A sikeres fogyás két alapfeltétele az egészséges étrend és a rendszeres mozgás. Ezzel eddig is sokan tisztában voltak, de vajon melyik a hangsúlyosabb, és melyik lehet hosszú távon komolyabb hatással az egészségedre?

Egy izgalmas kérdés: a diéta, vagy az edzés fogyaszt jobban?

Dr. Todd Astorino, a University of California munkatársa szerint egészséges étrenddel akár még sportolás nélkül is lehetséges a csinos alak és a jó egészségi állapot. Ha azonban nem a megfelelő ételeket választod, nincs annyi edzés, amennyivel ezt jóvátehetnéd.

Más kutatók is egyetértenek abban, hogy tévhit azt gondolni, hogy aki sportol, az bármit megehet.

A fizikai aktivitás szintje ugyanis világszerte nem sokat változott az elmúlt körülbelül 30 évben. A túlsúlyosok száma azonban mégis óriásit nőtt – főként a rengeteg cukor és finomított szénhidrát fogyasztásának köszönhetően. Sok sportoló iszik rendszeresen cukrozott sportitalokat és fogyaszt szénhidrátban gazdag ételeket, mert úgy véli, hogy ebből kap elegendő energiát az edzéshez. Az orvosok szerint viszont ezzel a szénhidrát-túlterheléssel még a hosszútávfutók is a 2. típusú cukorbetegsége kockáztatják. Más kutatások arra mutatnak rá, hogy a sport önmagában, ha nem társítják étrendbeli változtatásokkal, ritkán vezet nagyobb arányú súlycsökkenéshez, sőt, akár még hizlalhat is. Természetesen a sport nagyon fontos, a szívbetegségektől az ízületi bántalmakig számos betegség megelőzésében segít. Az ideális mégis az, ha az edzés egészséges étrenddel is társul.

Fontos a tudatos tervezés

Meg kell határozni a célt, hogy fogyni akarunk-e, megtartani a súlyunkat vagy esetleg izmot építeni.

Ha a testsúly megőrzése vagy testépítés a cél, akkor természetesen a leadott energiamennyiséghez mérten lehet több kalóriát bevinni. Ha fogyás a célunk, akkor nem ehetünk többet, hiszen az a célunk, hogy növeljük a kalóriadeficitet, és a szervezetünk ezt zsírból pótolja.

Gyakori hiba, hogy az ételek kalóriamennyiségét alul-, a mozgás által elégetett kalóriát pedig túlbecsüljük. A sport és táplálkozás, valamint testsúlycsökkentési célok összehangolása miatt pontosan tudnunk kell, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, és mennyit égetünk el mozgással. Az utóbbit a mozgás intenzitása és időtartama határozza meg. Amennyiben alacsony intenzitáson végzünk kardió jellegű mozgást, akkor a szervezetnek van elég energiája, amit zsírból fedez. Ha magasabb intenzitáson végezzük az adott mozgást vagy erőnléti edzésformát választunk, akkor az edzéshez megfelelően kell plusz tápanyagot bevinnünk előtte és utána, hogy ne az izomhoz nyúljon, ahonnan ilyen edzésnél gyorsan tud energiát szerezni. Ha jól választjuk meg az edzéshez tartozó kisétkezést, akkor lesz a legjobb hatása az edzésnek, azaz lesz energiánk az edzésre és zsírból fogunk fogyni.

Az étrendet az edzés intenzitása is meghatározza!

Intenzíven sportolók esetében, akik hetente minimum 150 percet mozognak, ajánlott úgy felépíteni az étrendet, hogy van pihenőnapi, alacsony intenzitású, valamint magas intenzitású edzésnapi étrendjük, mindegyikhez a szükséges kalória- és tápanyag-összetétel szerint.

  • Fő szabályként érdemes követni, hogy három főétkezés legyen, amelyek között 4–6 óra telik el.
  • Reggelire és vacsorára fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény ételeket válasszunk.
  • Az ebéd legyen a legtartalmasabb étkezésünk, itt fehérjében gazdag és alacsony glikémiás indexű szénhidrátot is tartalmazó fogásokat válasszunk.
  • Edzéshez pedig az intenzitástól függően tegyünk be egy snackétkezést.

Ha a fogyás a cél:

Alapvetően, ha a fogyás a cél, akkor általánosságban napi 1500 kalória jusson edzésnapokra a nőknek, 1800 a férfiaknak. Pihenőnapokon ez lehet 200-300 kalóriával kevesebb. Alacsony intenzitású edzéshez nem szükséges pluszétkezést választani, de ha magasabb intenzitással edzünk, akkor előtte egy órával egy 150 kalóriás, majd utána egy 150–300 kalóriás, fehérjét is és szénhidrátot is tartalmazó étkezést iktassunk be.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.