Ön is érezte már a kínzó vágyat, hogy bárcsak történne valami, és kimaradhatna az aznapi edzés? Hányszor, de hányszor futunk bele ugyanebbe a nagy dilemmába! Olyankor csak az a kérdés, ellen tudunk-e állni a lustaság természetfeletti erejének vagy sem? Lássuk, melyek a leggyakrabban elhangzó kifogások, amelyek mellett oly meggyőzően tudunk érvelni.

Az 5 leggyakoribb kifogás edzés ellen

Egyedül?

Egyedül a dolgok sokkal nehézkesebbnek és hosszadalmasabbnak tűnnek. Nincs kivel beszélgetni, nincs, aki átlendítene a holtponton, és az óra mozgalmassága ellenére is unalmasnak érezhetjük az egészet. De vajon az egyedüllét indok-e arra, hogy ne menjünk el edzeni?

Megoldás: az olyan monoton edzéseknél, mint a futás, úszás, kerékpározás, a partner szinte felesleges. Az aerob tréningnél a ritmikus, szabályos légzés kulcsfontosságú, így a beszélgetés lényegében megszakíthatja ezt a ritmikus folyamatot. Csoportos foglalkozáson a beszélgetés nem ildomos, hisz nem tud rendesen figyelni, és a többieket, meg az edzőt is zavarhatja. A partner hiányát kárpótolja a barátnőjével, szomszédasszonyával, mind a ketten jól járnak. De a fitnesztermekben az edzők vagy instruktorok is rendelkezésére fognak állni, ha buzdító szóra lenne szüksége!

Ha már egyszer hazaértem…

Ez a legrosszabb és legveszélyesebb érv. Ilyenkor az összes szatyorral együtt a nap nyűgét is szívesen letenné, és ejtőzne egy kicsit. De akkor már érzi, hogy nincs menekvés. Az egész nap érlelődő rossz érzés, mely az edzés rémképét testesíti meg, mint a bomba, robban: kellene mennem, de nem megyek, én már ugyan nem! Itthon vagyok, fáradt vagyok, ma fel is felbosszantottak, na meg egy kis hűtős vadászathoz is kezd megjönni a kedvem. Ha az edzés feladásának vágyát egy 10-es skálán lehetne mérni, ebben az esetben a 11-et ütné meg.

Megoldás: ne stresszelje magát egész nap azzal, hogy délután edzésre kell mennie! Délutánra ez már annyira frusztrálni fogja, hogy a maradék pozitív gondolata is elszáll. Akármennyire nehéz is elhinni, de igaz, hogy az aktív testmozgás újra generál, felélénkít. Gondoljon arra, hogy csak egészségesebb és dinamikusabb lesz tőle, mind mentálisan, mind fizikálisan. Ha ez sem lenne elég, gondoljon arra, hogy a környezete büszke lesz önre. Persze mások elismerése hosszú távon nem elegendő. Próbálja tudatosítani, hogy a testmozgást önmagáért teszi, és ha öröm nélkül végzi, akkor lényegében teljesen felesleges, amit csinál.

Túl fárasztó

Nem elég, hogy naphosszat dolgozik az ember a munkahelyén, még a délutáni órákon is fáradoznia kell? Annak, aki nem szokott hozzá a testmozgás felszabadító érzéséhez, az edzés nyűg és fáradságos munka. Az életben ezer más dologhoz is hasonló lehet a hozzáállásunk: az egyik túl sokáig tart, a másik túl sok energiabefektetéssel jár. Lehet persze az egyszerűbb utat választani, és inkább otthon maradni, de akkor nem lesz mit felmutatnunk. Vagy inkább nekidurálja magát, és igyekszik elérni a kitűzött célt?

Megoldás: bármibe kezdünk is, mindig legyen egy kitűzött cél. Lehet végső cél vagy részcél. Például az, hogy lefut 4 km-t vagy hogy megállás nélkül végigcsinálja a fittbokszórát. Lehet, hogy közben úgy érzi, hogy még egy mozdulatsorral több és meg kell állnia, de pont ilyenkor nem szabad feladni. Az Amerikában élő, világszerte ismert Csíkszentmihályi Mihály fejlődés- és neveléslélektan területén folytatott kutatásai alapján megalkotta a flow, magyarul áramlás kifejezést, mely a tökéletesen átélt tevékenység, illetve élmény pszichológiájával foglalkozik. A flow egyebek között a sporttevékenységek során kialakuló pozitív hatásokról is tanúskodik. Csíkszentmihályi elmélete szerint, ha folytonosan a teljesítőképességünk határán küzdünk, a boldogsághoz fűződő agyi funkcióink javulni fognak, így a stressz, a feszültség könnyebben oldódik, és a kitartó sportolással „mellékhatásként” edzettek is leszünk.

Nincs elég időm rá

Örök érvényű mondás: amire időt akarunk találni, arra találunk is! Őszintén szólva, számomra elképzelhetetlen testmozgás nélkül tervezni az előttem álló egy-két napot. Ez szokás és szervezés kérdése. Persze, ha a szokás rutinja nincs meg bennünk, akkor még a tervezés területen kell a sportolás jelenlétével számolni.

Megoldás: azoknál, akiknél gyerekkorban nem volt jelen a rendszeres testmozgás, értelemszerűen ennek napi rutinba való iktatása megoldandó feladat. Az első időben a hozzáállás rendszerint nem változik meg. De idővel, amikor az illető megérzi a testedzés frissítő, fiatalító hatását, szinte elképzelhetetlennek tartja enélkül folytatni az életet. Ha gyermekeinket a rendszeres mozgásra szoktatjuk, nem csak teljesítőképességük lesz nagyobb, de a tanulásban hatékonyabbak, az időbeosztásban pedig rutinosabbak lesznek.

Sokba kerül

Teniszhez ütő, cipő plusz a pályabérlet, úszáshoz úszódressz, sapka, plusz a belépő. Biciklizéshez bringa, túrázáshoz bakancs, aerobikhoz, fitneszhez kondibérlet, plusz a ruházat, futáshoz edzőcipő kell. Hatalmas költségekbe lehetne verni magunkat, ha mindegyik sportot egyszerre akarnánk elkezdeni. De mikor űzzünk két sportnál többet egy időben?

Megoldás: nem a legújabb, high-tech felszereléseken múlik a siker a kezdőknél, hobbisportolóknál, akik nem profi szinten űznek valamely sportot. Cipő vásárlásakor válasszon úgy, hogy azt több sporttevékenységhez is használni lehessen. Úszódressze általában mindenkinek van, és nem is olyan felszerelés, melyet a divatváltással évente cserélni kellene. Szezonális sportoknál döntsük el, fogunk-e menni jégkorizni vagy sem. Ha a pénztárcánk nem engedi meg, hogy két bérletet is vásároljunk egyszerre (erre nincs is szükség igazán), akkor egy hónapig járjon teniszezni, a következő hónapban meg menjen Pilatesre. Ha egy fillér költség nélkül szeretné a sportot megúszni, akkor ott a természet: nyomás, sétáljon vagy fusson nagyokat!

Pluszkifogások, melyek mögé még olyan gyakran szeretünk elbújni.

  • „A régi sportsérülésem miatt kímélnem kell magam!”
  • „És a párom addig mit kezd magával, amíg én edzek?!”
  • „Nem tudok eleget edzeni, akkor meg egyszer egy héten minek menjek?”
  • „Mit csináljak egyedül a kondigépekkel, azt se tudom, mire jók.”
  • „Egyszerűen nincs kedvem edzeni!”

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink