A válás megélési módja sok mindent elárul a társak személyiségéről, tudatosságáról, érettségéről. Viselkedésük az érzelmi intelligenciájuk tükre is, megmutatja, hogy képesek-e a megbocsátásra, saját és gyermekeik jövőjének szeretetteli menedzselésére.

A békés válás útja – kevesebb harc, kevesebb sérülés

A válás mellett döntő házaspárok előtt két út áll. Az egyik a problémaorientált emberek útja, amely tele van keserűséggel, bánattal, csalódással, ahol két dühös ember néz egymással farkasszemet. A másik lehetőség a megoldásorientáltaké: ők nem akarnak elmerülni a veszteség mocsarában, hanem bölcs belátással döntenek, és belső erejüket megélve cselekszenek, vállalva a felelősséget a család minden tagjának jövőjéért. Az utóbbi a válási kultúra magasabb szintjét képviseli, de sajnos ma még kevesen választják Magyarországon a békés válás ezen útját.

 

A lényeg gyakran nem számít…

– A válások nagy százalékánál az a cél, hogy megszabaduljanak egymástól a társak, de a lényeg, mégpedig az, hogy milyen minőségű lesz a válás után a családtagok élete, már nem számít – állapítja meg Nagy Zsóka családi mediátor, tréner. – Nincs a családra szabva a válás. Az esetek többségében az apából hétvégi apuka lesz. Sokan nem tudják, hogy a szülői felügyelet lehet közös, és hogy fele-fele arányban, az általunk a mediációban alkalmazott úgynevezett fészekprogramban is lehet nevelni a gyerekeket. Ilyenkor a gyerekek az otthonukban maradnak, a szülők pedig hetente váltják egymást. Ennek a megoldásnak sok előnye van, például az, hogy a szülők kénytelenek együttműködni.

 

Helyezzük át a fókuszt!

A válások többségénél az egymással hadakozó felek aktuális csatározásai kerülnek a középpontba. A szakember szerint a szülőknek át kellene helyezniük a fókuszt a gyerekeikre, ugyanakkor önmagukra, a saját testi-lelki harmóniájukra is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk. Az utóbbi azért fontos, mert csak akkor tudnak igazán boldog gyerekeket nevelni, ha arra törekszenek, hogy minél több örömteli pillanat legyen az életükben, ha saját maguk is boldogok.

Nagy Zsóka úgy látja, nincs meg a kultúrája annak, hogy a párkapcsolat felbomlásával együtt járó gyász feldolgozásához a család minden tagja segítséget kapjon egy szakembertől, például pszichológustól, pszichiátertől. A segítő érzelmileg nincsen bevonódva a folyamatba, s mivel kívülről látja a résztvevőket, tükröt tarthat a válófélben lévők elé. Ezzel hozzájárul ahhoz, hogy oldódjon a köztük lévő feszültség, minél hamarabb és békésen tudjanak elválni egymástól, és a gyerekeik is kevésbé sérüljenek.

 

Segít a mediátor

Ha a házastársak a békés válás mellett döntenek, érdemes mediátorhoz fordulniuk. A mediátor olyan közvetítő, aki nem áll egyikük mellé sem. Megvédi a gyerekeket, vezeti és támogatja a feleket abban, hogy minden érintett fél számára megtalálják a jó megoldást.

A mediáció hatására vagy együtt maradnak, vagy ha nem kerülhető el a válás, akkor az békés és valóban sikeres lehet.

– Mindketten be tudják tölteni szülői szerepüket, és a gyerekek nem sérülnek annyira – világít rá az előnyökre a szakember. – Ha nem békében válnak el, akkor a gyerekek a szüleik párkapcsolatát a saját felnőttkori párkapcsolatukban szenvedik majd meg, hiszen azt a mintát viszik magukkal, hogy ha a párkapcsolatban valamilyen probléma van, akkor egyféle megoldás kínálkozik, ki kell lépni a kapcsolatból és mindenért a másikat kell hibáztatni.

 

Visszafordítható a válási folyamat?

A családi mediátor azt tapasztalja, hogy az esetek 40 százalékában még vissza lehet fordítani a válási folyamatot, ha az úgynevezett próbaválást alkalmazzák. Ebben az esetben a sérültebb fél – aki nem tudja elengedni a másikat – időt és lehetőséget kap arra, hogy megszokja, megélje a szeparációt, és tegyen valamit azért, hogy a tényleges válás ne történjen meg. Ha egy harmadik fél van a háttérben, az a próbaválás alatt kiderül, és előfordul, hogy idővel ez a kapcsolat véget ér, és a szülők újra egymásra találnak. A próbaválás a békés váláshoz is hozzájárulhat. Ezalatt az idő alatt ugyanis a szülőknek módjuk van arra, hogy megtalálják azt a mindannyiuk számára leginkább testre szabott, legjobb módot, ahogyan a jövőben képesek közös életüket harmonikusan működtetni.

 

Felelősségteljesen

A békés válás legfőbb gátja az, hogy a válófélben lévők nem rendelkeznek megfelelő szintű önismerettel. A csatározások hátterében az áll, hogy a felek sem a családban, sem a tágabb környezetükben nem láttak, illetve látnak a válással kapcsolatos pozitív mintákat, és sok esetben lelkileg sérült emberek, akik gyermekkorukban nem kaptak elég figyelmet, szeretetet. Tetteiket és kommunikációjukat az érzelmek irányítják, a tudatosság itt nem kap helyet.

– A békés válás ezzel szemben azzal kezdődik, hogy a felek tudatosítják magukban a házassággal kapcsolatos téves elképzeléseiket, például azt, hogy ha már nem szerelemmel szeret a társam, akkor az már nem házasság – hangsúlyozza Nagy Zsóka. – A békességben válók számára fontos, hogy felfejtsék a kapcsolat kisiklásához vezető okokat és vállalják a saját felelősségüket. Miután elfogadták a válási szándék tényét, megkeresik a mindegyik fél jövőjére nézve legkedvezőbb megoldást. A párkapcsolat elgyászolása során arra törekszenek, hogy feltörő érzéseiket ne fojtsák el, de ne is hagyják, hogy azok eluralkodjanak rajtuk. Tudatában vannak annak, hogy a válás nem jelenti a szeretet szálainak végleges elszakadását, megbocsátanak egymásnak és önmaguknak, s az elengedési folyamat lezárultával új életet kezdenek.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink