A környezetünk hatással van a hangulatunkra is: A rendezetlen, zsúfolt szoba, lakás a mentális jóllétünket is befolyásolja.Ezt jól tudjuk, néha mégis nehezen válunk meg a régen szeretett, ám jó ideje elő se vett holmiktól. Itt az ideje a takarításnak!

A lelket erősíti, ha lomtalanít az otthonában

A minket körülvevő tárgyak meghatározzák a mindennapjainkat, a külső környezet a lelkivilágunkra is hatással van, ahhoz tehát, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, néha muszáj „lomtalanítást” végezni a közvetlen környezetünkben. Az íróasztalunkon, a szekrényünkben, a szobánkban, a lakásban. A „Jó lesz ez még valamire, inkább megtartom!” hozzáállás hosszú távon igencsak káros, és nem csak fizikai értelemben. (Bár előbb vagy utóbb kénytelenek leszünk nagyobb lakásba költözni, ha mindent meg akarunk tartani. Nem olcsóbb megoldás rendet rakni?)

Rendetlen környezetben élni, lenni, dolgozni, koncentrálni is nehezebb.

Időről időre végig kell gondolnunk, hogy melyek azok a tárgyak, eszközök, amelyeket már nem használnak, a tárolásuk tehát felesleges. A munka nem egyszerű – főleg ha jó ideje már csak halmoznak, ki nem dobnak semmit –, de megéri.

Rend a házban, rend a lélekben

Lomtalanítani, rendet rakni soha nem egyszerű, főleg akkor, ha érzelmileg is kötődünk a tárgyainkhoz. Néhány trükkel azonban egyszerűbbé és gyorsabbá tehetjük a dolgunkat. Például: ne költsön feleslegesen új tárolókra, dobozokra. Vegye elő a régi bőröndöket, amiket már nem használ, pakolja abba a téli ruhákat (nyáron), használja ki a fonott kosarakat – ezek a tárolók ugyanolyan jók, mint az újak. Kezdjen kisebb lépésekkel, ne akarjon egy nap alatt tökéletes nagytakarítást végezni. Hétvégére jelöljön ki egy-egy szekrényt vagy szobát, ahol rendet tesz, így biztosan végezni fog a teendőivel. Ha csak pár órát tud erre szánni, tűzzön ki maga kisebb célokat: takarítsa ki a konyhaszekrényt, dobálja ki a lejárt termékeket a spájzból, vagy csak a cipősszekrényben tegyen rendet. Ha nagyban kezd, könnyebben adja fel félidőben – és rosszul jár, ha minden fiók és tároló tartalma félig kipakolva áll a lakás közepén. Az apró sikerek azonban elégedettséggel töltik el, így máskor is könnyebben áll neki a rendrakásnak.

Tegyen rendet az asztalán!

Akár otthonról dolgozik, akár az irodában tölt napi nyolc órát, nagyon fontos, hogy a munkaállomásán rend legyen. A munkát is könnyebben végzi, ha nem kell hosszú percekig a rumliban keresgélni egy-egy fontosabb papírt. Ha rend van az asztalán is, produktívabb, kreatívabb lehet. A rendrakás egyébként a számítógépére is vonatkozik: törölje a felesleges, régi dokumentumokat, rendezze mappába az összetartozó fájlokat, képeket. Törekedjen az egyszerűségre, ésszerűségre.

Intsen búcsút!

Higgye el, csak elkezdeni nehéz: egy idő után sokkal könnyebben válik meg a régi holmiktól. Legyen őszinte magához: valóban használni fogja azt a sálat, amit öt éve kapott egy barátnőjétől, de egyszer sem hordta? Tényleg elő fogja venni azt a prospektust, amit a nyaralásról hozott haza magával? És nézegetni fogja az ugyanonnan hazaszállított kilónyi kagylót? Kell még az a félig törött harapófogó? Gyűjtse ezeket a holmikat egy nagyobb dobozban, és ha a doboz megtelt, döntsön a sorsukról: egy része mehet a szemétbe, a másik felét akár el is adományozhatja. A dobozba kerüléssel időt ad magának, így látni fogja, hogy tényleg feleslegesek-e ezek a cuccok. Ha mégis meggondolná magát – mert egy szeles reggelen pont az a sál egészíti ki tökéletesen az outfitjét –, még mindig kiveheti a dobozból. Ha rendet rakott, kidobott minden felesleges holmit, otthonosabbá teheti a környezetét.

Talán nem is gondolná, de apró lépésekkel is sokat tehet a lelki békéjéért.

Ha hívogató környezetet teremt az otthonában, jobban fogja érezni magát. Tegyen ki apró gyertyákat, szobanövényeket, képeket a szeretteiről – ezektől máris meghittebb, békésebb lesz a környezete.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink