Az 1920-as években egy francia kémikus, Rene Maurice Gattefosse kísérletezgetés közben megégette a karját. A legközelebbi keze ügyébe eső folyadék a levendulaolaj volt, amelyet gyorsan a sebére is löttyintett. Legnagyobb meglepetésére a fájdalma nagyon gyorsan enyhülni kezdett és a sebe is hamar begyógyult. A kémikus ettől kezdve a gyógyító illóolajok kutatásának szentelte az életét. Így született meg az aromaterápia tudománya.

Aromaterápia az egész családnak

Az aromaterápiás illóolajok sok mindenre hatással vannak. Egyebek között a hangulatra, az idegrendszerre, az egészségre. Egy-egy illat képes befolyásolni a limbikus rendszert, az agy érzelmi központját. Más aromák erősítik az immunrendszert, egyes illóolajoknak pedig egyenesen gyógyító, fertőtlenítő hatást tulajdonítanak. Számos módszer és lehetőség kínálkozik az olajok használatára. Felhasználhatók egészségügyi célokra, wellness- és spa-tevékenységek kiegészítésére, fürdők készítésére, de akár gőzként be is lélegezhetők.

Anyunak

A fürdőben
Keverjen össze egy evőkanál jojoba- vagy mandulaolajat öt csepp levendulaolajjal. Keverje az illóolajat a fürdővízbe. A levendula aromája elősegíti a pihentető alvást és megnyugtatja az idegeket. Akár gyerekek fürdővizébe is keverheti, nekik sem árt a kiadós alvás.

A ház körül
Fertőtlenítheti és folyamatosan tisztán tarthatja a levegőt, ha elektromos vagy egyszerű párologtatóba pár csepp teafaolajat tesz.

Parfüm
10 milliliter jojobaolajhoz adjunk 15-30 cseppet egy választott illóolajból. Ezután hagyjuk 2 hétig állni szobahőmérsékleten. Így igazán egyedi, személyre szabott parfümöt állíthatunk össze.

Apunak

Pár csepp borsmentaolajat keverjünk el vízben, majd spricceljük meg vele a kocsi ülését. A borsmenta éberen és élénken tart. Ha félti a kocsi kárpitját, cseppentsen pár csepp borsmentaolajat egy kis darab vattára és rejtse az ülés alá. Vágyfokozó nem feltételezzük, hogy bárkinek is szüksége lenne rá, de jó, ha tudunk róla. A gyömbér illóolajára elsősorban nem afrodiziákumként, hanem étvágyjavítóként és fájdalomcsillapítóként tekintünk. A vágyfokozás csak egy kellemes plusz. A gyömbér illóolaja enyhülést nyújt izomfájdalom esetén, segíti az emésztést. Ha nem lenne kéznél illóolaj, remekül megteszi a gyömbéres tea is, amely még a torokfájást is enyhíti.

Fejfájás

A stressz és a kimerültség egyik első jele a fejfájás. Adjunk 5 csepp geránium- vagy levendulaolajat egy kevés langyos vízhez. Ebbe mártsunk bele egy törülközőt, majd ezzel borogassuk a homlokunkat. De tehetünk 1-2 csepp illóolajat semleges krémbe is, melyet a halántékba masszírozhatunk.

Gyerekeknek

Egy mélyebb tálban gőzölgő vízbe cseppentsünk pár csepp majoránna- vagy kakukkfű-illóolajat. Hajoljunk a tál fölé törülközővel a fejen és mélyen lélegezzük be az illatos gőzt. Ez nagyon jót tesz orrdugulás, köhögés ellen. segít megóvni és tisztán tartani a gyerekek tüdejét.

TILOS, VAGY SZABAD? KISMAMÁK ÉS A WELLNESS

CSENDES PERCEK

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink