A legtöbb nő nincs kibékülve a mellének formájával, méretével. Kevesen vannak, akik elégedettek azzal, amit a természet adott. Érdekességek az orvosi és érzelmi szempontból is fontos női mellről.

Kérdések a női mellről, amikre tudnia kell a választ

A méret nem lényeg

Míg a férfiasságnál igenis számít a méret, a női mellről ez nem mondható el. A hölgyek 70 százaléka mégis elégedetlen a melle méretével, főleg azért, mert úgy gondolják, a férfiakat csak a nagy mell vonzza. Ez egyébként nem igaz: felmérésekből kiderül, hogy a férfiak szeretik megbámulni az átlagosnál nagyobb melleket, de a párválasztásnál ez nem elsődleges szempont. Sőt sokan kifejezetten a kis, „kézbe simuló” melleket szeretik. A mell egyébként kötőszövetes állományból és zsírszövetből épül fel. Egy átlagos mell tömege 0,5 kg. Mindkét mell a test zsírtartalmának 4-5 százalékát és a test teljes tömegének 1 százalékát tartalmazza. Mérete akár hónapról hónapra képes változni: a menstruációs ciklus során a sejtnövekedés és a vízvisszatartás miatt akár 14 százalékot is ingadozhat a mérete.

Egyedi formák

Az életkor előrehaladtával a mell veszít ruganyosságából. nagy százalékban ezért a genetika felelős, de a folyamatot lehet késleltetni. A hason alvás nem tesz a jót a mellnek és az sem szerencsés, ha egész nap szoros melltartót visel. A mellizom-erősítő gyakorlatok és a hideg-meleg vizes váltózuhany, a masszázs viszont határozottan segít abban, hogy megőrizze melle feszességét. A befelé forduló mellbimbó természetes – ha mindig is ilyen volt. Ha azonban az addig kiugró bimbó fordul befelé, keressen fel orvost, mert akár komoly betegséget is jelezhet a változás. Egyébként a két mell nem egyforma. A különbség közöttük néha alig látható, de attól még bizony különbözőek.

Általában a jobb mell kisebb, mint a bal. A mellbimbók mérete sem azonos, sőt mind a kettő más irányba mutat.

Ápolt mell és dekoltázs

A nők többségének van néhány szőrszál a mellbimbója környékén. Ez a haj- és a bőrszíntől függően lehet sötétebb vagy világosabb, erősebb vagy pihés. Ez természetes jelenség, nem utal hormonproblémára. Ha nagyon zavarja, szemöldökcsipesszel eltávolíthatja a szőrszálakat. Gyakori, hogy melleken, a dekoltázson mitesszerek, pattanások jelennek meg. A mell ápolásáról a nők többsége hajlamos megfeledkezni, pedig a különösen érzékeny bőr kiemelt törődést igényel.

Védelem sportoláskor

Megerőltető mozgás közben – futás, aerobik, tánc – a mellek is intenzíven mozognak, ami akár fájdalmas is lehet. Ezért fontos, hogy sportoláshoz ne hagyományos melltartót viseljen. Azok ugyanis csak a függőleges irányú mozgást szabályozzák, ellentétben a sportmelltartókkal, amelyek támogatják és behatárolják a mell mozgását, megelőzve ezzel az izom és a szövetek sérülését. A jó sportmelltartó védi a mellet, csökkenti a rázkódást, légáteresztő anyagból készül, felszívja a nedvességet.

Egyre nagyobb mellek

Az ötvenes-hatvanas években a nők többsége B kosaras melltartót hordott, ma a C kosár a leggyakoribb. Ennek több oka van: egyrészt a mai generációk „nagyobbak”, mint a pár évtizeddel korábbiak, másrészt sajnos kövérebbek is. Ráadásul egyre több nő dönt úgy, hogy kés alá fekszik, és mellnagyobbítást csináltat. Az implantátumokkal kapcsolatban nagyon sok a tévhit: az anyaguk egyre inkább szövetbarát, de szilikont is széles körben alkalmaznak. Az újabb implantátumok nagyon jó „utánzatok”, ám ütésre, nyomásra sérülhetnek – néha ez spontán is előfordulhat. Korábbi növekedés A női mellek napjainkban egy évvel hamarabb indulnak fejlődésnek. Ennek oka részben a gyerekkori jóltápláltság – sok esetben inkább a túltápláltság –, részben pedig az élelmiszerekben, szépségápolási szerekben található ösztrogénszerű anyagok.

ARANYÉR: A SZAKORVOS ELMONDJA, MIT TEGYEN MEG A GYÓGYULÁSA ÉRDEKÉBEN

ÉLETET MENTHET EZ A SZAPPAN

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink