket, amelyek védelemül szolgálnak. Minden látszat ellenére az erős nők sokszor az igazi „gyenge nők”, akik fantáziában képesek kötődni egy erős férfihoz, de a valóságban érzelmileg sokszor magányosak. Nem gondolnánk, hogy a sikeres, irigyelt erős nők között is hány olyan személyiség van, aki tudattalanul mástól sem fél, mint az elhagyástól és a szeretetlenségtől. éppen ezért az ilyen dominanciaharccal teli párkapcsolatokban az erős nő (anélkül, hogy tisztában lenne ezzel) félhet az érzelmileg alávetettebb helyzetektől, kevés önbizalma miatt a túlságos ragaszkodástól, hiszen tudattalanul is mindig attól tart, hogy el fogják hagyni.

Problémák esetén

Általában egy jól működő párkapcsolatban a felek meg tudják beszélni egymással a kialakult helyzetet, képesek arra, hogy vállalják az érzéseiket és kimondják a véleményüket. Azonban két narcisztikus ember kapcsolata inkább olyan, melyben az őszinteség a sérüléstől való félelemmel párosul. A problémák tehát olyan megvilágításba kerülnek, melyben a tényleges baj mellett olykor nagyobb hangsúlyt kap a másik ember érzelmi reakciójának a minősége. Vagyis a „te nem is figyelsz rám!”, „nem látom rajtad, hogy fontos lenne ez neked” jellegű mondatok azt mutatják, hogy szinte minden helyzetben egymás érzelmi reakciójának a monitorozása a fő vonal.

Ez valójában azért jön létre, mert a társak közötti biztonságérzés és bizalom nem erős. A bizalom ugyanis tudattalanul jelen lévő érzelem, és azt szolgálja, hogy képesek legyünk tartósan hinni a másikban, a kapcsolatban, valamint abban, hogy „szeretve vagyunk”, ami egyben azt is jelenti, hogy „szeretetre méltóak” vagyunk. Ezek az elemek adják egy kapcsolat stabilitását.

EZT ÁRULJA EL A SZEMÉLYISÉGÉRŐL A KEDVENC RÚZSÁNAK SZÍNE

ANYA CHALLENGE: HOGYAN KEZELJÜK A TESTVÉRHARCOT?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.

Ajánlataink