A jelenlegi helyzetben sokan érezhetik magukat lehangoltnak, esetleg depressziósnak. Mindezért nem csak a járványhelyzet a felelős: dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusa szerint nem szabad kizárni azon betegségek jelenlétét sem, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak.

Depresszió? Lehangoltság? Pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben

Ezek lehetnek a depresszió tünetei

Egyre ijesztőbb méreteket ölt világszerte a depresszió: a National Institute of Mental Health felmérései alapján az amerikaiak 6,7 százaléka számol be depressziós tünetekről évente, ezen belül több mint 30 százalékuknak komoly panaszai vannak.

A koronavírus miatt sokan tapasztalják a hangulatzavarokat, akár magát a depressziót is. Fontos azonban, hogy nem csak az igazán vészes tüneteket kell komolyan venni, hiszen a depresszió magában foglal olyan „enyhébb” problémákat is, mint a nyugtalanság, az alvászavar, a krónikus fájdalom, a lehangoltság, a fáradtság. Bár a betegség mindenkinél más és más formában jelentkezik, vannak bizonyos általános tünetek, amelyek a meglétére utalhatnak. Ezek többek közt a következők:

  • állandó lehangoltság, szorongás, üresség érzet;
  • általános pesszimizmus, reménytelenség;
  • nyugtalanság, koncentrációs nehézségek, döntésképtelenség;
  • az érdeklődés elvesztése a munka, a hobbi, a család iránt;
  • alvászavarok;
  • a szexuális vágy hiánya;
  • evészavarok (habzsolás vagy étvágytalanság);
  • testi tünetek, fájdalmak, emésztési problémák.

 

A pajzsmirigy betegsége is okozhat hangulatzavarokat

Bár a depresszió önálló betegségként is jelentkezhet, fontos megjegyezni, hogy az alkohol- és a kábítószer-függőség jelentősen növeli a kialakulásának esélyét. Pszichológusok, pszichiáterek ugyanakkor azt is tapasztalják, hogy a szorongásos betegségek mellett – mint például a poszttraumás stressz szindróma, a szociális fóbiák, a pánikbetegség –, gyakran „kísérőbetegségként” is megjelenik a depresszió.
– Számos betegség eredményezheti a depresszió kialakulását, mint például a szívbetegségek, a stroke, a rák, a Parkinson-kór, sőt még a cukorbetegség is. A pajzsmirigybetegség tünetei sokszor kifejezetten utánozhatják, súlyosbíthatják a depressziót. A pajzsmirigy ugyanis egy belső elválasztású mirigyünk, amelynek hormonja erősen befolyásolja a szervezet anyagcsere folyamatait. Ha felborul működésének egyensúlya, számos szerteágazó tünetet okozhat – mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusa. – Gyakori probléma többek között az indokolatlan hízás vagy fogyás, a tünetekből fakadó rossz közérzet, az állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság. Mindez természetesen kihat a koncentrációs képességre. Mivel a tünetek forrása sokszor nem egyértelmű, a kezeletlen pajzsmirigy betegség valóban fokozhatja a depresszió veszélyét, hiszen a beteg egyre elkeseredettebb a probléma miatt. Éppen ezért fontos, hogy ha bármilyen szokatlan, indokolatlan tünetet tapasztalunk, vizsgáltassuk ki magunkat! A normál pajzsmirigyműködés a szervezet megfelelő energia-egyensúly fenntartásán keresztül támogatja az immunrendszert.

 

Miképp zajlik a vizsgálat?

A pajzsmirigy vizsgálatát elsősorban endokrinológus végzi, aki részletesen kikérdezi a beteget – a jelenlegi helyzetben sokszor távkonzultációban –, valamint vérvizsgálatot rendelhet el. A koronavírus járvány alatt is elvégezhető laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az adatok értékelése és az online vagy telefonon lezajló konzultáció után pedig szükség esetén megkezdődhet a kezelés, amely akár a hangulatzavarokat is megszüntetheti.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Újulj meg kortyról kortyra
Jótékony hatásai már pár óra után érezhetőek, hosszú távon teljesen átformálja az életed a napi szintű optimális mennyiségű vízfogyasztás.
Gyors csirkemellcsíkok vacsorára: ettől nem fogsz hízni
Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű…
Pörögj fel hóban-fagyban! Serkentsd télen is az anyagcseréd
Télen nem csak az időjárás, de az életmódunk is drasztikusan megváltozik. Kevesebbet sportolunk, hiszen a hidegben kinek van kedve futni, úszni vagy lemenni az edzőterembe.
Ismerd meg a teákat, és könnyebben elindul a fogyás!
Ha a kilókkal küzdesz, akkor biztosan pontosan tudod, mennyit jelent, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, lemondasz a szénhidrátról és természetesen mozgással is segíted a diétádat.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Itt a nagy krumplidiéta – 1 hét, mínusz 2 kiló!
Már csak egy-két heted maradt, hogy megszabadulj némi súlyfeleslegtől? Akár 7 nap is elegendő lehet, hogy leadj pár pluszkilót: segít a burgonyadiéta!
Viszlát, téli túlsúly! Mutatjuk a legjobb diétás trükköket
Az a sok ünnep és ünnepi lakoma. Az a sok hosszú, hideg téli nap és este, amikor forró kakaóval kényeztetjük magunkat. Ezek az apró bűnök tavaszra megteszik ám a hatásukat. De még nem késő! Talán ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk az alattomos, téli kilókat, amelyek feltartóztathatatlanul telepednek ránk.
A legszebb téli kirándulóhelyek, ha hétvégén nem akarsz otthon ülni
Tagadhatatlanul jó puha pokrócba burkolózva, forró teát szürcsölgetve ücsörögni a kedvenc fotelünkben otthon. Ám télen is érdemes rászánni magad egy kirándulásra, mert szebbnél-szebb élményben lehet részed.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.