A jelenlegi helyzetben sokan érezhetik magukat lehangoltnak, esetleg depressziósnak. Mindezért nem csak a járványhelyzet a felelős: dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusa szerint nem szabad kizárni azon betegségek jelenlétét sem, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak.

Depresszió? Lehangoltság? Pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben

Ezek lehetnek a depresszió tünetei

Egyre ijesztőbb méreteket ölt világszerte a depresszió: a National Institute of Mental Health felmérései alapján az amerikaiak 6,7 százaléka számol be depressziós tünetekről évente, ezen belül több mint 30 százalékuknak komoly panaszai vannak.

A koronavírus miatt sokan tapasztalják a hangulatzavarokat, akár magát a depressziót is. Fontos azonban, hogy nem csak az igazán vészes tüneteket kell komolyan venni, hiszen a depresszió magában foglal olyan „enyhébb” problémákat is, mint a nyugtalanság, az alvászavar, a krónikus fájdalom, a lehangoltság, a fáradtság. Bár a betegség mindenkinél más és más formában jelentkezik, vannak bizonyos általános tünetek, amelyek a meglétére utalhatnak. Ezek többek közt a következők:

  • állandó lehangoltság, szorongás, üresség érzet;
  • általános pesszimizmus, reménytelenség;
  • nyugtalanság, koncentrációs nehézségek, döntésképtelenség;
  • az érdeklődés elvesztése a munka, a hobbi, a család iránt;
  • alvászavarok;
  • a szexuális vágy hiánya;
  • evészavarok (habzsolás vagy étvágytalanság);
  • testi tünetek, fájdalmak, emésztési problémák.

 

A pajzsmirigy betegsége is okozhat hangulatzavarokat

Bár a depresszió önálló betegségként is jelentkezhet, fontos megjegyezni, hogy az alkohol- és a kábítószer-függőség jelentősen növeli a kialakulásának esélyét. Pszichológusok, pszichiáterek ugyanakkor azt is tapasztalják, hogy a szorongásos betegségek mellett – mint például a poszttraumás stressz szindróma, a szociális fóbiák, a pánikbetegség –, gyakran „kísérőbetegségként” is megjelenik a depresszió.
– Számos betegség eredményezheti a depresszió kialakulását, mint például a szívbetegségek, a stroke, a rák, a Parkinson-kór, sőt még a cukorbetegség is. A pajzsmirigybetegség tünetei sokszor kifejezetten utánozhatják, súlyosbíthatják a depressziót. A pajzsmirigy ugyanis egy belső elválasztású mirigyünk, amelynek hormonja erősen befolyásolja a szervezet anyagcsere folyamatait. Ha felborul működésének egyensúlya, számos szerteágazó tünetet okozhat – mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusa. – Gyakori probléma többek között az indokolatlan hízás vagy fogyás, a tünetekből fakadó rossz közérzet, az állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság. Mindez természetesen kihat a koncentrációs képességre. Mivel a tünetek forrása sokszor nem egyértelmű, a kezeletlen pajzsmirigy betegség valóban fokozhatja a depresszió veszélyét, hiszen a beteg egyre elkeseredettebb a probléma miatt. Éppen ezért fontos, hogy ha bármilyen szokatlan, indokolatlan tünetet tapasztalunk, vizsgáltassuk ki magunkat! A normál pajzsmirigyműködés a szervezet megfelelő energia-egyensúly fenntartásán keresztül támogatja az immunrendszert.

 

Miképp zajlik a vizsgálat?

A pajzsmirigy vizsgálatát elsősorban endokrinológus végzi, aki részletesen kikérdezi a beteget – a jelenlegi helyzetben sokszor távkonzultációban –, valamint vérvizsgálatot rendelhet el. A koronavírus járvány alatt is elvégezhető laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az adatok értékelése és az online vagy telefonon lezajló konzultáció után pedig szükség esetén megkezdődhet a kezelés, amely akár a hangulatzavarokat is megszüntetheti.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.