Oldal kiválasztása
Bullying, azaz a bántalmazás, zaklatás. Hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?

Bullying – Hogyan kezeljük az iskolai zaklatást?

A bullying csak az online térben minden harmadik középiskolást érint már Magyarországon az UNICEF adatai szerint. És akkor az iskolai szekálásokról, zaklatásról még szó sem esett. A Sprite influencerei – Magyar Barbara YouTuber és cukrász, Csalár Bence újságíró és stylist, Szász Kitti négyszeres freestyle foci világbajnok – és Dienes Angéla pszichológus egy kerekasztal beszélgetésen osztották meg a tanácsaikat.

Vicces ugratás vagy zaklatás? Vedd észre a különbséget!

Dienes Angéla pszichológus elmondta, a bullyingot leginkább az különbözteti meg a kisebb ugratástól, hogy a bántalmazás – legyen az verbális vagy fizikai – tudatosan, ismétlődően történik. Ha úgy érzed, hogy tudatosan rendszeresen bántanak meg, az már tényleg nem vicc! Hosszútávon önértékelési problémákhoz és szorongáshoz vezet. Tudnod kell, hogy ez nem a te hibád, és ha felismerted, hogy bullying, vagyis zaklatás áldozata vagy, térképezd fel, kikre támaszkodhatsz a környezetedben, kérj segítséget! Ilyen esetben számíthatsz a családodra is, pedagógusaidra, az iskolapszichológusra, de akár a barátaiddal is beszélj erről őszintén. A lényeg, hogy találd meg azt, aki valóban támogat vagy jó tanácsot ad a helyzet kezelésére!

Rázd le magadról, maradj laza!

A bántók leggyakrabban azt szeretnék látni, hogy rád és a környezetedre is hatást tudnak gyakorolni. Ha sikerül látszólag nyugodtnak maradnod, mint aki fel sem veszi a megjegyzéseket, az elbizonytalaníthatja őket. Jó taktika lehet egy laza, humoros válasz a beszólásra – javasolja a pszichológus.

Állj a sarkadra, beszélj velük!

A gyűlölködők ellen a leghatásosabb módszer a kommunikáció – teszi hozzá személyes tapasztalatait Csalár Bence divatújságíró, aki extrém öltözködése miatt gyakran kap negatív megjegyzéseket. Amennyiben lehetőség van rá, próbáld meg megbeszélni az illetővel a problémát, vagy kérdezz rá, hogy ismer-e téged valóban ahhoz, hogy beszólogasson. Bence sok pozitív kommentet és üzenetet is kap persze a közösségi médiában, de a kellemetlenkedőknek gyakran egy szivecskével válaszol. Ez is jó módszer, hogy megmutassuk: te gonoszkodhatsz, de én képes vagyok harag nélkül reagálni.

bullying, zaklatás

Tudd, mennyit érsz azokkal szemben, akik bántanak!

Magyar Barbara, aki a cukrászat mellett sikeres YouTuberként tevékenykedik évek óta, azt vallja, a humor az egyik legjobb módszer a bullying ellen. „Arra gondolok, hogy a bántó kommentet, amit kaptam egy posztom alá, bárki írhatta. Lehet, hogy egy 11 éves kisfiú, aki ha élőben meglátna, elszaladna. Ha erre gondolok, mindig nevetnem kell, és már sokkal könnyebben túllépek” – mondja Barbara. Mély önismeretet igényel, hogy el tudjuk engedni a bántásokat, és felismerjük magunkban az értéket – teszi hozzá Dienes Angéla.

Egy, a gyermekkori elhízással foglalkozó amerikai folyóiratban jelent meg egy publikáció június elején, amelyben egy közel 15 évig tartó tanulmányról számoltak be. Az eredmény szerint, sokkal súlyosabban változik az elhízás aránya azoknál a gyerekeknél, akiket csúfolnak, gúnyolnak a társaik az iskolában a testsúlyuk miatt.

„De nehéz az iskolatáska…” – Amikor tele van a gyermek félelemmel

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.